VAN ROSSEM SNOTTERT ZICH DOOR DE VOORSTELLING HEEN

Ik en de vrouw togen vorige week vrijdagavond naar het onvolprezen theater Geert Teis te Stadskanaal teneinde daar een voorstelling bij te wonen van Maarten van Rossem. “Kijk eens hoeveel volk hier op af komt”, zei ik toen we ons in de drom naar de ingang begaven. “Ik heb de zaal hier wel eens minder vol gezien,” zei de vrouw toen we na de coronacheck onze plaatsen hadden ingenomen.

…onvolprezen…

De tv-persoonlijkheid kwam op in zijn gebruikelijke tenue, een kop thee in de hand. Hij begon met zijn rug naar het publiek toe omstandig zijn neus te snuiten, onder dit bedrijf door verklarend dat hij nogal snotterig was. Dat was niets ongewoons voor hoogbejaarden, zei hij, dat had hij continu. Hij had de beroemde intensivist Gommers, die hij wel eens tegenkwam bij talkshows, gevraagd of hij zich nu elke dag moest laten testen, maar die had gezegd: nergens voor nodig.

… niet nodig…

Snikken
Bejaarden zijn ook anderszins snotterig, vervolgde het kenniskanon. Hijzelf kan geen film meer bekijken of hij barst in snikken uit. Laatst nog bij een kinderfilm toen er hondje werd gered van de verdrinkingsdood. Zijn kleinzoontje kon het geen bal schelen. Muziek beluistert hij alleen in afzondering. Kent u de pianomuziek van Schubert? Hij houdt het er niet droog bij. Ik hoorde deze bekentenis met vreugde aan, want ik lijd onder hetzelfde euvel. Nu ik weet dat deze emotionele ontoerekingsvatbaarheid een algemeen ouderdomsverschijnsel is hoef ik me niet meer te schamen.

…niet droog…..

Youp is een artiest
Het was zijn eerste voorstelling na corona, vertelde de goeroe van de nuchtere analyse. Bij binnenkomst in Geert Teis had hij geen corona-check ondergaan. Artiesten en personeel hoeven dat niet, had men gezegd. Reden voor hem nadrukkelijk te verklaren dat hij geen artiest is. “Ik ben een vlotte prater, meer niet. Youp van ‘t Hek is een artiest, die heeft een half jaar lang zijn conference uit zijn hoofd geleerd en weet precies wat hij over een kwartier gaat zeggen. Ik niet, ik heb geen idee waar ik het over een half uur over heb.” Wij als publiek waren ook benieuwd.

…artiest…

Dooie vulkaan
Daarna begon hij over Duitsland. Ik had daar die dag net een stukje over doen uitgaan. Daarin vroeg ik me af of ik paranoïde ben als ik diep van binnen nog altijd een beetje bang ben voor de Duitse agressie. Volgens Van Rossem is die agressie weggesijpeld. “Eigenlijk is Duitsland een dooie vulkaan”, zei hij. Maar hij liet de deur op een kiertje: als het maar geen La Palma wordt. Ook gewaagde hij net als ik van het hardrijden op de Autobahn. Hij had het over auto’s als raketten. Dat woord had ik ook gebruikt.
U begrijpt hoe gecoiffeerd ik me voelde.

…..raketten…..

Lichtpuntje
Veel meer vertelde de veldheer van de feitenkennis niet over Duitsland. Wel over de VS. Het is daar een zorgelijke toestand met die Trump die zomaar terug kan komen. Een ding moet je Trump nageven: hij heeft een feilloos gevoel voor de angst van de witte Amerikanen dat ze hun meerderheidspositie en macht verliezen. Van Rossem zag ook een lichtpuntje. “De man eet ongezond. Hoewel ik over het algemeen mensen toewens dat ze gezond eten, wil ik in dit geval graag een uitzondering maken.” Een sprankje hoop dus, maar stabiliteit is ver te zoeken. “Het hele internationale systeem wankelt. Ik heb niet de indruk dat dat overal is doorgedrongen”.
Ik beken dat het ook pas tot mij was doorgedrongen nadat ik het meermalen in de krant had gelezen.

…lichtpuntje…

Popie Jopie met zijn fiets
Ons eigen land gaf de cerebrale celebrity de meeste aandacht. Een half jaar geleden heeft hij in zijn podcast al voorspeld dat er een doorstart zou komen van het oude kabinet. Waarom is dat niet meteen gebeurd? Dat is de schuld van Rutte. Die moet met alle geweld weer premier worden. “Alsof er een engel met een vurig zwaard aan hem is verschenen die heeft gezegd: je moet het nog een keer doen”. Het land heeft daardoor een half jaar moeten wachten, want na die motie van afkeuring, u weet wel, was snel formeren even geen haalbare kaart. “Rutte had na die motie af moeten treden. Er is formeel geen enkel verschil tussen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen. Maar daar komt Popie Jopie weer op zijn fiets. Waarom gaat die man niet weg? Het is een aantrekkelijke gedachte.”

popie Jopie

Achter de jenever aan
Iemand uit het publiek riep: Maar wie moet het dan doen?
Van Rossem: “Ja, wie dan? Dat is het knappe van Rutte, dat hij er voor heeft gezorgd dat er geen ‘wie dan’ is.” Hij doet graag een suggestie: Remkes. “Hij heeft het puin geruimd dat mensen hebben achtergelaten die geen borrels drinken. Remkes is de ideale keus als premier. 72 jaar, kettingroker, hij zit achter de jenever aan, je weet zeker dat hij niet eeuwig blijft zitten.”
Ik wilde dat ik deze analyse zelf had bedacht.

…geen blijvertje…

Verziekt
Volgens ons vlijmscherpe fileermes zijn wij de afgelopen tien, vijftien jaar beroerd bestuurd. Het land is ongelooflijk verziekt als gevolg van een mode-idee dat we een kleine, slagvaardige overheid moesten hebben met zelfredzame burgers. “Maar zelfredzaamheid is een sprookje, 30% van de mensen is niet zelfredzaam.” Hij adviseerde de zaal snel het laatste boekje van Tjeenk Willink te lezen. Daar staat het allemaal haarfijn in beschreven. ”De rillingen lopen je over de rug.”
Ik heb dat boekje meteen de volgende dag aangeschaft.

….rillingen….

Schandelijke wetgeving
Tenslotte kregen we een lesje onheil: de democratie wordt ernstig bedreigd door populisme, incompetent bestuur en nieuwe vormen van dictatuur zoals in Oost-Europa. “De Tweede Kamer produceert een rotzooi aan wetgeving waar iedereen over struikelt die haar moet uitvoeren. We zijn in de laatste periode Rutte in een ongelooflijke ellende verzeild geraakt. Neem die toeslagenaffaire. Een schandelijke wetgeving, want het was niet mogelijk in beroep te gaan. Wat helemaal niet mag. Dan zou je zeggen: we zetten alle zeilen bij om de slachtoffers te compenseren. Nee, zeggen ze dan, er is te weinig personeel. Dan zeg ik: neem extra personeel aan. Maar is er iemand in onze regering die op dat idee komt? Nee, helemaal niet.”

….simpel…

Varkens
Populisten zijn politici die een simpele oplossing hebben voor enorm complexe problemen, maar ze maken de problemen alleen maar groter. “Neem ASML als voorbeeldje”, aldus het bulkende brein. In een reportage nam de baas van deze chipsmachinefabrikant de journalist van dienst mee naar de kantine. Wat valt je op, vroeg hij. Dat was dat meer dan de helft van de werknemers niet wit is. Was ASML afhankelijk van in ons eigen land opgeleide mensen dan kon de tent wel sluiten. Maar zo’n Wilders heeft het heel lastig gemaakt voor buitenlanders om hier een werkvergunning te krijgen. Overigens zijn we helemaal niet wit, we hebben meer de kleur van varkens.”
Je moet nooit iemand voetstoots geloven. Daarom ben ik volgende dag in verregaand ontklede staat voor de spiegel gaan staan. En inderdaad.

..en inderdaad…

Keihard
De journalistiek treft volgens de all round prof het verwijt dat ze zo’n mens van de BBB -hij noemde haar naam niet- voortdurend voor de camera’s halen. Niet van de buis weg te slaan. “Waarom ondervragen ze haar niet over haar verkiezingsprogramma? Dat doen ze nooit. De journalistiek is dom en heeft geen geheugen. Dat is een groot probleem. Een tv-programma als Buitenhof. Ben je zondagsmorgens net op, val je weer in slaap en word je wakker als Toine Huys al weer terug is in Limburg”.
Nu wil het geval dat ik elke zondag Buitenhof kijk. Het is voor mij wat de kerkgang is voor de orthodoxe christen. Verder ben ik ook nog journalist geweest, een heel gewone ben ik bang. Dit kwam dus keihard aan.

…in Limburg…

Gegrinnik
Twee uur was de snotterige spreker aan het woord, drie kwartier langer dan aangekondigd. Zonder pauze, wandelend over het podium, afwisselend een glas water of een zakdoek ik in de hand. De scherpzinnige snuiter heeft onze aandacht geen seconde doen verslappen bij zijn imposante intellectuele improvisatie, die werd ondersteund door een continu gegrinnik uit de zaal. Van Rossem mag dan geen cabaretier zijn, hij komt beslist in de buurt. Naar mijn bescheiden mening dan. En dat voor 23,50 per zitplaats. “Geen geld”, aldus de vrouw. Ik kon het slechts beamen. Innig tevreden togen we huiswaarts.

….geen geld….

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Jos Riemersma-Tonnaer op 17 oktober 2021 om 22:35
  • Reageer

  Met veel genoegen heb ik jouw verhaal gelezen en beleef ook
  veel plezier en instemming als ik naar Van Rossem luister.
  Bij Buitenhof val ik nooit in slaap en Toine Huys laat zich niet
  gauw van de wijs brengen als antwoorden het gestelde probleem
  willen ontwijken. Ik denk aan het gesprek dat hij had met Van Lienden.
  Hartelijke groet,
  Jos Riemersma

  • Hans op 11 oktober 2021 om 19:33
  • Reageer

  Wat een spektakel van aforismen !

  • Bouwe van Norden op 10 oktober 2021 om 21:05
  • Reageer

  Heb bijna net zo hard om jou gegrinnikt als het Kanaalster publiek om het kenniskanon.

  • Menno Samplonius op 8 oktober 2021 om 11:21
  • Reageer

  Zoveel open deuren in twee uur tijd voor slechts € 23,50 en dat nog wel in het meest gure jaargetijde. Geen wonder dat het meningenorakel snotterig wordt van zoveel tocht op het lijf. Gelukkig kan hij zich voldoende snuitmateriaal permitteren van al zijn goedbetaalde schnabbels. In dat opzicht blijft hij de slimste mens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.