WEDDEN DAT HET GROTESK GECOIFFEERDE WARHOOFD HET EEUWIGE LEVEN BEËRFT?

Moet ik mij schamen omdat mijn hart opsprong toen ik hoorde dat Trump corona had en ik hoopte dat hij er in zou blijven? Van mijn moeder heb ik geleerd dat ik nooit iemands dood mag wensen. Aan de andere kant: de hele geschiedenis is geplaveid met mensen die andere mensen dood wensen, de daad bij de wens voegen en soms hele volksstammen over de kling jagen. En daar nog mee wegkomen ook.

Dat zou ik natuurlijk nooit doen. Maar ik geef toe, de gedachte alleen al is immoreel. Ach moedertjelief, eigenlijk hoeft hij voor mij niet dood, maar moet hij opkrassen. Maar ik ben zo bang dat hij de verkiezingen wint en wij nog eens vier jaar zitten opgescheept met een halvegare straatvechter aan het hoofd van het machtigste land ter wereld. Of dat hij de VS in een burgeroorlog stort als hij verliest.
Uiteraard vindt het grotesk gecoiffeerde warhoofd zichzelf helemaal geen halvegare. Hij voelt zich een uitverkorene. ‘De nieuwe therapieën zijn mirakels die komen van God’, zei Trump. Hij vergat niet erbij te melden dat die mirakels van God tot stand waren gekomen onder zijn daadkrachtige presidentiële leiding. Baas boven Baas.
(doorlezen onder de foto)

Baas boven Baas

Selectief shoppen
Het is prettig selectief shoppen in Gods snoepwinkel. Er is voor elk wat wils. Trumps medicijnen komen dus van de Almachtige. De corona ook? Daar horen we hem uiteraard niet over, maar het kan niet anders, want voor de ware gelovige is God (ik schrijf hoofdletter-g om niemand te kwetsen) de drijvende kracht achter alles. Almacht vermag veel, maar is niet efficiënt: eerst Covid 19 uitvinden, daarna de medicijnen ertegen. Een Schepper die zo te werk gaat hoeft zich nooit te vervelen. Rechtvaardig is het ook al niet: eerst miljoenen gewone mensen laten creperen, en vervolgens een machtige heerser die van liegen en bedriegen aan elkaar hangt met je mirakels fêteren.

Leerzame tekst
Rechtvaardigheid staat niet in ’s Heren Handboek.
Laatst kwam ik een treffend voorbeeld van deze stelling tegen in een leerzame tekst. Ik citeer: ‘We gaan niet naar de hemel vanwege onze goede daden. Er is slechts één weg naar het Eeuwige Leven en dat is door Jezus Christus. Hij leerde ons dat we Zijn Woord, dat is de Bijbel, moeten GELOVEN. Hoe zouden we anders gered kunnen worden?’

Vriendelijk en voorkomend
Dit staat in een boekje dat mij is verstrekt door aanhangers van wijlen de Amerikaanse profeet William Branham, een collega van Billy Graham. Vanuit Nieuw-Buinen, bij mij om de hoek, geen plek ter wereld is de Heer te min, verspreiden zij de Blijde Boodschap over Europa, Afrika en Azië door geluidsopnamen van zijn preken te verspreiden. Een meneer die leiding geeft aan deze onderneming gaf me dat boekje. Hij was vriendelijk en voorkomend, dat moet gezegd, en vertelde me dat Branham tijdens massabijeenkomsten de mensen bij duizenden tegelijk van de ergste ziektes heeft genezen. Dat lukte altijd, als ze maar in Jezus geloofden. ‘De tumoren vielen ze gewoon van het lijf”, vertelde hij.
(Doorlezen onder de foto)

Vanuit Nieuw-Buinen verspreiden volgelingen van een Amerikaanse profeet een leer die ook Donald Trump van pas kan komen. (Foto: Hollandse Gronden)

Pervers
Ik vond de man aardig, maar zijn geloof pervers. Waarom zou iemand niet mogen genezen omdat hij nooit van Jezus heeft gehoord? Omdat hij toevallig niet in Staphorst of omstreken is geboren? Over verdere morele implicaties heb ik het maar niet, behalve dan dat dit het soort geloof is dat een vrijbrief verschaft aan boeven als Trump. Ik kan het helemaal plaatsen als hij dit geloof aanhangt. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat hij dat doet. Hij kan rustig doorgaan met hoeren en snoeren, snoeven en pochen, verdachtmakingen verspreiden en de waarheid mijden. Vooruit maar, Donald, ga te kust en te keer in de winkel van de Heer, het dondert niet wat je doet, je hoeft je geen zorgen te maken over een laatste oordeel. Zolang je gelooft in Jezus zul je het Eeuwige Leven beërven. Een heerlijk vooruitzicht.

Eigenlijk wens ik hem het beste als ik hem naar de eeuwigheid wens. Niks om me voor te schamen. Maar naar het zich laat aanzien is hij er al weer bovenop. Fakenieuws?
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.

Dwangneurose
Als ik Trump op tv zie ontkom ik er niet aan me voor te stellen hoe hij ruikt als hij ‘s ochtends zijn badkamer verlaat nadat hij daar zijn onderbroek heeft volgestrooid met de fijnste talkpoeders en anderhalf uur in de weer is geweest met föhn, aftershave, okselspray, moderne varianten van Berken Haarwater, mondwatertjes, gezichtscrèmes en tanning spray. In een wolk van walmen betreedt hij vervolgens het Oval Office om zijn eerste onwelriekende twitters te lanceren. Naarmate de dag vordert mengt zich door dit geurenpalet een steeds pregnantere transpiratiegeur, zodat tegen de avond een brisant mengsel ontstaat, dat helaas nooit tot ontploffing komt.
Adembenemend, dat is het.
Mijn psychiater zegt dat ik lijd aan een dwangneurose.5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Boudewijn op 13 oktober 2020 om 15:41
  • Reageer

  Wijlen Bob den Uyl schreef ook al : “ Gods wegen zijn duister, maar zelden aangenaam “.

  • Martin Koster op 12 oktober 2020 om 10:50
  • Reageer

  Laten we in hemelsnaam ophouden over die Trump en bidden voor Biden, die dan hopelijk snel opgevolgd wordt door die dame.
  Wat is dat trouwens voor een partij, die democratische, dat ze maar geen goede kandidaten leveren. Vorige keer de vrouw van die sigarenliefhebber en nu een bibberende oude kerel.

 1. Ik dacht precies hetzelfde, dat je weinig mensen ziek wenst, maar in dit geval….

  Ik stuurde een soort ‘hoera Trump heeft Corona’ mail naar iemand die we kennen in Amerika en dit kreeg ik terug als reactie: 

  I read your email before looking at the news, so you may claim to have cheered the day of an American friend. While I do not have hopes that Trump and his wife will become seriously ill, this news does have a lot of justice in it. 

  I need time to absorb this news, and I thank you for being the first to let me know.

  Cheers!

  Ik moet altijd aan hen denken en hun schaamte voor Trump. 

  Het zal toch ook de president van je land zijn….

  • Henriëtte op 9 oktober 2020 om 11:13
  • Reageer

  Beste Piter, een scherpe tekst en voor zover het over Trump gaat eens.
  Ikzelf geloof niet in een Heer, integendeel. Maar wanneer ik met vrienden en/of kennissen wel eens een gesprek over het geloof heb dan kan ik gelukkig vast stellen, dat er velen zijn die het geloof liefde vinden, dat ze wat voor anderen overhebben, dat ze niet slechts voor het eigen gewin gaan en overlopen van empathie. De slechte wereld raakt ze en ze willen daaraan graag iets doen. Ze geven gul en niet als aflaat. Daarnaast blijven ze gelukkig ook nog zelf nadenken en eigen verantwoordelijkheid nemen.
  Blijf schrijven en hou ons scherp.

  • Dirk Dragstra op 9 oktober 2020 om 10:12
  • Reageer

  Trappen we er weer in: fake news. Vergeet niet, Trump is een en al show. Als hij ergens goed in is, is het zaken op zijn kop zetten, binnenste buiten keren. Hij had helemaal geen corona. Hij deed maar als of. Zijn witte-jassen coterie betrad het bordes: the stage was set. En maar liegen en maar liegen en maar … Amerika is gek geworden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.