PRACHTBANK ABN AMRO WORDT INSCHATTINGSFOUTJE NAGEDRAGEN

Hotel de Houten Lepel noemden ze vroeger de bajes. Zalm & Wijn kreeg je niet gauw achter de tralies, en dat blijft zo. Het OM doet naar we vernamen vlijtig onderzoek naar misdragingen van voormalige ABN Amro-toppers, maar ik voorzie een sepot.

© Hollandse Gronden

Geen vorkje meeprikken dus in de nor, zelfs geen papierprikken daarbuiten als alternatieve straf voor de voormalige ministers en bankbonzen Gerrit Zalm (VVD) en Joop Wijn (CDA). Jammer, zegt mijn onderbuik, die floreert bij leedvermaak. Kleine compensatie is de aankondiging van een strafrechtelijk onderzoek. ‘Dat is ingrijpend is voor eenieder die op die manier wordt aangesproken’. Ik citeer hier Robert Swaak, de nieuwe CEO van ABN Amro. Hij zei dit maandagavond in Nieuwsuur, dat hem ondervroeg over de witwasfraude van zijn bank o.l.v. zijn voorgangers.

Nieuwsuur
© Hollandse Gronden

Witwassen, inderdaad
Het werd een opmerkelijk interview, waaruit ik opmaak dat het OM geen poot heeft om op te staan. Want volgens Swaak hebben beide verdachten heus wel hun maatregelen getroffen, alleen onvoldoende. Ik citeer Swaak: ”Er waren intenties die problemen op te lossen, er zijn inderdaad die maatregelen getroffen binnen de bank, op bepaalde plekken binnen die bank, maar wat we ons op een gegeven moment binnen het bestuur ook hebben gerealiseerd is dat als je die maatregelen alleen maar op bepaalde delen van die bank uitvoert en onvoldoende over het geheel, dan loopt dat niet goed. En dat is uiteindelijk wel in 2018 gebeurd, dat die realisatie om dat witwassen, inderdaad, te bestrijden, dat je dat veel centraler kan doen. Dat is toen uiteindelijk opgepakt.

Kennis van nu
Schitterende tekst, waaruit we begrijpen dat Zalm en Wijn helaas alleen op bepaalde plaatsen hebben ingegrepen. Een inschattingsfout, maar geen misdrijf. Swaak nogmaals: “Met de kennis van nu constateren we dat het onvoldoende was.” Precies, met de kennis van nu. Destijds konden Zalm en Wijn dat allemaal niet weten. Achteraf kijk je een koe in de kont.

Achteraf
©Kon. Ned. Slachtvee Bond

Te duur
Jeroen Wollaars, interviewer van dienst, moest zo nodig wantrouwend suggereren dat binnen de bank vanwege de hoge kosten weerzin heerste tegen de plicht zwart geld op te sporen en aan te geven. Swaak gaf geen sjoege. ”Weet u, ik was er niet bij.” Trouwhartig kijkt hij de interviewer aan, want het klopt, hij is pas een jaar baas bij die bank. Niet dat hij zich niet in het verleden heeft verdiept, maar hij heeft de vinger er niet achter kunnen krijgen. “Ik heb met heel veel mensen gesproken, binnen en buiten de bank. Wat geconstateerd is, is dat de bank uiteindelijk ook gerapporteerd heeft over de tekortkoming in die tijd, dat op een gegeven moment maatregelen waren getroffen die onvoldoende waren.” Gerapporteerd? Aan wie? Zichzelf? Justitie? Heeft de bank zichzelf aangegeven, rechtschapen als ze daar zijn?

Geen probleem
Wollaars stelt nogmaals de vraag over de vermeende vroegere bezwaren tegen de kosten en Swaak zeilt er opnieuw omheen. Tevreden vertelt hij dat ‘in de afgelopen drie jaar alleen al een miljard is geïnvesteerd’ in de witwasjacht. Daar komt binnenkort nog een miljard bovenop. Voeg dit bij de 480 miljoen schikking die de bank moet betalen en het gaat je duizelen. Maar tot financiële problemen leidt dit niet. Alleen in het eerste kwartaal zal de bank een tikkie verlies lijden, daarna gaat het weer prima. Boodschap: we kunnen rustig ons geld aan de bank blijven toevertrouwen.

© Prachtbank

Prima slager!
Dan wil die misselijke Wollaars, immer op zoek naar de controverse, Swaak laten beamen dat ‘de toezichthouder’ onvoldoende druk heeft uitgeoefend op de bank. Swaak tuint er niet in: “De toezichthouder die heeft haar bevindingen gehad in die periode. Daar is ook op gereageerd door het toenmalige bestuur.” Wollaars: “Maar niet genoeg, zeggen de toezichthouder en het OM (.……) Zou het helpen als de toezichthouder meer middelen ter beschikking had omdat u als bank toen niet in staat of van plan was om goed te luisteren?”
Swaak: ”Ik vind dat de toezichthouder op dit moment precies doet wat je van een toezichthouder mag verwachten, namelijk toezicht houden op het uitoefenen van een poortwachtersfunctie die banken als verantwoordelijkheid hebben.” Hear hear, het vlees keurt de slager: Prima slager!

Prima slager, aldus het vlees
© Kon. Ned. Slachtvee Bond

Doen om te doen
De nieuwe CEO vertelt hoe hij erin staat als bankbaas. “Ik heb een heel bewuste keuze gemaakt om CEO te worden van deze prachtige bank. Een bank met 3900 medewerkers die elke dag weer alles doen om datgene te doen wat de maatschappij van ze verwacht. Ik zie een bank die de herstelmogelijkheden naar zich toe getrokken heeft en die in staat is met de toezichthouder de dialoog en de discussie aan te gaan.” Godzijdank trad hij dus niet bewusteloos aan bij die prachtbank, die er dus niet is voor de winst, maar voor de maatschappij. En die daarnaast ook nog in staat is de dialoog en discussie aan te gaan. Geweldig mooi is dat.

Rotvraag
Swaak moet wel een uitzonderlijk inspirerende manager zijn dat hij zijn 4000 onderkukels na al die jaren van lapzwansen en falen heeft omgetoverd tot zo’n bevlogen ploeg. Als ik jong en idealistisch was deed ik met de kennis van nu een moord voor een baan bij die bank. We mogen ons gelukkig prijzen met zo’n man. Maar nee, Wollaars moet er zo nodig een laatste rotvraag tegenaan gooien: “Maakt u zich wel eens zorgen dat u als bankbestuurder ook achter de tralies kunt belanden?”
Swaak: “Ik richt me heel erg op wat ik vandaag moet doen. En dat drijft mij, daar haal ik ook mijn passie vandaan. Vandaar ook dat ik kan doen wat ik doe.
Ha, passie.

Nieuwsuur

Bonus
Swaak, zo las ik elders, is een uitstekende pianist; hij had als solist de top kunnen bereiken ware het niet dat hij niet 12 uur per dag piano wilde studeren. Vandaar dat hij zijn passie verlegde en via de accountancy in het bankwezen belandde. Ik twijfel er niet aan of hij slaagt glorieus bij de prachtbank. Nimmer zal hij tegen de verkeerde kant van de tralies aan hoeven kijken. Doe die man ogenblikkelijk een dikke miljoenenbonus. En laat Nieuwsuur voortaan iemand vragen die ons echt iets kan vertellen over de witwasfraude in plaats van iemand van wie je van te voren weet dat hij komt opdraven om ingestudeerde prietpraat te verkopen.

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Hans op 25 april 2021 om 17:17
  • Reageer

  Geld stinkt niet.

  • Dirk Dragstra op 23 april 2021 om 13:44
  • Reageer

  ‘… de toezichthouder (die) precies doet wat je van een toezichthouder mag verwachten, namelijk toezicht houden…’ En dan? Niks. Beter en bondiger is er zelden aan analyse gemaakt van het feilen en falen van het neoliberale Nederland. De markt zou de bulk wel regelen. Een generatie lang werden overheidstaken uitgeplaatst, half geprivatiseerd, juridisch op afstand gezet en gedigitaliseerd. Bemenst door onaantastbare, inwisselbare bestuurders – onder toezicht van toezichthouders, dat natuurlijk wel. Gefaald? Er is altijd wel nog een directiezetel vacant, her of der, bij een regionale GGD bijvoorbeeld. Lekker in de luwte met andere ongrijpbare instanties elkaar vorstelijk beloond in houdgrepen houden. De schatkist past uiteindelijk wel bij als het mis gaat. Zie de ABN-Amro, ‘onze’ prachtbank. En voor de opnieuw corrumpeerbaar gebleken hoge functionaris is daar ergens in die institutionele mistbank achter de horizon altijd nog wel een ander plekje beschikbaar. Desnoods als toezichthouder. Mediatraininkje erbij voor het geval dat. Zo loopt Nederland vast: de polder een moeras.

  • Piter op 23 april 2021 om 12:28
  • Reageer

  Zijzee woont zelf ook in een te groot huis. En enige hypocrisie is hem helaas niet vreemd.

  • Annemiek Vos op 23 april 2021 om 12:04
  • Reageer

  Heeft Zijzee ook wel eens het idee om te gaan emigreren naar een onbewoond eiland en helemaal zelfvoorzienend te worden? Je even helemaal af te kunnen sluiten voor de hypocrisie en de hebzucht?
  Even geen zelfvoldane mensen meer met veel te grote huizen, te bruine hoofden en pakken boter op het hoofd…
  Wie gaat er mee?

  • Harry Cock op 23 april 2021 om 10:39
  • Reageer

  Ik heb zitten branden voor de buis. Wat een ijzersterke column. Ik koel er weer wat van af en kan weer slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.