‘ORANJEFANS LEVEN LANGER EN GEZONDER’

Supporters van het Nederlands voetbalelftal leven gemiddeld zes jaar langer dan andere Nederlanders. Oranjehaat is daarentegen desastreus voor de gezondheid. Deze opzienbarende conclusies trekt prof. dr. Pamela van den Broecke-Paelschod van de universiteit van Ukkel na diepgaand onderzoek.

De Belgische hoogleraar Voetbalsupportersgezondheid vergeleek de gezondheid van Oranjesupporters met die van leeftijdgenoten die het interlandvoetbal koud laat. Ze adviseert degenen die niet van voetbal houden toch maar aan te schuiven voor de tv als volgende week de Europese kampioenschappen beginnen. “Wie weet dat de vonk overslaat en de gezondheid toch nog een boostke krijgt, niewaar? Alhoewel ik begreep dat uw lezers zeventig plus zijn, dus dat scheelt geen slobberken meer op nen emmer. Maar ’t kan nooit kwaad.”

Prof. dr. Pamela van den Broecke-Paelschod

Van den Broecke-Paelschod volgde 10.000 Nederlanders van de geboortejaren 1947, 1957, 1967 enz. t/m ‘97. Het ging steeds om duizend mensen per lichting die stonden ingeschreven bij representatieve huisartsenpraktijken kris kras door het land.

Waarom Nederland?
“Uw land heeft een huisartsenzorg als een kathedraal. Daar moogt ge wel eens wat zuiniger op zijn. Het was een van de redenen om ons onderzoek op uw land te richten”, aldus de professor. Ook de bijzondere geschiedenis van het Oranjevoetbal speelde mee. “Twee malen waart ge WK-finalist, in 1974 en 1978. Dat heeft er enorm ingehakt waarna de doorsnee Oranjesupporter er bij alle volgende EK en WK-edities voetstoots van uit ging dat Holland over de beste balschoppers en oefenmeesters ter wereld beschikt en het kampioenschap u derhalve nimmer kon ontgaan. Dit jaar schijnt dat minder te spelen naar ik vernam. Als oorzaak denk ik aan een vorm van cerebrale coronair-sclerose.”

Buitencategorieën
De proefpersonen vulden vrijwillig formulieren in met vragen over hoe ze tegenover Oranje staan. Ze konden kiezen tussen vijf niveaus van fanship, met een buitencategorie voor leden van het Oranjelegioen. Toegespitste detailvragen preciseerden het beeld. Wat bleek? 86 procent van de onze mannelijke bevolking staat achter Oranje tegen 69 procent van de vrouwen. Uitgesplitst naar leeftijd en door de jaren heen waren lichte fluctuaties zichtbaar. Naarmate Oranje in toernooien succesvoller is nemen de fans in aantal toe. “Maar ons gaat het om de basissupporters.”

Basissupporters van de buitencategorie

Snotschurft
Parallel leverden de huisartsen de gezondheidsgegevens. Vergelijking leerde dat er een directe relatie is tussen tussen Oranjekoorts en gezondheid. Hoe fanatieker de supporter, hoe gezonder. Van de lichting ‘47 lag in 2020 het sterftepercentage van de fans een significante 6 procent lager. De overlevenden uit de groep onverschilligen kampten met aanzienlijk meer gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, snotschurft en de ziekte van Rosch-Vicée. Diepe Oranjehaters waren bijna allemaal al overleden. Dit alles volgens Van den Broecke-Paelschod. “Eigenlijk diep triest als je er bij stilstaat, ” zegt ze, “want zo moeilijk kan het niet zijn om een beetje van Oranje te houden. Wij hopen dat ons onderzoek een stukje bewustwording teweeg brengt.”

Hoe fanatieker hoe gezonder

Wij denken bij Oranjefans vooral aan buikige mannen met pils en chips op de bank voor de tv. Dat kan toch niet gezond zijn?
“Dat is een misvatting. Maar om te weten hoe het precies zit is nog veel onderzoek nodig. De Europese Commissie heeft ons 20 miljoen euro subsidie toegekend om vergelijkend onderzoek te doen in andere EU-landen. Wij sluiten namelijk niet uit dan d’n Hollander anders in elkaar steekt dan de Belg, d’n Oostenrijker of de Fransman. Onze hypothese is dat het samenhangt met een ingebakken minderwaardigheidscomplex waardoor het Hollandse individu geen intrinsiek gevoel voor eigenwaarde kan vinden in zichzelf en daarom zijn heil zoekt in een gedeelde massa-emotie waarvoor op individueel niveau geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te worden genomen. Verloren matches worden dan gedeelde teleurstellingen, terwijl men bij overwinningen fier is op zichzelf. Ziet ge wel, ik had het voorspeld, zegt men dan. Dan gaan de remmen los en dat is een geweldige uitlaatklep voor de geprangde psyche en een mogelijke verklaring voor de gezondheidswinst.”

Geweldige uitlaatklep

Succes werkt als een magneet. Groeien de Oranjeliefde en de gezondheidswinst als Nederland kampioen wordt?
“Zo simpel ligt het niet, er schuilt een adderken onder ‘t gras. Nederland gaat maar beter op de tweede plaats eindigen dan de eerste. Immers het kampioenschap is het hoogst bereikbare, en na een korte tijdspanne van vreugd daalt een diepe leegte in de psyche. Was dat nu alles? We noemen dit een Post Ballistische Depressie of het PBD-syndroom. Het besef van het absolute niets dat schuilgaat achter het spel veroorzaakt dan een gapend gat in het gemoed. Alles moet opnieuw beginnen, waarbij het alleen maar minder kan worden. Dit zijn existentiële vragen die de fan zich stelt, het gaat over de zin van het bestaan. Dat bleek in 1988, toen Oranje de EK-finale had gewonnen van Rusland. De wachtkamers van psychiaters kleurden fel oranje”.

Besef van absolute leegte…..

Dat klinkt als strijdig met wat u beweert over de gezondheidswinst.
“Inderdaad heeft dat de gezondheidsscores van de fans aanzienlijk gedrukt, anders zouden de verschillen nog groter zijn geweest. Echter dit heeft kort geduurd, omdat Oranje twee jaar later in de WK hard onderuit ging. Nederland kwam ternauwernood door de groepsfase en verloor dan van Duitsland tijdens een scandaleuze wedstrijd waarbij Frank Rijkaard voor het oog van de wereld Rudie Völler recht in het gezicht spuwde en met een rode prent de kamp moest verlaten. Oranje moest tussenbeenstaartelings huiswaarts keren. Daar knapten de supporters enorm van op, ze hadden weer iets om zich op te winden en de wachtkamers van de psychiaters stroomden leeg.”

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Een mooier onderzoek kan ik mij niet bedenken. Gezondheid verhogen door meer levenslust, vreugde, samenzijn en alle neuzen dezelfde kant op te zetten heeft mijn voorkeur. En ach, je kunt zeggen wat je wilt over de Belgen, maar onderzoeken kunnen ze echt heel goed. Chapeau.
  Hoor ik daar al de Snollebollekes uit de speakers komen??
  https://www.youtube.com/watch?v=pFEDBewcfks

  Hou het gezond!

  • Janneke Harmsma op 4 juni 2021 om 16:43
  • Reageer

  Geweldig Piter

  • Hans op 4 juni 2021 om 16:25
  • Reageer

  Geweldig nieuws ! Ik ga vanmiddag nog 10 kratten bier hamsteren en 25 metworsten.

  • Menno Samplonius op 4 juni 2021 om 10:23
  • Reageer

  In de zomer van 2010, toen Oranje voor de derde (!) keer in de WK-finale stond, zorgde Arjen Robben voor een sensationele gezondheidsboost door vlak voor tijd een enorme kans te missen. Spanje won de finale zoals alle Oranjefans natuurlijk weten. Wat minder bekend is dat Arjen Robben goed bevriend is met Gerard Kemkers, de coach van Sven Kramer. Die had een paar maanden eerder al laten zien dat de gezondheid van Oranjefans hem zeer ten harte ging. Zijn besluit om Sven Kramer tot een verkeerde wissel te dwingen op de 10 kilometer (zeker goud maar gediskwalificeerd), zorgde voor enorm chagrijn bij onze topschaatser, maar ook voor veel lege bedden in vrijwel alle ziekenhuizen. Het komende EK voetbal belooft dan ook veel goeds. Frank de Boer (tikkie breed, tikkie terug) heeft al veel geoefend op het schieten in eigen doel.

  • Henriëtte op 4 juni 2021 om 09:38
  • Reageer

  Beste Zijzee, het is natuurlijk Belgisch onderzoek (een korreltje zout?), maar als slechts een deel waar is dan hebben de farmaceuten nu het nakijken. Ga uit je dak, verpak je in oranje, de Snollebollekes gaan je al voor, schreeuw je longen uit je lijf en support onze oranjejongens naar de finale. Geen pillen meer nodig om de depressie van het afgelopen jaar te boven te komen. Kan onze Erica niet ambassadeur van Juichend Nederland worden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.