ZELFS THORIUM GAAT ONS NIET REDDEN

Gas en kernenergie zijn weer groen, zo liet de Europese Commissie ons weten. Onderdeel van de Green Deal? Welnee, de Commissie danst noodgedwongen op een strak gespannen koord tussen haar machtigste lidstaten. Frankrijk wil niet van zijn kernenergie af, Duitsland juist wel en moet daarom aan het gas. Dit is het compromis en de overige lidstaten moeten meedansen. Net als chef Green Deal Frans Timmermans en zijn schildknaap Diederik Samsom, die als kernfysicus bij Greenpeace ooit fel streed tegen kernenergie.

Nederland danst enthousiast mee door Duitsland extra gas te leveren en kernenergie in zijn coalitieakkoord te zetten. In Groningen wordt fiks gebaald. Kan dit zomaar, ondanks allerlei toezeggingen toch meer gas gaan winnen? Ja, dat kan. Extra aardbevingsschade? So what? Je mag tegenwoordig ook buiten oorlogstijd andermans eigendommen verwoesten. Wie dacht dat dat strafbaar was snapt het niet.

Lubach
Kernenergie was altijd al een vurig gekoesterde wens van economische hardliners. Hun aanhang groeide toen steeds duidelijker werd dat we het CO2-spuiten moeten stoppen. Ze waren dolgelukkig met Zondag met Lubach toen Arjen het licht had gezien en zich voor kernenergie uitsprak. Want ondanks of dankzij zijn hoerakuif en houterige presentatie is hij immens populair. Leve de Vpro. Thoriumcentrale is het nieuwe toverwoord, want thorium levert nauwelijks kernafval. Zeggen ze.

Hoera! Het licht!

Het blijft uranium
Vorig jaar beweerden Rutte en Hoekstra dat kernenergie de komende tien jaar een belangrijke bijdrage kan leveren in de strijd tegen CO2. Klaver (GroenLinks) noemde dat in hetzelfde debat een glasharde leugen. Hij had gelijk, want voor je in ons stroperige land een nieuwe kerncentrale hebt gebouwd ben je minstens tien jaar verder. Als het geen twintig zijn. En dan heb je het alleen nog maar over uraniumcentrales, want thoriumcentrales bestaan nog niet. Zelfs een verklaard voorstander van thorium als Jan Leen Kloosterman, hoogleraar nucleaire reactorfysica aan de TU Delft, zegt dat het nog tientallen jaren aan onderzoek gaat kosten voordat ze stroom kunnen leveren. Als dat überhaupt gebeurt, want dat moeten die onderzoeken nog uitwijzen.

Franse expertise
Overigens is kernenergie anderhalf tot twee keer zo duur als windenergie op zee, uitgaande van de huidige kostenberekeningen. Bovendien kosten kerncentrales meestal meer dan gepland. De derde Finse uraniumcentrale op het eiland Olkiluoto bijvoorbeeld zou volgens de planning van 2005 3,2 miljard euro kosten. Hij zou in 2009 in bedrijf komen. Inmiddels heeft hij 11 miljard gekost en gaat hij waarschijnlijk pas halverwege dit jaar stroom leveren. Het concern dat het ding heeft gebouwd is Frans, afkomstig dus uit kernenergieland nr.1 ter wereld, waar de expertise voor het opscheppen ligt.

Vooruitschuiven
Nu is het onmiskenbaar waar dat kerncentrales veel minder CO2 produceren dan gas en kolen, dus dat mag wat kosten. Maar de rommel die zij wel achterlaten is ook niet wat je wilt. Kernafval kost kapitalen. De zoektocht naar een veilige plek waar de rommel tweehonderdduizend jaar lang onder bewaking zijn radioactiviteit kan verliezen is mislukt. Achtereenvolgende regeringen dachten de troep kwijt te kunnen in zoutcavernes in Friesland, Groningen en Drenthe, maar de protesten liepen zo hoog op dat maar is besloten de boel tot het jaar 2100 bovengronds op te slaan bij Borssele. Daarna zien ‘we’ wel verder, al zijn ‘we’ er zelf niet meer bij. Regeren is vooruitschuiven.

Desolaat
Over het algemeen is er in verband met kernafval weinig aandacht voor verlaten kerncentrales. Wat moeten we ermee? De kerncentrale in Dodewaard ging dicht in 1997, de radioactieve gebouwen staan nog altijd achter hekken te wachten op de definitieve afbraak. Die staat voor 2045 op de rol. Volgens de Europese Commissie kost de ontmanteling van afgedankte kerncentrales in Europa tot 2050 253 miljard euro. België heeft becijferd dat de sloop van vijf van zijn zeven kerncentrales 40 miljard moet kosten, 8 miljard per stuk. Als je dat bedrag hanteert voor de nu al 89 in Europa afgestoten kernreactoren, dan zit je op 712 miljard in plaats van 253. Ik heb geen idee wat alle berekeningen waard zijn, maar het staat wel vast dat het om astronomische bedragen gaat. Er zijn ook nog 129 kernreactoren in gebruik, waarvan 90 procent volgens de Europese Commissie voor 2050 vervangen moeten worden. Reken zelf maar uit wat dat gaat kosten. Dat geld is niet gereserveerd bij de bouw. Ik heb visioenen van radioactieve betonnen kolossen die voor alle eeuwigheid als gigantische hologige schedels uittorenen boven met prikkeldraad afgezette desolate landschappen.

Dream on
De Belgische regering evenwel ziet het hoopvol in. Er is nog weinig expertise als het gaat om het slopen van kerncentrales en die, zo verbeelden ze zich, gaat België nu als eerste opdoen. En daarna wil ze die know how in het buitenland vermarkten. Dit is hetzelfde verdienmodel dat Greenpeace onze regering voorspiegelt bij zijn pleidooi voor de sloop van Borssele. Dream on, zou ik zeggen. Borssele blijft juist langer open en er komen mogelijk twee nieuwe kerncentrales bij. Uraniumcentrales, met ouderwets veel afval.

Energy Valley
Deze kernreactoren komen op de Maasvlakte of bij Borssele. Maar vlak de Eemshaven niet uit als kanshebber, want bij onze overwegend zuidwestelijke winden waait daar bij eventuele ongelukjes de fall out niet over de randstad uit, maar over de zee. Mocht dit sommige geplaagde Groningers toch nog niet blij maken, dan mogen ze er hun bestuurders op aankijken, die Groningen zo geil positioneren als de Nederlandse Energy Valley. Wie daarnaar solliciteert verdient uiteraard ook een kerncentrale.

3 reacties

  • Ollo Steenhuizen op 18 januari 2022 om 14:21
  • Reageer

  Een blijde boodschap ( leg maar op de trap, oud papier komt morgen ).

  Goed nieuws.

  De slimme Chinezen verwachten vanaf 2030 elektriciteit te produceren d.m.v. de thoriumcentrale.
  Indien de wereld kan profiteren van deze techniek, China gebruikt ook onze westerse nieuwe technieken, dan kunnen de uraniumcentrales verdwijnen en hoeven er geen nieuwe te verschijnen. Dan is het daarna nog wachten op kernfusie.
  Een gouden tip, plant u niet of minimaal voort dan kan de wereld ongestoord doortollen.

  • Max op 16 januari 2022 om 11:51
  • Reageer

  Een kernachtig betoog tegen kernenergie.
  Heeft zijzee ook een oplossing voor de komende energieschaarste? Windmolens?

  • Menno Samplonius op 14 januari 2022 om 16:22
  • Reageer

  De Duivel uitdrijven met Beëlzebub, mensen zijn kennelijk apocalyptisch geprogrammeerde lemmingen zonder remmingen. Gelukkig wel met warme voeten de afgrond in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.