OVER EIERBALLEN, CULTUREEL ERFGOED EN SAAMHORIGHEID

Allicht heeft u gelezen dat Groningen de eierbal wil lanceren. De eierbal is een snackbarsnack die ze daar claimen als een Groningse lekkernij. Het is een hard gekookt ei dat wordt gedraaid en gefrituurd in smurrie. Deze versnapering wil men de rest van het land ook door de strot duwen. Om die reden geeft de provincie subsidie voor de ontwikkeling van eierbaldraaimachines, want Groningers doen het nu nog met de hand.

Wie zich onsterfelijk belachelijk wil maken moet het zo doen. Eierbal klinkt als een scheldwoord, zoals oliebol vroeger in het leger. Die kleffe hap is godbetert ook nog opgenomen in de Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed. Net als het carbidschieten. Mij ligt nog vers oudejaarsdag in het geheugen, toen bij ons in de buurt de hele dag mannen die sport beoefenden. Het aanhoudend gedaver deed onze oren tuiten, huisdieren onder tafels vluchten, egels opschrikken uit hun winterslaap en ruiten rinkelen. Maar wie zou de mannen bekritiseren die rond melkbussen samenschoolden, flesjes bier onder handbereik? Niemand; cultuurdragers hoor je te koesteren.

Eierbaleter

Zwientietikken
Cultureel erfgoed en saamhorigheid gaan hand in hand. Samen melkbussen, carbid en kratten bier aansjouwen, een dag samen bezig zijn, zulke activiteiten zijn het cement der samenleving. Met paasvuren is het niet anders. Ook uitgeroepen tot cultureel erfgoed, saamhorigheid troef. Helaas draagt het in het oosten des lands populaire zwientietikken de eervolle kwalificatie nog niet. Je zet een varken in een modderpoel waar je geblinddoekte cultuurdragers in los laat die als eerste het varken moeten zien aan te tikken. Dierenbeschermers haten dit spel, het zou zo’n varken stress bezorgen. Helaas hebben die mensen geen gevoel voor de saamhorigheid, die tegenwoordig zo node wordt gemist.

Oudejaarsdag

Palingoproer
Graag hou ik hier een pleidooi voor andere, helaas verboden saamhorigheidsbevorderende cultuuruitingen. Palingtrekken bijvoorbeeld, waarbij een levende paling aan een touw boven water wordt vastgeknoopt. Deelnemers moeten die paling vanuit een wankel bootje in het voorbijvaren zien te grijpen en gaan dan vaak kopje onder. Lachen! Het verbod leidde in Amsterdam tot het palingoproer (1886): 22 doden.

Oude gebruiken
Katknuppelen, haansabelen, hondslingeren, vossenwerpen, dwergwerpen, allemaal mooie oude gebruiken, kijk het lemma kwelspelen op wikipedia er maar op na. Als de status van cultureel erfgoed toen al had bestaan waren ze nooit verboden. Weg saamhorigheid. Kunnen we die verboden niet herroepen in plaats van eierballen te promoten? Dat is domme commercie gericht op individuele zelfbevrediging waar geen saamhorigheid aan te pas komt.

Palingtrekken

2 reacties

  • Max op 13 maart 2024 om 14:39
  • Reageer

  Goed nieuws uit Groningen .
  Na al die jarenlange media aandacht over de aardbevingsschades in Groningen , wil het provinciebestuur van Groningen haar provincie ook eens op een andere, meer positievere manier, in het nieuws brengen. Dat is in mijn ogen een zeer loffelijk en legitiem streven, er is al zoveel ellende over deze province uitgestrooid.
  Maar ja, hoe doe je dat, hoe bereik je dat het beeld dat de wereld heeft van Groningen kantelt? Een beproefde methode om dat te bereiken zou kunnen zijn, een regionale idioterie op de lijst van immaterieel of materieel cultureel erfgoed te krijgen.
  Er is lang over nagedacht of er iets te vinden is wat Groningen zo bijzonder maakt. Verder dan aardbevingen kom je eigenlijk niet. Vanwege de sluiting van de gaswinputten zullen de aardbevingen ook wel niet meer zo frequent optreden en om aardbevingen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te krijgen is bij velen discutabel. Culinair scoort Groningen ook al niet hoog is de gangbare mening of is dat een onjuist beeld? Groningers zijn inventief en hebben gevoel voor humor, dat is bekend, maar de uitvinding en creatie van de eierbal is van grote klasse, die zijn weerga niet kent. Wie straks Groningen zegt, zegt eierbal. Wat een vondst, diep respect voor de ontwikkelaars. De eierbal is een groot succes en zijn zeer gewild. Zo gewild zelfs, dat er inmiddels plannen in de maak zijn om in de toekomst aardbevingsschade uit te gaan betalen in eierballen . Eierballen als wettig en eetbaar betaalmiddel. Hoe bedenken ze het!

  • Bouwe van Norden op 12 maart 2024 om 13:13
  • Reageer

  In de opsomming van kwelspelen mis ik helaas het bij het gemeen geliefde ganstrekken. Bovendien is mij niet duidelijk wie of wat men bij het lanceren met die eierballen wil raken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.