PROFESSOREN UKKEL WILLEN ‘EUNICE’ EVALUEREN MET NEDERLANDSE COLLEGA’S

De verschrikkelijke storm Eunice van vorige week vrijdag op zaterdag heeft Nederland niet onberoerd gelaten. Zo woei bijvoorbeeld mijn pet af toen ik bij de supermarkt uit de auto stapte. Ik rende er zeker een kilometer achteraan maar greep steeds net mis -tot hij in een vijver woei. Het was een dure Gabbardinipet dus zat er niets anders op dan 112 te bellen, maar ik kwam er niet door.

Dankzij het NOS-journaal vernam ik diezelfde avond nog de oorzaak: de alarmlijn was overbelast. Pas nadat half Nederland een NL-Alert ontving met de boodschap: bel alleen 112 als het strikt noodzakelijk is, kregen de alarmisten rust. Prof. dr. Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid van de Radboud Universiteit, gaf in het journaal zijn doorgeleerde kijk op de kwestie. “Op het moment dat het KNMI waarschuwde voor code rood hadden we kunnen zeggen: let op, er gaat schade komen, veel schade, want het wordt een superstorm, de alarmcentrales gaan overbelast raken, dus alsjeblieft, bel alleen al het hoognodig is. De NL-Alert bewijst dat zo’n waarschuwing helpt”.

Prof. dr. Helsloot op NOS-journaal: ‘Bewijs geleverd.’

Klip en klaar
Waar zouden we zijn als er geen professoren bestonden. Hoe fijn is het niet, dat zo’n NOS-journaal de moeite neemt om zo’n geleerde voor de camera te halen die bereid is zijn vrije zaterdag op te offeren om deze ingewikkelde materie in klip en klare bewoordingen aan het gewone volk uit te leggen. Zijzee wilde niet achterblijven en vond bij Ukkel University meerdere geleerden bereid tot een integrale terugblik met vlijmscherpe analyses.

Dankbaarheid
Als eerste bezoek ik prof. dr. Omalgus Grozen, hoogleraar Meteorologie en Veiligheid. “Het nut van de weerkundige voorspellingen is maar weer eens bewezen. We zagen de orkaan al lang van tevoren aankomen. Als ik en mijn collega’s daar niet dag in dag uit in steeds krachtiger bewoordingen voor hadden gewaarschuwd, was de ramp niet te overzien geweest. Dankzij ons kon iedereen nu zijn voorbereidingen treffen. Bij ons in België en ook bij onze noorderburen in Holland. Zulks stemt tot diepe tevredenheid en dankbaarheid”, aldus Grozen.

Prof.dr. Omalgus Grozen: ‘Nut van weersvoorspellingen opnieuw bewezen’:

Potentiële waarschuwingsrecipiëntenpopulatie
Grozens visie wordt bevestigd door zijn collega prof. Mattheüs van de Voerstreecke, die de leerstoel Weer en Verkeer bekleedt. “We weten allemaal dat een orkaan als Eunice desastreuze gevolgen kan hebben, vooral voor het woon-werk-verkeer. Dat is bij u in Holland vast niet anders dan hier, al is daar nog veel onderzoek voor nodig. Maar ik ben er van overtuigd dat de verkeersadviezen veel levens hebben gered. ‘Alleen de weg op als het niet anders kan’, zo luidden onze waarschuwingen. Het bewijs is geleverd dat zo’n boodschap helpt. Dat bij jullie de NS omriep dat het treinverkeer vanaf vrijdag 14.00 uur zou worden gestaakt heeft ongetwijfeld ook veel reizigersleed voorkomen. De meeste mensen bleven thuis. Natuurlijk zijn er altijd lieden die het nieuws niet volgen. Die gingen bij ons naar Plopsaland, waar een groepje van twintig personen uren lang op dertig meter hoogte uren lang vastzat in een achtbaan. Het is een wonder dat ze het er levend hebben afgebracht. Mijn collega’s van de communicatie broeden nu op methodes om een nòg hogere dekking van de potentiële waarschuwingsrecipiëntenpopulatie te bereiken.”

Prof. Mattheüs van de Voerstreecke: ‘Veel reizigersleed voorkomen’

Complimentke’
“Communicatie met een optimale dekking is beslist en zeker belangrijk bij stormen als Eunice. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Daarom is het goed dat de nieuwsjournaals op tv uitgebreid berichten over het weer. Je kunt de weerprofeten niet lang genoeg aan het woord laten en dat doen jullie Hollanders dan ook. Zulk een complimentke mag ook wel eens gezegd worden”, aldus prof. Valérie-Esmée Brader-du Pré. “Wel is jammer”, zo vervolgt de specialiste Communicatie en Volksveiligheid, “dat de nieuwsconsument die op het buitenland afstemt er weinig aan heeft. Daarom adviseer ik u in Holland net als wij in Vlaanderen zendtijd kopen bij de meest bekeken Turkse en Marokkaanse zenders. Dat scheelt een scheut op een pint. Maar bij u zal dat politiek wel lastig liggen, want invloedrijke politici als Wilders willen geloof ik graag minder Turken en Marokkanen.”

Prof. Valérie-Esmée Brader-du Pré: ‘Minder Marokkanen’

Noodweer
Helaas vinden wij prof. mr. Stanislav Emelghem niet bereid ons te woord te staan, al is hij op de juridische faculteit nota bene de specialist Wilsbekwaamheid bij Noodweer. “Dit is niet mijn terrein”, beweert hij. Zo wil het dat wij als laatste spreken met prof. dr. ir. Zwaffel Stierbrock (Hulpdiensten en Maatschappelijke Ontwrichting). “Mag ik er op wijzen dat onze westerse samenleving niet meer kan bestaan zonder hulpdiensten als brandweer, politie en ambulances? Zij ruimen als eerste de ravages op, zodat het maatschappelijk verkeer weer op gang kan komen. Maar laten we ook niet de werkploegen vergeten die met shovels en kettingzagen de straten en spoorwegen na de storm vrij maken van gevallen bomen en weggeslingerde daken. Opnieuw hebben we kunnen zien dat ook de inspanningen van deze noeste arbeiders er toe doen, mits voorzien van een deskundige en goed gecoördineerde aansturing.”

Prof.dr.ir. Zwaffel Stierbrock: ‘Gecoördineerde aansturing’.

Samenwerking met Nederland
Alle professoren vinden eendrachtig dat er een uitgebreide evaluatie moet komen. Ze hopen dat ook Nederlandse deskundigen zoals prof. Ira Helsloot daarin meedraaien. Valérie Esmée Brader – du Pré: “Internationalisering in Europees verband helpt de wetenschap sneller vooruit en komt in in aanmerking voor subsidie van ‘Brussel’. Ge weet toch hoe die storm genoemd werd? EU-nice!” .

Pet af
Afgeladen met informatieve rijkdom wandel ik terug naar het treinstation van Ukkel. Orkanen mogen loeien, maar de wetenschap met zijn breed uitwaaierende palet aan leerstoelen blaast gelukkig altijd nog zijn partijtje mee. Wij van de journalistiek zijn er om daar kond van te doen. Tot mijn blijde verrassing wandel ik langs een hoeden- en pettenmagazijn, waar ik een nieuwe Gabbardinipet scoor. Gelukkig was ik verzekerd. Hij past perfect en ik neem hem diep af voor de wetenschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.