WIE MOT ZOEKT KAN MOT KRIJGEN

Insecticide is een gangbaar Nederlands woord. En handelsproduct. Voor binnen en buiten, voor tuin en akker, alles natuurlijk even milieuvriendelijk. Op het etiket van een rupsen- en koolwitjeskiller las ik bijvoorbeeld: Harmless to People, Pets and the Planet. Een hele geruststelling.

Ik kom hierop door een artikel in het augustusnummer van het Blad Vlinders van de Vlinderstichting. Er ging een wondere wereld voor mij open. Ik wist namelijk niet dat er in ons land een instelling bestaat met meer dan 150 full time arbeidsplaatsen (telling 2016) die namens ons dag in dag uit bekijkt of nieuwe chemische bestrijdingsmiddelen niet te giftig zijn. Bij zoveel werk moet er veel gif zijn.

Van de pot gerukt
Dit College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) liet dit voorjaar een proef toe met een middel tegen de eikenprocessierups. Je injecteert het in de eik en de blaadjes worden giftig. De eikenprocessierups eet ze vervolgens op en sneeft. Helaas gaat dat op voor alle insecten die eikenblad eten. Dat zijn er nogal wat en daar hadden ze even niet aan gedacht. Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt, dachten ze bij De Vlinderstichting. Ze trokken aan de bel en de vergunning werd ingetrokken. Toen was het middel in Noord Brabant al op honderden eiken toegepast. Volgens een woordvoerder van de Ctgb was het bezwaar van de Vlinderstichting eigenlijk overbodig. Ze hadden zelf al ontdekt dat ze van de pot los waren. Ik geloof hem op het door hem gevoerde woord, maar zeer beslist geloof ik ook de Vlinderstichting, die het verbod als wapenfeit claimt.
doorlezen onder foto

wesp

Zwart van de lijken
In de kranten hebben we herhaaldelijk kunnen lezen dat de insectenstand enorm terug loopt. Wetenschappelijke schattingen lopen uiteen, maar zijn allemaal alarmerend. Ook voor onszelf, want zonder insecten hebben ook wij geen leven meer. Een belangrijke oorzaak zijn bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Maar al die versteende graftuintjes in de woonwijken doen ook geen goed. Auto’s zijn ook insecticiden, hun neuzen zagen vroeger zwart van de lijken. Vroeger.

Recht van de sterkste
Hoe zou ik als boer geweest zijn? Biologisch gewasbeschermer of spuitgast? Ik ben er niet gerust op, want ik rij auto en de vliegenmepper is echt mijn ding. “Helaas kan ik geen genade voor recht laten gelden”, luidt mijn excuus bij elke fatale mep die ik uitdeel aan zo’n irritante zoemer of steker. Dat recht waaraan ik refereer is uiteraard het recht van de sterkste. Hoewel dat op de lange termijn nog valt te bezien: als de mens is uitgestorven komt het insect sterk terug. Wedden?
Doorlezen onder foto

Cider

Suikerwater in een glas, uurtje wachten, et voilà: INSECTICIDER. Hoe langer je wacht, hoe sterker hij wordt. Proost!

Jeuk
De achteruitgang van het insectenleven is overigens relatief. In de Hoorn van Afrika vecht de mens tegen een gigantische sprinkhanenplaag. Het is er op of eronder en dan dub je niet meer over het gebruik van pesticiden. En in onze contreien hebben we dus die vermaledijde eikenprocessierups die het dankzij de klimaatverandering fantastisch doet. We hebben erom gevraagd, er van uitgaande dat we de opwarming van de aarde welbewust aan onszelf te wijten hebben. Het rupsje ontpopt zich als mot, wie mot zoekt kan het dus krijgen. U weet al lang alles van deze jeukrups en hoe gemeenten uitrukken met gif, stofzuigerauto’s, rood-witte linten, bacteriepreparaten, aaltjes en wat niet al om hem te lijf te gaan. De kosten lopen in de miljoenen. Ze hebben zelfs lijm op de eikenstammen gesmeerd, maar omdat er vogels in vastplakten zijn we daarmee gestopt. Toch sympathiek van ons, dat we rekening willen houden met vogels.

Mestkeverstichting
Maakt het wat uit als ik thuis tien muggen doodsla? Nou nee, maar het wordt anders als ik de mieren onder mijn tegelpaadjes doodspuit of mijn achtertuintje besproei met gif tegen bladluis. Die dingen zullen we altijd wel blijven doen zolang de bestrijdingsmiddelen door de mazen van de Ctgb de markt op glippen, want insecten vinden we hinderlijk, eng en vies tegelijk. Ongedierte! Niet allemaal natuurlijk, lieveheersbeestjes zien er leuk uit en van vlinders zijn we zeer gecharmeerd, koolwitjes uitgezonderd. Niet voor niets is er een Vlinderstichting en geen Mestkever- of Steekmugstichting.

Bee Movie
Wespen slaan we dood, bijen niet. Ze zijn het gekoesterde symbool van het met uitsterven bedreigde insect geworden. De Bee Movie deed een poging ze aaibaar te maken. In die tekenfilm voor kinderen vliegen schattige bijtjes rond. De film maakt duidelijk hoe belangrijk ze zijn voor de bestuiving en daarmee voor al het leven. Daar zijn we goed in: kinderen inpeperen dat ze goed op The Planet moeten passen. Kinderen willen wel, jammer dat ze groot worden.4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Boudewijn op 25 augustus 2020 om 11:42
  • Reageer

  1. Wat mankeert er nu weer aan koolwitjes?
  2. Ongedierte: een merkwaardig woord. Slaat op dieren, die blijkbaar zelfs de benaming dier niet waard zijn. Zo’n verzamelwoord hebben we niet eens voor mensen. Ja, we kennen de aanduiding onmens. Maar dat is geen verzamelwoord en ongemenste klinkt niet.

  • Henriëtte op 17 augustus 2020 om 16:25
  • Reageer

  Vooral dat laatste is me uit het hart gegrepen, ondanks de cynische laatste zin.
  Wanneer we kinderen de natuur laten beleven kunnen ze er later ook mee leven.
  Dus op scholen veel meer natuuronderwijs, s.v.p.

  • Max op 14 augustus 2020 om 19:31
  • Reageer

  Zolang ze van alle muggen maar geen olifanten maken, laat ik ze vliegen.

  • Menno op 14 augustus 2020 om 16:31
  • Reageer

  Koolmees en sluipwesp lusten er wel pap van. Zijn echte rupsjes nooit genoeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.