TARZAN, JANE EN DE SNUITKEVER

Godzijdank valt er in deze barre tijden nog heel wat te genieten voor de echte natuurliefhebber. In Drenthe bijvoorbeeld kom je tegenwoordig volledig aan je trekken dankzij de Eko-Explorer.

De Eko-Explorer is een elektrisch autootje. Met Eko in een naam zit je altijd goed. De stank is ver weg, waar hij en zijn stroom worden gemaakt. Je kunt er mee crossen door bos en beemd en je toch een natuurvriend wanen. Dat is precies wat bij Exloo gebeurt. Dagblad van het Noorden stuurde er verslaggever Robert-Erik Lanting op af om dit genot te ondergaan. Hij was diep onder de indruk. ‘Met een fluisterstille motor onder je kont smelt je samen met de natuur’, schrijft hij in de laatste weekendbijlage.

Tarzan en Jane
De smeltende Tarzan nam zijn vrouwtje mee op ontdekkingsreis door de Drentse jungle. Sanne heet ze, maar wij noemen haar Jane. Meteen al blijkt hoe gevaarlijk de natuur is. Weliswaar geen geslinger aan lianen, maar wel over kromme paden, die ook nog eens glooien. Godzijdank kan de Eko-Explorer al dat geslinger en geglooi gemakkelijk aan. ‘Het voertuig is lekker geveerd en dat zorgt ervoor dat je niet door elkaar wordt geschud als een lappenpop. Dat is wel zo handig, want Sanne is 25 weken in verwachting van ons tweede kindje en harde dreunen tegen haar buik kunnen we niet gebruiken!’

Dagblad van het Noorden 22 juli 2023

Wolven
Handig, ja. Liet je vroeger je zwangere vriendin hotsen achterop de brommer, tegenwoordig mag ze lekker veren. Maar heeft deze Jane wel in de gaten aan welke risico’s haar Tarzan haar en haar ongeboren vrucht toch nog heeft blootgesteld? In de Drentse bossen wemelt het van de wolven. Laatst nog beet zo’n wolf een boer die hem met een hooivork achternazat omdat hij een schaap had gepakt. Godsanne!
De algemene verontwaardiging was groot en Drenthe te klein. De wolf werd in opdracht van de burgemeester standrechtelijk gefusilleerd. Hoe wist onze Tarzan dat de Eko-Explorer met zijn Jane erin niet achterna gezeten zou worden door een roedel huilende wolven? Kent hij niet het Troika-lied van Drs. P?
Exloo is een prachtig dorp, maar misschien ook net iets te ver weg.

’Drs.P: ‘Net iets te ver weg’

Op=Op
In Drenthe jagen jagers graag op reeën, uiteraard niet voor hun lol, maar omwille van het ecologisch evenwicht. Anders komen er te veel reeën en dat is zielig voor die beesten. De provincie bepaalt hoeveel reeën ze mogen schieten. Sinds de wolven in Drenthe zijn gearriveerd zijn de jagers overbodig, want wolven zijn dol op reeën. Toch mogen de jagers nog altijd evenveel reeën doden als voorheen. Op=Op, dus pakken de wolven in arren moede maar schapen. Als de Eko-Explorer de laatste reeën ook nog heeft verjaagd, wie zal het de wolven dan kwalijk nemen dat ze de inzittenden opvreten?


Hap!
Ondenkbaar is dat niet, want de Eko-Explorer kan niet harder dan 25 km/uur. Tarzan kan daar mee leven. ‘Er is hier veel te zien en dat willen we niet missen.’ Het is evident, bij 25 km/uur zie je nog alles wat de natuur te bieden heeft. Ook voor een wolf is dat een slakkengangetje. Even een sprintje en hap! Daar gaat je natuurgenot en je ongeboren vrucht.

Staatsbosbeheer
Het bedrijf achter de Eko-Explorer, Eko-tours, werkt nauw samenwerkt met Staatsbosbeheer. En zo kan het gebeuren dat Staatsbosbeheer natuurpaden voor de Eko-Explorer openstelt waar verder niemand mag komen. Dat afsluiten van die paden is dus allemaal humbug. En voort jaagt het, diep de wildernis in. ‘De eerste de beste plas nemen we op volle snelheid. Heerlijk, dit is echt leuk’, juicht onze Tarzan. ‘Niet onbelangrijk’, vervolgt hij, ‘de Eko-Explorer is zo in elkaar geknutseld dat je vrijwel niet nat wordt, ook al spat het water metershoog om je heen.’ Die Tarzan en Jane, ook zonder lianen houden ze het hoog en droog. ‘Een dot gas en we scheuren door de rimboe. Takken vol bladeren tegen onze voorruit. Ondertussen vliegen tientallen wantsen, jonge krekels en snuitkevertjes door onze Eko-Explorer. Aan het einde van het pad zitten we onder de insecten. We wilden de natuur toch beleven? Nou dan’.


Waarde
Nou dan! Weten die insecten ook eens wat het is om de natuur te beleven. En het mooiste is nog dat dit leuke uitje betaalbaar is voor iedere portemonnee, mits gevuld. Jaja, in Drenthe weet men de natuur op waarde te schatten.

Foto rechts: snuitkever. Links: Dagblad van het Noorden van 22 juli 2023 met rechts onder Tarzan wakend over Jane.

3 reacties

  • Menno Samplonius op 28 juli 2023 om 16:42
  • Reageer

  Kritische journalist wordt actieve propagandist voor het bedrijfsleven. Het lijken goddomme wel voorlichters of communicatieadviseurs. Hij mocht vast gratis scheuren door het Drentse oerwoud in ruil voor reclame. Zijzee heeft wat betreft de inschatting van de wolf gelijk. Die duikt bij gebrek aan reeën gelijk op schapen en lammeren. Een wolf moet tenslotte wel eten. Zich journalist noemende personen of ongeboren mensenkinderen laat hij met rust. Vindt hij maar vreemde snuitkevers.

  • Evert Janse op 28 juli 2023 om 10:54
  • Reageer

  Ik vrees alleen dat de wolven zo verschrikkelijk moeten lachen als ze een Eko-Explorer zien, dat ze daarna een onoverbrugbare achterstand hebben.

   • Janneke op 28 juli 2023 om 13:40
   • Reageer

   Heerlijk zoals de wolf de boel opschudt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.