SPAANSE BOBO RUBIALES KUSTE DE STERREN VAN DE HEMEL

Hoe kun je op je bek gaan door iemand op de mond te kussen? Luis Rubiales weet er sinds afgelopen week alles van. Waarschijnlijk kost het hem de kop als voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Wel een beetje jammer van zo’n prachtige kaalgeschoren machokop.

Jennifer Hermoso was de verbouwereerde voetbalster die Rubiales’ mondzoen in ontvangst mocht nemen. Samen met haar teamgenotes liep ze verplicht langs de gebruikelijke rij bobo’s om de felicitaties voor hun overwinning in de finale van het WK-vrouwenvoetbal in ontvangst te nemen. Bobo Rubiales greep haar gretig vast om haar ongevraagd zijn lippendienst te bewijzen. Eerst reageerde Hermoso lauw. Ze had niet van de zoen genoten, zei ze, maar verder niks aan de hand. Rubiales zelf sprak van ‘een spontaan wederzijds gebaar vanwege de feestvreugde’.

Gewonnen. Schoenen en vlag kunnen uit.

Aanranding
Dat was afgelopen zondag, maar daarna werd het maandag en wakkerde er een storm aan in Spanje. Minister Irene Montero (van gelijkheid, die hebben ze daar in Spanje) sprak van ‘een vorm van aanranding waar wij vrouwen elke dag slachtoffer van zijn en die tot nu onzichtbaar was.’ De feministische voorvrouw Pilar Aguilar betoogde dat ‘deze walgelijke man de feestvreugde had verpest met die kus’ en dat hij een proces aan zijn broek verdient. Twee jonge vrouwelijke voetbalfans zeiden in een straatinterview: ‘Het was ongepast. Zoals altijd. Mannen eigenen zich altijd het plezier van vrouwen toe’. Ongepast, zoals altijd. Dit citaat van gewone vrouwen vond ik het meest veelzeggend. Er sprak gelatenheid uit.

Wederzijdse feestvreugde

Crisisberaad
Rubiales begon in te zien dat hij er niet van af kwam zonder excuses. ‘Die zal ik wel moeten aanbieden, hè?’ Jennifer Hermoso verloor haar schroom en eist nu ‘maatregelen’. Ruttes Spaanse evenknie Sanches (ook demissionair premier) noemde Rubiales’ gedrag onacceptabel en excuses ‘onvoldoende’. Vandaag 25 augustus 2023 komt het bestuur van de Spaanse voetbalbond om 12.00 uur bijeen voor crisisberaad. De algemene verwachting is dat die kale kop gaat rollen.

Ontzettend smerig
Bij ons gaf prof. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht aan de Vrije universiteit) commentaar bij Nieuwsuur. Ze had het over grensoverschrijdend gedrag en noemde het zoenen op de mond zonder wederzijdse toestemming ‘ontzettend smerig’. Hier kan ik me helemaal in vinden. Ooit heeft een hond mij ongevraagd over mijn mond gelebberd. Ik ging bijna over mijn nek, maar te worden gelebberbekt door Rubiales lijkt me nog veel smeriger. Die hond was in zijn aard tenminste nog sympathiek.

In de broek, aan de broek
Het optreden van Rubiales bij dat felicitatiedefilé was in volle breedte stuitend. Iedereen kent wel beelden van beroemdheden die ‘een bad nemen in de menigte’. Zoals de paus bijvoorbeeld in Mexico-Stad. Rubiales echter nam een bad in elke voetbalster apart. Hij pakte de dames een voor een vast, drukte ze over de gehele lengte van zijn lijf tegen zich aan, bek, borst, buik en wellicht nog lager. Nog een geluk dat mensen zoals hij alleen een stijve krijgen van zichzelf. Waarbij zij aangetekend dat het proces binnen zijn broek beduidend minder interessant is dan het proces áán zijn broek, dat hij vermoedelijk krijgt.

Rubiales’ bananenschil

Sterren
Jammer dat de voetbalsters zich dit hebben laten welgevallen. De eerste in de rij zag niks aankomen, maar de rest wel, zou je denken. Hadden ze hem niet kunnen ontwijken of wegduwen? Op het veld hadden ze al bewezen bepaald geen doetjes te zijn. Als een hunner hem een mep had verkocht was ze nu de heldin van Spanje geweest, misschien zelfs van de hele wereld. Helaas lieten ze gebeuren dat hij de sterren van de hemel kuste. Nu staan die sterren weer met beide benen op de grond.

Blaming the victim
Wat ik hierboven schreef neigt naar blaming the victim. Dat is een van de ergste dingen die je bij voorvallen als deze kunt doen. Dat wil ik natuurlijk niet. Ik snap best dat de dames na een uitputtende wedstrijd en in hun vreugderoes niet gewapend waren tegen Rubiales’ gedrag. Maar een volgende keer zijn ze gewaarschuwd en zullen ze terugslaan. Hoop ik.

Toch?
Zijn we in Nederland beter dan in Spanje? In een of andere tv-show die geciteerd werd in Nieuwsuur zag de gevierde voetbaltrainer Dick Advocaat geen kwaad in Rubiales’ kus. ‘Als je blij bent, dan mag dat toch?’
‘Doe jij dat ook?’ vroeg iemand. ‘Soms’, aldus Dick lacherig. ‘Die vrouw stikte haast,’ zei nog iemand. Olfers vond deze dialoog een uiting van een foute cultuur die ook ten onzent heerst. De heren daarentegen konden hun lol niet op.
Mannen op tv onder elkaar, je blijft lachen. Moet kunnen. Niet dan? Ja toch?

2 reacties

  • Boudewijn op 27 augustus 2023 om 20:04
  • Reageer

  Simpel, dit was een vorm van geweld, een aanranding. Want op de beelden is duidelijk te zien dat Rubiales Jennifers hoofd stevig beetpakt – geen ontkomen aan, tenzij je erop voorbereid bent en openlijk stennis maakt. Inderdaad, honds gedrag van die voetbalbobo. Weg met die vent.

  • Martin Koster op 25 augustus 2023 om 11:16
  • Reageer

  Er is maar een conclusie: Rubiales is een hond! En honden horen in het hok.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.