SPIEGELT OMTZIGT ZICH AAN DE BERUCHTSTE GEDOGER OOIT?

De beruchtste gedoger ooit kennen we al tweeduizend jaar en we zijn nog altijd niet over hem uitgepraat. Zou Pieter Omtzigt zich aan hem spiegelen?

Omtzigt heeft zich opgeworpen om ons staatsbestel te zuiveren van ongerechtigheden en daartoe een nieuwe partij opgericht. Hij was al overspannen voor hij eraan begon. Dat maakte hij zelf bekend en dat werd zeer gewaardeerd. Eindelijk eens een politicus die voor zijn zwakheden durft uit te komen. Alleen dat al is in ons populistische bestel goed voor tien zetels. Hij kreeg er twintig.

Nieuw Sociaal Contract doopte hij zijn partij. Hij had haar ook NCDA kunnen noemen, want we zitten nu opgescheept met een Nieuw CDA. Een derde van de leden wil niet met Wilders, ruim een derde wel, en de rest is er lauw onder. Maar allemaal willen ze vooral niet met links. Het CDA ten voeten uit, ziehier de twijfelachtige zegeningen waarmee de vermeende verlosser ons volk besproeit. En niet te vergeten zichzelf, want hij worstelt als een heilige in verzoeking.

Huilen
Volgens Telegraafjournalist Wouter de Winther zou Omtzigt tijdens de coalitieonderhandelingen meermaals zijn weggelopen en soms zelfs in huilen zijn uitgebarsten. Mocht dat waar zijn dan is hij nog niet over zijn overspannenheid heen. (Hoe weet die Wouter dit? Heeft hij dat gehoord van informateur Plasterk, die columnist is bij zijn krant? In dat geval verdient Plasterk opgehangen te worden aan de hoogste boom. Radbraken mag ook – de middeleeuwen zijn tegenwoordig immers niet ver weg.)

Omtzigt schijnt Wilders nu in het zadel te willen helpen door hem te gedogen. Het is een variant op het opportunistische gedrag van Pontius Pilatus, de gedoger aan wie ik in de aanhef van dit stukje refereerde, zoals u al had begrepen. Pilatus waste zijn handen in onschuld toen hij het moordlustige gepeupel zijn zin gaf en Jezus liet kruisigen, hoewel hij dat eigenlijk niet zag zitten. Weshalve staat de man er gekleurd op bij het christenvolk. Omtzigt als zelfverklaard christen kent dat verhaal; dat verklaart wellicht zijn stress nu hij op het punt staat ons land uit te leveren aan Wilders en zijn meute.

3 reacties

  • Boudewijn op 5 maart 2024 om 17:53
  • Reageer

  Laten we niet vergeten dat het Yesilgöz (VVD) was die de weg voor de PVV bereidde, zoals ooit Colijn dat deed voor de NSB. Dat het niet de NSC moge zijn die het vuile klusje afmaakt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En ja, dat kan stemmen kosten. Laat die maar naar de PVV gaan. Als Omtzigt geloofwaardig wil blijven, kan hij maar beter op tijd zijn knopen tellen. Kiest hij nog net op tijd voor terugkeer naar het aureool van de fatsoenlijke kerel of prefereert hij dat van de proleet?

  • Menno Samplonius op 5 maart 2024 om 12:19
  • Reageer

  Pontius Pilatus had, net als Judas, een eigen rol te vervullen in Jezus’ gang naar Golgotha. Zijn kruisdood was zoals bekend juist opzettelijk bedoeld als strijd tegen de zonden van de mensheid. Een lastige bezigheid, zoals de twee daaropvolgende millennia wel hebben uitgewezen. Dus nu maar hopen dat Judas Plasterk en Pontius Omtzigt met of zonder de hand van God meer succes boeken met de kruisgang van het formatieproces kabinet Wilders.

  • Janneke op 5 maart 2024 om 09:24
  • Reageer

  Heel goed stukje Piter. Je bevestigt mijn stoute vermoedens van contacten tussen de columnschrijver/formateur en de hoofdredacteur van de Telegraaf ,daar heb ik nergens nog over gelezen .
  Als ik zo mooi kon tekenen als jij zag je nu een zeer misprijzende oude kop.
  En met je bijbelkennis ( ook nog wel in de lijdenstijd) is niets mis .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.