WEG MET DIE EK-TITEL EN PANDEMIE! UIT HET RAAM MET DIE LUIE STOEL!

Wat ik nou weer las! Elk jaar vallen er 5800 doden in ons land als gevolg van ‘bewegingsarmoede’. Is dat even schrikken! Maar hoe weten ze dat zo precies? Kun je zoiets überhaupt weten?

Dagblad van het Noorden, 8 juni 2021

‘t Zal wel, want de krant opent ermee. En die citeert op zijn beurt de Nederlandse Sportraad, die hierover een brandbrief aan de informateur schreef. Hadden ze niks beters om de krant mee te openen? Is er één zichzelf serieus nemende lobbyclub die geen brief schrijft aan mevrouw Hamer? Dat zou pas nieuws zijn. Maar dit terzijde.

Register
Elk jaar gaan 152.000 mensen dood in Nederland, een derde aan kanker, een kwart aan hart- en vaatziekten, lees ik op de website van het RIVM. Wat is dan helemaal 5800? Best veel, vier procent, die wil je wel redden. Maar klopt het? Hoe meten ze dat? Hebben we in dit land een Immobiliteits Registratie?
Ik zie de hartbewaking in een ziekenhuis voor me. “Patiënte overleden”, zegt de dokter, “even de IR raadplegen. Ja hoor! Zie je wel? Mevrouw heeft te weinig bewogen”. En aldus wordt de doodsoorzaak vastgelegd in de statistieken. Of: ’’Volgens de IR heeft meneer heel flink bewogen. Laten we het houden op een loepzuiver hartfalen”.

Op1
Misschien kun je sterven aan hart- en vaatziekten en te weinig bewegen tegelijk en worden onze doden dan dubbel geteld. Dat zou ik wel eens willen weten. Ik heb meer vragen. Op welke leeftijd gaan die stille zitters dood? Hoe lang hadden deze sterfgevallen nog geleefd als ze meer hadden bewogen? Volgens mij kan niemand dat weten. En welk deel van de mensen die te weinig bewegen gaat daaraan dood? Als dat bijvoorbeeld maar 10 procent is, moeten we daar dan die andere 90 procent voor opjagen? Slimmere mensen dan ik bedenken vast nog wel betere vragen. Het lijkt me een mooi onderwerp voor Op1. Kuipers en Gommers kunnen er ongetwijfeld boeiend over vertellen.

Europees kampioen
Ik deed daarnet de Sportraad tekort toen ik dat een lobbyclub noemde. Nee, het is een Officieel Adviesorgaan van de regering. Dat orgaan heeft al lang en breed een rapport klaarliggen: Sport in het systeem, heet het. Daar staat in dat 53 procent van de Nederlanders wekelijks sport en dat tachtig procent van onze kinderen lid is van een sportclub. Ik vind dat veel, maar het schijnt niet genoeg te zijn. Het levert onvoldoende beweging op. Nederlanders zitten te veel. Wat zitten betreft zijn we Europees kampioen, beweert de Sportraad, die zelfs spreekt van een pandemie. Nog een pandemie erbij verdorie, ‘t is meer dan ik aan kan.

Afstel?
Die nieuwe pandemie kost ons 2,7 miljard euro aan zorguitgaven, lees ik verder. Deze bewering wordt enigszins ondergraven door de constatering dat de zorgkosten worden uitgesteld als ouderen langer meedoen in de maatschappij door fit te blijven. Moet ik aannemen dat dit uitstel voor 2,7 miljard aan afstel zorgt? Ik heb mijn twijfels, want wij oudjes kosten de gezondheidszorg handenvol geld, zo is mij herhaaldelijk ingewreven in andere rapporten. Nieuwe heupen en knieën, Alzheimer, ouderdomsdepressies, rollators, buurtzorg, er komt geen eind aan de verspilling. En de kassa maar rinkelen. Wat dat betreft is het met niet bewegen net als met roken: mocht je er vroeg aan doodgaan, dan spaart dat veel geld uit aan zorg en pensioenen. Dat van die 2,7 miljard wil ik daarom nooit meer horen.

Laat maar zitten?

Laat maar zitten
Ik hoop dat Mariëtte Hamer over die beweegbrief van de Sportraad denkt: “Laat maar zitten”. En hem, hup, in het bakje ‘Boeiend maar interessant’ mikt. Want het komt heus ook wel goed met het beweegbeleid zonder de formatie ermee te bemoeilijken. Ga maar na: de Sportraad heeft nog geen concrete adviezen, maar kondigt alvast aan het nieuwe kabinet in de komende jaren te zullen bestoken met adviezen die, ik citeer, zich baseren op een integrale visie en een intersectorale aanpak waarvoor interdepartementale samenwerking nodig is. Dat moet wel een succes worden. Gooi je luie stoel dus maar vast uit het raam.

Nee, uit het raam ermee

Obesitax
Om de Sportraad integraal ter wille te zijn doe ik alvast een paar concrete intersectorale voorstellen om van dat vervloekte EK af te komen:
*Een obesitax op stoelen en banken, auto’s, brommers en motoren.
*Gebruik van liften en roltrappen niet meer gratis.
*Zitbanken verwijderen uit de openbare ruimte.
*Passagiersaandrijfondersteuning in bussen en treinen (principe trapauto
).
*Herintroductie handkarren en bakfietsen bij PostNL (geen trekhonden en hulpmotoren).
*Helmplicht voor brom-, snor- en elektrische fietsen
.
*Eenrichtingsverkeer in voetgangersgebieden.
*Parkeerterreinen bij supermarkten en weidewinkels vervangen door fietsenstallingen.
*Sport wordt hoofdvak op scholen en universiteiten.
*Afbouw btw-tarieven sportscholen, sporttoestellen en dansscholen
(niet die van Willem Engel)
*Gratis bordeelbezoek (want oudste beweging ter wereld).
Deze suggesties stuur ik naar Michael van Praag, voorzitter van de Sportraad. Heb je ook tips, meld ze mij, ik voeg ze bij.

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Menno Samplonius op 12 juni 2021 om 00:20
  • Reageer

  Zitten is het nieuwe roken, zeggen de bewegingsdeskundigen. Maar het valt me op dat veel topsporters helemaal niet zo oud worden. Vroeg opgebrand volgens mij en te weinig zitvlees. Ik rook mijn sigaar na een rustig ommetje liggend op de divan. Een fijne Affligem tripel en een oude klare ernaast verruimt de geest en vertraagt elke onverhoedse beweging. In slow motion op weg naar de houten jas. Want daar is voor zowel Olympiër als Oblomow geen ontkomen aan.

  • Annemiek op 11 juni 2021 om 11:49
  • Reageer

  Iedereen verplicht een door een dynamo aangedreven tv, de dynamo is aangesloten op een hometrainer.
  Das nog es EK kijken en nog duurzaam ook!

  • Bas Verwey op 11 juni 2021 om 10:50
  • Reageer

  Mijn moeder werd 97, bewoog, maar sportte niet. Sport was sportverdwazing. Zij keek graag televisie, naar alle sporten, maar vond dat dat sporten niet gezond was. Haar motto: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Oude wijsheid. Zij sleet niet.

  • Janneke op 11 juni 2021 om 09:13
  • Reageer

  Stappenteller belasting

 1. Ik ben helemaal voor! weg met de stoel en ga aan het bewegen. Mooie voorstellen en ik deel je bericht op mijn social network.
  keep into shape!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.