WOKER KON HET NIET, MAAR RAMMSTEIN KWAM MET EEN SPIELVERBOT

De Duitse rockband Rammstein heeft zijn covergroep Feuerengel verboden concerten te geven samen met het Noord Nederlands Orkest. Het onverbiddelijke NEIN kwam een paar dagen voordat het muzikale spektakel na twee jaar van voorbereidingen zou losbarsten. Voor het NNO is dit een harde klap.

In de gewraakte concerten zouden operafragmenten van Wagner en de metal van Rammstein elkaar afwisselen. Het NNO ziet naast de enorme verschillen ook overeenkomsten tussen de twee toonkunstuitingen. Beide bedienen zich van bombast en spektakel, maar Wagner (†1883) verheerlijkte het mythische Duitsland en was een felle antisemiet. Hitler liep dan ook met hem weg. Rammstein daarentegen veracht het Deutschtum en stelt het duistere Duitse verleden aan de kaak.

De cover van de cultuurbijlage van 4 februari. Diezelfde dag nog kwam Rammstein met zijn Spielverbot.

Democratie bestendigen
Volgens NNO-programmeur Marcel Mandos was Ramsteinn van het begin af aan op de hoogte van zijn plannen zonder ooit een kik te hebben gegeven. Aan de concerten zat een scholenproject vast met ‘identiteit en uitsluiting’ als thema. “Belangrijke thema’s, waar mensen in de Tweede Kamer zoals Thierry Baudet bijzondere ideeën over hebben waar je voor moet oppassen. Het gaat er om onze zeer wankele democratie te bestendigen, daar willen wij als orkest een bijdrage aan leveren,” aldus Mandos in het Dagblad van het Noorden. Hoe woke wil je het hebben?

Cultuurbijlage Dagblad van het Noorden 4 februari

Balken
Nou, ‘t kan altijd nog woker, want Rammstein liet vorige week weten ‘niet met Wagner geassocieerd’ te willen worden. Het kwam als donderslag bij heldere hemel. Het impresariaat van Feuerengel mocht de boodschap overbrengen – zonder verdere toelichting. Het is een curieus argument voor een groep als Rammstein die om haar punt te maken in haar videoclips nazi’s opvoert als kampbeulen in actie. Waarom mag dat punt niet ook worden gemaakt via Wagner? Mij bekruipt het vermoeden dat de Rammsteinmänner beledigd waren omdat ze in de publiciteit rond de concerten bombastisch worden genoemd. Ik heb er een paar Rammstein-videoclips op nagekeken en begrijp die typering wel: het is van dik hout zaagt men balken.

Dagblad vh Noorden 4/2

Aan de goede kant
Er zijn mensen die zich afvragen of het wel de taak is van een symfonieorkest om de democratie te redden. Ik pas ervoor daar een oordeel over te geven, voor ik het weet ben ik niet woke. Onder woke versta ik alles en iedereen die aan de goede kant staat bij Me Too, Black Life Matters en andere vormen van discriminatie en machtsmisbruik. Tegenwoordig doet iedereen die niet fout wil zijn in deze oorlog zich voor als opperwoker die de ongeschreven Wetten van Woke nooit zou overtreden. Zo kan het gebeuren dat je nog geen dickpic hebt verstuurd of je liedjes worden geboycot op radio. Alsof die liedjes het kunnen helpen. De programmamakers met hun ongetwijfeld brandschone blazoenen huiveren bij het idee geassocieerd te worden met de foute kunstenaars Ali B en Borsato, op wier successen ze eerst zo gretig meedreven.

Dagblad vh Noorden zaterdag 5 februari.

Vadertje Drees
Als je zo doorgaat moet je Project Rembrandt ook van de buis halen. En sleep alle Rembrandts meteen maar uit het Rijksmuseum weg, want Rembrandt heeft zijn huishoudster/minnares Geertje Dircx zeer, zeer onheus bejegend. In vergelijking daarmee is in ons superwoke tijdsgewricht een dickpic nog een fruitige verrassing. Als iemand vrouwen als gebruiksartikelen behandelde dan was het Rembrandt wel. Wie wil er nog met hem geassocieerd worden?
En wie wil er nog van Drees trekken? Vadertje Drees was politiek verantwoordelijk voor de politionele acties en keek weg bij de oorlogsmisdaden die onze jongens daarbij begingen. Daar wil je toch ook niet mee geassocieerd worden? Hierbij verklaar ik plechtig dat ik nooit en te nimmer had meegemarteld als ik naar Ons Indië was uitgezonden. En ware ik Drees geweest, dan had ik de feiten onverschrokken onder ogen gezien. Dus weg met die AOW.

Vadertje Drees (Canon van Nederland)

Nederlandse Bank
Of neem de Ajax-sponsoren Ziggo, Adidas en ABN Amro. Zij wilden de club subiet na het Overmars-akkefietje onderhouden over zijn interne bedrijfscultuur. Deze drie smetteloze ondernemingen willen hun eigen torenhoge normbesef uiteraard niet te grabbel gooien door te worden geassocieerd te worden met een club waar de dickpics over de werkvloer stuiteren. Hoe beklagenswaardig is daarmee vergeleken een man als Klaas Knot, die zich onmogelijk kon distantiëren van de Nederlandse Bank toen hij kennis nam van de intense verwevenheid van zijn bank met de slavernij-economie. Knot sprak onmiddellijk zijn leedwezen uit met de toenmalige slaven. ‘Tot slaaf gemaakten’, zei hij uiteraard, want ook in taalkundig opzicht is het op eieren lopen. Ondertussen verdient Amsterdam nog altijd bakken geld aan de slavenhandel. De grachtengordel is er voor een groot deel mee gefinancierd en daar komen de toeristen nu in drommen op af. Daarom moeten we de grachtengordel onverwijld met de grond gelijk maken.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Volkswagen
Ik neem aan dat de jongens van Rammstein nooit in een Volkswagen plaatsnemen. De Volkswagen-kever was namelijk echt Hitlers karretje. Dat weerhield de Nederlandse automobilist er in de vijftiger jaren niet van massaal zo’n kever aan te schaffen. Nederland werkte zo mee aan het Wirtschafstwunder, waaraan ook Rammstein veel te danken heeft. Dat deden we toch maar, ook al hebben we die Fahrräder unserer Väter nie zurück bekommen.

Kever te koop

Dolkstoot in de rug
De afzegging van Rammstein voelt daardoor als een dolkstoot in de rug. Dit is volledig onverdiend. Het orkest heeft de (uitverkochte) concerten moeten afblazen en gaat de kaartjes terugbetalen. Dat in een tijd dat het water de symfonieorkesten aan de lippen staat, wat zeg ik, over de kruinen golft. Het zal gestormd hebben ten burele van het NNO, ook intern, want Marcel Mandos wist dat Rammstein te allen tijde zijn schaduwband het optreden kan verbieden. Dat staat in de contracten. Maar het blijft een donnerwetterse rotstreek om op de valreep de boel te torpederen. Machtsmisbruik. Ben je net zo lekker woke in de weer met zijn allen, is het weer niet goed.

Dicktetten
Willem wordt wakker was een hit in de jaren vijftig. Misschien kunnen we die recyclen als Willem wordt woker. En nu we het toch over kunstrecycling hebben: dames, delete uw dickpics niet. U kunt er leuk mee dicktetten. “Heb jij voor mij die van Arno? Nee, maar heb jij die van Kees, Wim en de chef? Dankje. Dicktet! Dolle pret gegarandeerd.
Mocht u dickpics van beroemdheden in bezit hebben, wees er dan extra zuinig op. Had Rembrandt eigenhandig geschilderde dickpics aan Geertje Dirxc gestuurd, dan waren die nu kapitalen waard geweest. Ik zie gebeuren dat over enige tijd de pikshots van big shots als Clinton, Gerhard Schröder, Memphis, Messi, Pauw, Knot of Gert-Jan Segers bij Sotheby’s tegen duizelingwekkende bedragen worden afgehamerd.

1 reactie

    • Bas Verwey op 13 februari 2022 om 21:01
    • Reageer

    Laat ik ook eens woke zijn: hoe komt het NNO erbij om met een foute band als Rammstein (in deze tijd van dicpics ook nog met een verdachte naam) te willen optreden? NNO wordt wakker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.