OUT OF THE BOX, INTO THE BATTERY: ZO TRAPPEN WE ONS NAAR HET LICHT

Sancties tegen Rusland goed en wel, maar dat we doorgaan met het importeren van Russisch gas en olie is stuitend. Terwijl Oekraïne in puin wordt geschoten blijven wij Poetins bommen financieren, in plaats van dat we hem acuut afknijpen. Wat zijn we toch bang om onszelf in de kou te zetten.

Zonder Russisch gas kunnen we nog voor driekwart jaar vooruit, las ik. Zijn we in die tijd niet in staat om ons te wapenen tegen het energietekort? Vermoedelijk niet, maar laat ons ook maar even lijden. Russische wapens veroorzaken veel meer ellende. En laten we meteen aan de slag gaan. Ik zie tal van mogelijkheden om dat energiegebrek te compenseren. Daar hoort niet bij het verlagen van de benzineaccijns. In tegendeel, gooi er liever een kwartje bovenop en breng de maximumsnelheid op autowegen terug tot 80 km per uur. Dan rijden we de goede kant op.

Opoe
Vertel alle Nederlanders luid en duidelijk dat ze hun verwarming lager moeten zetten en een trui moeten aantrekken. ‘s Avonds gordijnen dicht en een plaid over de benen. Geen slaapkamerverwarming, maar een deken extra. Zo weinig mogelijk licht aan, het ouderwetse schemeren van opoe wordt de nieuwe mode. Zij kon er mee leven, dus waarom wij niet?

Vliegen op de bon
Verplicht winkeliers hun deuren dicht te houden als het buiten kouder is dan binnen. Verbied terrasverwarming. Doe vliegen op de bon en stop met subsidiëring van KLM en Schiphol. Belast kerosine even zwaar als benzine. Breng zeilen of vliegers aan op alle nieuwe koopvaardijschepen.

Dienstplicht
Er komt een nationaal programma woningisolatie. Onvoldoende personeel, hoor je nu. Oké, we voeren een dienstplicht in: de EnergieBezuinigingsDienstplicht voor alle mannen en vrouwen vanaf 20 jaar. De EBD bestaat uit anderhalf jaar woningen isoleren en zonnepanelen installeren op alle geschikte daken. Daaraan vooraf gaat een spoedcursus bouw en techniek, waar iedereen zijn leven lang plezier van heeft.

Dynamo’s
We zitten achter bureaus of werken gemotoriseerd. Na gedane zaken rijden we ter bestrijding van het luie zweet met de auto naar sportvelden en sportscholen. Laten we daar iets tegenover stellen: alle energie die we verspillen in sportscholen wenden we voortaan nuttig aan: fietsmachines, loopbanden, roeimachines en andere martelwerktuigen sluiten we aan op dynamo’s.

ProDEO
Daarmee zijn we er nog lang niet en daarom moeten alle Nederlanders ongeacht hun leeftijd in principe een paar uur per week in nieuwe energielokalen dynamo’s aantrappen op een soort hometrainers. proDEO: voor De Energie-Opwekking. Zonder een andere beloning dan een fit lijf en lagere energietarieven. Wie thuis de meeste energie verbruikt moet het langst. Elk dorp, elke wijk krijgt zijn eigen kleine energiecentrale en -opslag om ons naar het licht te trappen. Deze aanvulling op het bestaande energieaanbod is veiliger en sneller te realiseren dan, ik noem maar wat, kerncentrales.

Ingenieurs
Dit is de denkrichting. Voortaan denken we out of the box/into the battery. Dertig jaar geleden opperde de toenmalige Drentse commissaris der koningin Ad Oele al dat we misschien meer lichaamskracht moeten inzetten voor een beter klimaat en energiebesparing. Nu is het zover. Oele was ingenieur, als hij nog leefde zou hij betere plannen kunnen bedenken dan ik. Gelukkig krioelt het van de vindingrijke ingenieurs in ons land die dat ook kunnen.

Jahn
U zegt misschien: Duitsland is veel afhankelijker van Russisch gas dan Nederland, het is de schuld van Duitsland dat we Russisch gas blijven importeren. Klopt ten dele, maar uitgerekend de nazaten van gymnastiekpionier Jahn zijn gedisciplineerd genoeg om van een proDEO-economie een nieuw Wirtschaftswunder te maken.
U zegt misschien ook: ik hou niet van plicht. Dat is dan jammer, maar ik verzeker u dat het reuze gezellig wordt, twee keer per week lekker stoempen met de buren. Wat is er nu mooier dan je samen met de buurt naar het licht te trappen?

Smerige vliegen
Mocht u bang zijn dat onze economie instort als we acuut stoppen met Russische brandstof, dan kan ik u alleen maar gelijk geven. Inderdaad, de economie zal op haar grondvesten schudden. De appel zal zuur zijn, maar minder zuur dan vechten tegen wapens die we zelf hebben gefinancierd. Als we doorbijten komt het dik voor mekaar met onze economie. Bovendien slaan we in één klap twee smerige vliegen: Poetin en CO2.

3 reacties

  • Bas Verwey op 20 maart 2022 om 07:34
  • Reageer

  Deze ga ik ruim delen! Sterk dat je weer uit je schulp bent gekropen.

  • Martin Koster op 18 maart 2022 om 15:18
  • Reageer

  Als we ons beste beentje voorzetten, zoals dat heet, kan er veel. Als we maar willen. En dat is het probleem. Wij, verwende westerlingen, willen alleen maar meer.

  • Dirk Dragstra op 18 maart 2022 om 15:12
  • Reageer

  Ofwel, hoe van nood een deugd te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.