RUSTELOOS DROOMDE IK VAN SWING STATES, VAN COUNT BASIE, LOUIS ARMSTRONG

Ik had toch al zwaar de herfst in het hoofd, dus nog een jobstijding kon ik er echt niet bij hebben. Daarom bleef ik woensdagochtend liggen, kop diep onder de dekens. Uit een aangeboren pessimisme had ik altijd al voorspeld dat Trump zou winnen, maar voor de werkelijkheid dook ik weg als een struisvogel. Na een kwartiertje vermande ik me en meldde me aan de ontbijttafel. “Trump wint, hij heeft Florida al binnen”, zei mijn vrouw. De klap kwam hard aan.

Ik kauwde lusteloos op mijn brood en bladerde mijn lijfblad door, dat uiteraard nog geen uitslagen bracht. CHIMPANSEES BIJ STRESS LEVENSGEVAARLIJK, riep een grote kop, maar dat sloeg op een ontsnapping in Diergaarde Amersfoort. Op de volgende pagina’s een verhaal over ‘vijf loodzware dossiers’ die de president van de VS de komende jaren te verstouwen zou krijgen. Ik zette me aan het lezen.

Dossier 1
De president moet een eind maken aan de tweespalt in Amerika.
Mocht wat, dacht ik. Trump wakkert de tweespalt liever aan, daar leeft hij van. Voor hem is dit niet eens een dossier.
Dossier 2
De president moet het het racisme aanpakken.
Zal Trump een zorg zijn, hij is zelf een racist. Black life doesn’t matter. Beetje roepen, veel twitteren en de Proud Boys ophemelen. Dit dossier is hem op het lijf geschreven.

Buitenlandbeleid
(Foto Newsweek)

Dossier3
De president moet het vertrouwen in de VS in het buitenland herstellen.
Wat een kul, Trump geniet er juist van ieder buitenland op de kast te jagen. Achteloos banjert hij door de internationale porseleinkast en verbreekt hij akkoord na akkoord, daarmee zichzelf verzekerend van een prominente plaats in de geschiedenisboeken.
Dossier 4
De president moet de samenwerking in het Congres herstellen.
Moet je net Trump hebben, die grossiert in beledigingen aan het adres van de Democraten. Het is veel mooier om die lui voor socialisten en schurken uit te schelden dan met ze samen te werken. Ook hier geen vuiltje aan de lucht.
Dossier 5
De president moet de economie in coronatijd herstellen.
Hoezo? Trump deed op dat terrein al a hell of a job. Hij zei het zelf: geen president van de VS heeft ooit zulke geweldige economische prestaties geleverd. De gewonnen verkiezingen bewijzen dat nog eens dubbel en dwars, want het volk is het met hem eens.

Het was mij duidelijk, die loodzware dossiers zijn uitsluitend Biden ’s Burden. Wordt nooit wat, maar wat zou het, hij had toch al verloren.

Leugen en laster
Mismoedig bladerde ik verder door de kranten. Een interview met Rob van Wijk van denktank Clingendael. Het was hem lood om oud ijzer of Trump of Biden zou winnen, vernamen we. Europa moet zich ook onder Biden hergroeperen en bewapenen tot een wereldmacht. Het kon deze buitenlanddeskundige kennelijk geen moer schelen dat er een president in de VS zit die leugen en laster tot norm heeft verheven en daarvoor enthousiast wordt toegejuicht door de helft van zijn land. Ook is het kennelijk geen punt dat Trump het klimaatprobleem onzin vindt.

Geert Dales, groot staatsman
(Foto: Familiearchief Dales)

Grote staatsman Dales
Tot overmaat van ramp vernam ik ook nog dat de grote staatsman Geert Dales op tv had gezegd dat Trump een geweldige politicus is omdat hij de mensen zo enorm in beweging heeft weten te brengen. Dat was volgens Dales de hoofdtaak van een politicus. Ik heb me altijd voorgenomen geen vergelijkingen te trekken tussen Hitler en Trump, maar hier maakte Dales het me erg moeilijk.

Er zat maar één ding op: terug naar bed.
(Doorlezen onder foto)

Uitputtend
(foto Hollandse Hoogte)

Swing states
Ik viel in een rusteloze slaap en droomde van swing states: Count Basie, Louis Armstrong, Glenn Miller en andere muzikale genieën. Maar het beeld kantelde en ik zag Trump met hoorntjes op zijn kop en een grimassende Biden. Daarna verscheen mijn goede vriend Gerardus Prankman in beeld, nu als buitengewoon hoogleraar Vergelijkende Electoralistiek in Ukkel. “Als Biden wint wil dat niet zeggen dat Trump verliest. En andersom”, sprak hij. Uitgeput kwam ik tegen zessen mijn bed uit. “Biden staat nu voor”, zei mijn vrouw, maar het kon me niets meer schelen.

3 reacties

  • Bas Verwey op 6 november 2020 om 14:06
  • Reageer

  Even diep zuchten, Piter, vandaag gaat alles er anders uitzien. Ook al blijft veel hetzelfde. Erg is het dat Keith Jarrett niet meer kan spelen na een beroerte in 2018. Luister maar naar Where can I go without you. Hij speelt hier met Charlie Haden, bas, die helaas vorig jaar overleed.

  https://open.spotify.com/track/6WTaPOmjmElVLG7HD8nHkb?si=q7I_9rM7TJCfE0ym-Q-rC

  Toepasselijke titel, die je kan opdragen aan ieder die je liefhebt.

  • Dirk Dragstra op 6 november 2020 om 13:34
  • Reageer

  Ik ben al een tijdje geleden in arren moede te rade gegaan bij wat klassiekers. Hier volgt input voor Piters volgende nachtmerrie. Uit de Bhagavad Gita (Goddelijk Lied), hoofdstuk 16 over ‘demonische wezens’.

  De god Krishna zegt: Zij die tot de demonische klasse behoren, weten niet hoe zij moeten handelen of hoe zij afstand moeten doen. Zij hebben geen zuiverheid, noch waarheid. Zij begrijpen de juiste beginselen van gedrag niet. (7) Deze gedegradeerde zielen die zo denken, deze vijanden van het mensdom – vol onverstand en meedogenloosheid – komen alleen op de wereld om te vernietigen. (9) Terwijl zij zich overgeven aan onverzadigbare hartstochten en huichelachtig, zelfgenoegzaam en aanmatigend zijn, valse opvattingen huldigen die op misleiding gebaseerd zijn, is hun werk er slechts op gericht om hun eigen goddeloze bedoelingen uit te voeren. (10) Verwaand, koppig, rijk, trots en onbeschaamd, laten zij zich voorstaan op hun overwicht en negeren de regels van welgevoeglijkheid. (17). En zo gaat de godheid nog een tijdje door. Maar de straf komt, zegt Krishna: … deze droesem van het mensdom veroordeel Ik tot een ellendige, goddeloze wedergeboorte, steeds weer opnieuw (….die zal) ontaarden in nog lagere vormen van leven. (17 en 19)

  Was opgetekend ca. 2200 jaar geleden. En wees dus gewaarschuwd: Trump kan erger.

  • Annemiek Vos op 6 november 2020 om 11:52
  • Reageer

  Vannacht zaten wij nog even voor de buis om op CNN de ontwikkelingen van de verkiezingen te volgen, toen er plots een persconferentie werd afgekondigd.
  Wat verwacht werd gebeurde, Trump wauwelde maar door over fraude, illegale stemmen evt. Maar wat mij dan verbaasd is dat een zaaltje met journalisten de man maar door laat liegen. Zal wel een soort etiquette zijn, maar van etiquettes trekt de president zich zelf ook weinig aan. Uiteraard rende hij meteen na zijn speech weg, dus dan ben je te laat met je vraag. Het verbaasde me zeer, misschien is het hetzelfde effect dat niemand in het water springt als er iemand ligt te verdrinken?
  Ondertussen smelten de ijskappen…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.