VOLGT FRANCISCUS HET VOORBEELD VAN KHADAFFI?

Waarom zijn Adam en Eva geschapen met voortplantingsorganen? In het Paradijs hadden ze die toch niet nodig? Al in de vroege middeleeuwen braken de kerkgeleerden zich het hoofd over deze kwestie.

Augustinus kwam in de vijfde eeuw tot de slotsom dat het eerste mensenpaar in het Paradijs wel degelijk gebruik heeft gemaakt van deze attributen. Daar kwamen evenwel geen lustgevoelens aan te pas, want lust is zonde en die bestond toen nog niet. Zelfs niet in de Tuin der Lusten. De geleerde redeneerde dat Adam zijn lid in stelling kon brengen zoals sommige mensen hun oren zelfstandig kunnen laten bewegen.

Cornelis van Haarlem schilderde Adam en Eva tijdens de zondeval met onzichtbare geslachtsdelen

Doortrapt
Theologie van de hoogste orde, waarover ik las in Eunuchen voor het hemelrijk, de rooms-katholieke kerk en seksualiteit. Een aanrader, dat boek van prof. Uta Reinke-Heinenann. Mijn eigen bescheiden theologische bijdrage is dat Adam na gebruik het oor weer liet hangen, maar niet steeds naar het Woord Gods. Vandaar de Zondeval. Ik voeg er aan toe dat God dat in zijn oneindige doortraptheid moet hebben voorzien.

Geen pretje
Een God met zo’n vooruitziende blik moet ook hebben geweten dat de menselijke geslachtsdrift alle kanten uit zou spatten. De katholieke kerk zag dat gebeuren en verzette zich er met alle macht tegen. De prelaten zijn door de eeuwen heen geobsedeerd geweest door seks. Niks mocht, tenzij je je wilde voortplanten. Daarvoor moest je getrouwd zijn, maar dan was het meteen van dik hout zaagt men planken, want je moest zoveel mogelijk kinderen maken. De daartoe vereiste handeling mocht evenwel geen pretje worden.

Kerkvader Augustinus wist alles van bewegende oren

Consumptie
Seks was plicht, zozeer zelfs dat een huwelijk pas gold als het was ‘geconsumeerd’. Katholieken mogen daarom scheiden zolang de echtelieden nog niet hebt geneukt. Maar neuken en neuken is twee. Als de man bijvoorbeeld steeds voor het zingen de kerk heeft verlaten, dan is er niet geneukt. Ook het gebruik van condooms, weliswaar verboden, is voor alle zekerheid toch maar onder de casuïstische loep gelegd. Wat bleek? Met een condoom is het huwelijk wel geconsumeerd, omdat de zaadlozing dan in de vagina plaatsvindt en er ter plekke altijd een beetje sperma kan zijn gelekt. Een druppeltje consumptie, zeg maar. U ziet, de kerkgeleerden gingen obsessief tot het gaatje.

Mag niet, maar je weet maar nooit…

Vuige lust
Nu trekken de katholieken van tegenwoordig zich nog weinig aan van al deze voorschriften. De voorgangers in het geloof hadden er altijd al lak aan. Sinds jaar en dag ging het er in de hemelse celibataire seminaries, pastorieën, biechtstoelen en kloosters regelmatig ruig aan toe. Zo zal het nog wel zijn. Niks geen seks na het huwelijk ter wille van voortplanting, maar vuige lust, want als de nood hoog is kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Katholieke ambtsdragers zijn in dat opzicht niet heiliger dan Engelse kostschooljongens, pikbroeken op de grote vaart en bajesklanten. Wel schijnheiliger.

Je weet niet wat zich afspeelt onder die rokkendragers

Celibaat
Van mij mag in sexualibis iedereen doen wat hij niet laten kan zolang hij er niemand mee schaadt, maar ik maak een uitzondering voor priesters en prelaten. Als je het allemaal zo goed weet voor anderen, hou je dan ook zelf aan je regels. Seks buiten het huwelijk: uit den boze. Homoseksualiteit: Sodom en Gonorroe. Pedofilie: dieper kun je niet zinken. Niettemin: vaste nummers in het rijke roomse leven. Met dank aan dat hemelse celibaat.

Franciscus weet dankzij zijn lijntje met God dat priesters niet mogen trouwen, het ambt niet is voor vrouwen en we van lhbti-ers moeten houen

Jurk
Ik heb het nog niet gehad over de bejegening van vrouwen. Ze mogen het priesterambt niet bekleden en in de hiërarchie is voor hen geen plaats. Moeder overste kun je worden, maar daarmee houdt het op. De Taliban zou er mee kunnen leven. Toch is er onder de huidige paus een kleine kentering waarneembaar. Hij predikt tegenwoordig verdraagzaamheid jegens lhbti’ers, onlangs nog in Hongarije. En deze week konden we in de krant lezen dat de soldaten van zijn Zwitserse Garde binnenkort een eigen slaapkamertje krijgen. Nu liggen ze op slaapzalen, wat het ergste doet vrezen. Vaticaanwatchers geloven dat dit een opstapje is naar toelating van vrouwen in de Garde. Dus als het meezit zien we straks Franciscus omringd door vrouwelijke lijfwachten. Net als die andere jurk, Khadaffi.

Khadaffi en twee van zijn gardisten

Vergeef het hun’
Het beeld dat ik schets van de moederkerk is inktzwart, maar er zijn natuurlijk ook goede katholieken. Een voorbeeld is genoemde Uta Ranke-Heinemann, de eerste vrouwelijke hoogleraar in de katholieke theologie. Ze hield haar baantje niet lang. Ook onder het voetvolk heb je goed volk. Zo las ik over een non die de leiding had over een hospitaal ergens in Afrika. Achter de deur van haar kantoortje bewaarde ze grote voorraden condooms om mee te geven aan haar vrouwelijke clientèle. “Heer, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen”, dacht ze over de gemijterde moraalridders van het Vaticaan.

1 reactie

    • Annemiek Vos op 17 september 2021 om 20:06
    • Reageer

    Das nog eens een feministe, die Uta Ranke-Heinnemann! Ik dacht eerst dat het een grap was, maar ze bestaat echt.
    Leuke informatie, bedankt .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.