‘VENTIELEKE’ AAN AARDBOL REDT ONS UIT BROEIKASCRISIS

Een honende lach schalt door de zaal die prof. dr. ir. Camiel van Groenebeecke heeft afgehuurd in een buitenwijk van Glasgow. “Laat me niet lachen. Onze zogenaamde wereldleiders zullen het broeikasprobleem nooit oplossen. Daarom gaan wíj het doen. We zullen wel moeten!”

Helaas voor de gelauwerde Ukkelse hoogleraar planetaire ballistiek, winnaar van de prestigieuze James Hutton Award, komt alleen Zijzee opdagen bij zijn persconferentie. “Een gemiste kans voor de internationale pers”, schampert de professor. “ze drommen allemaal om hetzelfde heen. Kluitjesjournalistiek. Maar ge zult out of the box moeten denken als ge de aarde nog wilt redden. Dat doen wij: we gaan de aarde uit zijn huidige baan jagen, weg van de zon. Als de ellipsbaan die onze planeet om de zon beschrijft gemiddeld honderdduizend kilometer verder zonafwaarts komt te liggen daalt de temperatuur hier met twee graden Celsius. Dan kunnen we op de huidige voet voortleven, de economie kan blijven groeien en iedereen op aarde kan straks de welvaart genieten die tot nu toe aan het westen was voorbehouden.”

Camiel van Groenebeecke
….out of the box…

Ei van Columbus
Van Groenebeecke, fors postuur, wilskrachtige uitstraling, doet uit de doeken hoe zijn vakgroep na jaren studie en experimenteren het ei van Columbus vond. “Stelt ge u de aarde voor als een strak geblazen luchtballon. Als ge het ventieleke loslaat schiet de ballon door de kamer. Dat gaan wij ook doen met Vrouwe Gaia. Maar dan gecontroleerd.”

???
“Ge staat versteld? Pas op! Ge zult het eens zijn dat de afstand van de aarde tot de zon bepalend is voor de temperatuur in onze dampkring. Zoveel verder van de zon, zoveel kouder. Ook weet ge dat de aarde bestaat uit lagen, met in haar binnenste een harde kern met een vloeibare schil eromheen van ongekende hitte en druk. Dit is een onuitputtelijke bron van energie en het is a bloody shame dat we die nog nooit hebben aangeboord. Wij gaan dat doen! We boren een buisgat tot vlak aan het drukreservoir. Een kolossale afsluiter, een deksel dat we met atoomkracht bedienen, is ons ventiel!”

Van Columbus..

Fameus
“Op het juiste moment, als het ventiel pal naar de zon gericht staat, draaien we het open waardoor er een gloeiende massa met groot geweld de ruimte in schiet. En moeder aarde deinst achteruit, van de zon vandaan. Als we ver genoeg zijn sluiten we ’t ventieleke weer. We doen het met kleine stapjes tegelijk, zodat we de theoretisch berekende effecten aan de praktijk kunnen toetsen. Veiligheid eerst! En nu komt het fameuze: omdat we het ventiel op de evenaar plaatsen kunnen we dankzij het wentelen der aarde om haar as tegengas geven. Als we te ver doorschieten openen we het ventiel als het van de zon staat afgekeerd, in het holst van de nacht. Briljant nietwaar? Eindelijk is de aarde een bestuurbaar ruimteschip.”

Is het niet veel te ver en te heet om te boren naar de aardkern?
“Dat zou je zeggen. Maar de vondst van het edelmetaal aeonium heeft ongekende mogelijkheden geopend. Boorkoppen en buiswanden van het onkwetsbare aeoniumoxide 1-2-3 trotseren alle weerstand en hitte. Te ver is het al evenmin. Al na 2900 kilometer zijn we waar we willen wezen. Dat is slechts tien jaar boren. ‘t Duurt even, maar we hoeven niet te wachten tot 2050 of 2200 alvorens resultaat te zien. In één decennium bereiken we wat we willen, zo vast en zeker als ik Groenebeecke heet. Kom daar maar eens om bij Biden of Ping of hoe die ruziemakers ook heten. We doen dít of we gaan ten onder. Het is boren of verzuipen.”

Eoniumoxide-1-2-3-boorpijpen

Waar gaat dit gebeuren?
Het moet op de evenaar omdat we daar recht tegenover de zon staan. We hebben al veelbelovende contacten met een Afrikaans land, dat moogt ge wel weten. Daar doen ze niet moeilijk over vergunningen maar ze hebben des te meer belang bij werkgelegenheid en investeringen. Daar gaan wij voor zorgen en zo helpen we het land er helemaal bovenop.

Wat kost het, wie betaalt?
Dat mag ik u helaas nog niet zeggen. Het loopt uiteraard in de vele miljarden, maar ’ewel, heb geen zorg, een groep zeer kapitaalkrachtige mecenassen en industriëlen staat te trappelen om dit op te hoesten. Hun is er alles aan gelegen de wereld te redden.

Zuckerberg? Gates? Bezos? Musk? De grote oliebelangen? Shell? Gazprom?
“Dat zou kunnen, maar ‘t zou ook kunnen dat het niet zou kunnen. Ge kunt gissen wat ge wilt, maar van mij hoort ge ’t vooralsnog niet. Heb even geduld. Doch kijk”. Hij pakt een stuk papier waarop drie concentrische cirkels staan voorgedrukt. Met trefzekere hand tekent en schrijft hij er toelichtingen bij en plaatst daarna zijn handtekening. “Neem dit maar mee, dan snapt gij het misschien ook. Met mijn handtekening eronder is dit stukje papier over tien jaar wel honderdduizend euro waard. Succes ermee, maak er een mooi artikel van.”

Astrazonale klimatologie
Er is geprobeerd het zonlicht te weren met wolken en spiegels. Ook zijn vele pogingen gedaan om de aarde uit zijn baan te halen. “Allemaal luchtfietserij tot nu toe, maar onze methode is een doorbraak”, zegt Van Groenebeecke. Zijn plan kan volgens hem bogen op de steun van een keur van internationale wetenschappers. Tijdens de persconferentie wordt hij geflankeerd door prof. dr. ir. Agatha Boelensma van Frjentsjer University. Zij studeerde af in Berkeley, stichtte een succesvolle vakgroep voor de nieuwe studierichting astrozonale klimatologie en geniet faam doordat ze in 2015, 2017 en 2020 net naast de Einstein Medal greep.

Agatha Boelensma
….net ernaast….

Verrassing
Boelensma deed de klimaatberekeningen en bracht de atmosferische effecten in kaart. “De vloeibare aardmassa zal weggeslingerd worden tot buiten de invloedssfeer van de aantrekkingskracht der aarde. Dat betekent dat de aarde massa verliest, de zwaartekracht afneemt en onze dampkring gaat uitzetten. Wij hebben berekend dat de lucht niet te ijl wordt om te ademen. Zo blijven we binnen veilige marges. Inderdaad, safety first! Voor sportliefhebbers heb ik nog een verrassing: het wereldrecord hoogspringen gaat sneuvelen.”

4 reacties

Naar het reactie formulier

    • Geert Seffinga op 29 september 2023 om 12:27
    • Reageer

    Geert Seffinga
    Het is een prachtig sprookje, doch dit is als gevolg van vele factoren onmogelijk (te veel om te benoemen).
    Echter, het feit dat Prof. Dr. Ir. Agatha Boelensma functioneert aan een universiteit die al jaren niet meer bestaat,
    maar die wel een naam heeft hoog te houden vanwege een van haar voorgangers Eise Eisinga.
    Het is nl. de Universiteit van FRANEKER

    • Hans op 13 november 2021 om 15:34
    • Reageer

    Maak er dan een nieuwe ijstijd van. Dan zijn we dat geouwehoer kwijt en hebben we elk jaar een Elfstedentocht.

    • Menno Samplonius op 12 november 2021 om 18:33
    • Reageer

    Aardewerk aan de winkel.

    • egbert huiting op 12 november 2021 om 16:47
    • Reageer

    Wat een fantastisch verhaal. Je moet je afvragen of wij dat wel willen. Is het niet zo dat de natuur zichzelf corrigeert. David Attenborough schrijft in zijn boek “Gedurende vier miljard jaar durende geschiedenis is het leven op aarde vijf keer uitgestorven . De laatste keer trof vermoedelijk een meteoriet met een doorsnede van meer dan 10 kilometer de aarde, ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Kunnen we niet beter de aarde ontzien opdat niet wederom een gigantische ramp weer 100 miljoen jaar terug zet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.