ZAKKEN WE IN DE STRONT, DAN ZAKKEN WE MET Z’N ALLEN IN DE STRONT

Liever niet, maar zeg nooit nooit”, las ik dat Caroline van der Plas antwoordde op de vraag of ze minister-president wil worden. Het ambt trekt haar niet, beweert ze, want ze heeft het reuze naar de zin in de rol die ze nu vervult als controleur van de regering. Dat omhelzen van buitenlandse staatshoofden zoals Macron en Scholz en al dat lachen en zwaaien naar de pers, dat hoeft voor haar niet zo. Bovendien beschikt ze in haar achterban over een hele voorraad bekwame kandidaten die Ruttes baantje kunnen overnemen, mocht de BBB bij landelijke verkiezingen de grootste worden.

Een groot politiek talent, onze BBBabe. Alleen al dat ‘zeg nooit nooit’ getuigt daarvan. Zo moet je zulke vragen pareren. De eerste vrouwelijke premier is ons dus nog niet definitief door de neus geboord. Gelukkig maar, want dat kan Caroline haar achterban niet aandoen, mocht de BBB de premier leveren. En mij ook niet.

Op de stoep van het Catshuis kust
premier Van der Plas
‘mon cher ami Emmanuel’.

Rabiate standpunten
Tot nu toe geloofde ik dat Van der Plas tot in haar vezels blij was dat het twee weken geleden slechts om statenverkiezingen ging. Dat de grootste worden in de Tweede Kamer haar ultieme nachtmerrie was, omdat regeren in compromissenland pijn doet en ontzettend moeilijk is, vooral als je de rabiate standpunten waarmee je groot bent geworden niet waar kunt maken. Maar elk idee went, ook bij haar, dus ook het idee dat het ooit zover kan komen.

Uit de klei
Ik heb wel eens mensen horen twijfelen aan haar geschiktheid voor het premierschap. Ze zou niet representatief genoeg zijn. Onzin. Ze is uit de klei getrokken, een vrouw zonder poespas. Representatiever krijg je ze niet in dit land. Ook is ze is niet in haar eerste leugen gestikt, laat ze zich leiden door de agrarische lobby en doet ze net alsof het stikstofprobleem niet bestaat. Net Rutte dus, tot de rechter ingreep. Verder heeft ze zoons, zodat ze in talkshows niet hoeft te bekennen dat ze wel eens geneukt heeft, wat Rutte overkwam. Tel uw zegeningen. Wat mij betreft is ze met vlag en wimpel geslaagd voor het toelatingsexamen premierschap. Ik kan niet wachten tot het moment dat deze volkse varkenshoedster (zijn we niet allen varkens?) op het bordes van het Elysée of op welk bordes dan ook staat te zwaaien naar pers en publiek.

Fier wapperen de Duitse en de Nederlandse driekleur als Scholz op bezoek komt

Horror
Voor de gevestigde partijen is het visioen van premier Van der Plas uiteraard pure horror. De coalitietop kwam al in crisisberaad bijeen. Wat staat ze te doen? Het kabinet opbreken is wel het stomste. Dan krijgen ze bij de verkiezingen opnieuw zo’n pak slaag. Ze moeten proberen het zo lang mogelijk uit te zingen. ‘Wobke, koest! De kiezers komen echt niet terug als jij plotseling overstag gaat. Het maakt je alleen maar nòg ongeloofwaardiger.’

Apaiserende praatjes
Het kabinet moet zien te overleven tot de BBB’ers in de provincies elkaar de kop beginnen in te slaan. Het kan bijna niet anders of dat gebeurt. Ondanks het feit dat je van alle kanten bestuurders zoals commissarissen van de koning kunt horen beweren dat die BBB’ers zulke redelijke mensen zijn, met wie zelfs over het stikstofprobleem geweldig goed valt te praten. Maar dat zijn apaiserende praatjes om te voorkomen dat de boerenwoede opnieuw oplaait en overslaat naar de rest van de kiezers.

Caroline is intelligent genoeg, maar doet of ze gek is

Stroopsmeerderij
Vorige week heb ik u even meegenomen naar een paar passages uit het verkiezingsprogramma van de BBB. Dat is totaal over de top als het gaat over boeren. Boeren houden onze samenleving op alle denkbare terreinen in de benen, tot aan het onderwijs toe, en zorgen voor een schitterend landschap. Zelden heb ik zulke stroopsmeerderij gelezen (uiteraard niet met rietsuikersiroop, maar met bietsuikersiroop). Wat een stank. Doe mij maar mest. Vindt Caroline zelf trouwens ook, want het stikstofprobleem bestaat volgens de BBB domweg niet. Dit is haar grote leugen, want zij is een intelligente vrouw die beter weet, maar doet of ze gek is.

De Nederlandse en Franse tricolores op het bordes van het Elysée bij bezoek van de premier van de BBB

Gekrijs
De meeste BBB-kiezers zullen dat verkiezingsprogramma niet ingekeken hebben, ze wisten zo ook wel dat ze op Caroline wilden stemmen. Maar van al die nieuwe BBB-statenleden mag je verwachten dat ze het wel hebben gelezen. Ze zijn uit alle politieke windstreken afkomstig, van Forum tot GroenLinks, en er zal in alle provincies allicht een stelletje tussen zitten dat zichzelf en zijn eigen verkiezingsprogramma niet met een korrel zout neemt. Mocht het dus tot compromissen komen dan kan het haast niet anders of er komt heibel in de tent. Vooral de nieuwe statenleden die zich met huid en haar aan de boerenachterban hebben opgehangen zijn een risicofactor. En anders worden ze wel door hun boeren tot verraders uitgeroepen. Ik hoor het gekrijs van de voormannen van Agractie en de Farmers Defense Force al weer.

Georgia Meloni bezoekt Nederland

Staatsbezoek aan Japan. Onze koning, koningin en Caroline zitten aan aan het staatsbanket. WA schenkt de keizer een gouden hooivork.

De beste garantie
De gevestigde partijen moeten er in de provincies dus alles aan doen om compromissen te sluiten met de BBB. BBB’ers die onderling op de vuist gaan, dat biedt weer hoop.
De BBB daarentegen heeft er alle belang bij niet mee te gaan besturen in de provincies. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. Bovendien kunnen ze dan de andere partijen de schuld geven. Dit is de beste garantie dat we straks Caroline naast de koning op het bordes zien staan. En daarna op tournee langs alle mogelijke buitenlandse bordessen. Ik kan me er enorm op verheugen. En zakken we in de stront, dan zakken we met z’n allen in de stront.

1 reactie

  • bert wels op 1 april 2023 om 16:51
  • Reageer

  Jaren geleden, toen er in Brabant een overschot en in het oosten een tekort aan mest was ontstaan, stelde het Bossche provinciehuis voor om dat surplus gewoon naar de gebieden te transporteren waar dat het meest nodig was.

  Het nos-journaal van de dag daarop toonde beelden van protesterende boeren. Ik zag een spandoek waarop de tekst : GEEN KATHOLIEKE STRONT OP PROTESTANTSE GROND !!!

  Ik moest dat vertalen voor mijn Italiaanse zwager en die kwam niet meer bij.

  Ik trouwens ook niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.