OOK BIJ OPLOPENDE TEMPERATUREN BLIJVEN WE GOED GEMUTST

Het klimaatrapport van het KNMI had deze week als een bom moeten inslaan, maar de bommen sloegen in in Israël en Gaza. Zijzee pakt de draad op omdat dit rapport vol doem en onheil meer aandacht verdient. Doch vrees niet, dit stukje wordt niet een en al kommer en kwel, maar besluit met een blijde boodschap.

Ons nationale weer- en klimaatinstituut beweert dat in het jaar 2300 de zeespiegel 17,5 meter gestegen kan zijn. Dit inktzwarte scenario kunnen noch willen de geleerden van het KNMI uitsluiten. Uit de krant las ik het voor aan de vrouw.
“Zeventien meter?” vroeg ze ongelovig.
“Nee, zeventien en een hàlve meter.”
“Nou ja, dat halve metertje kan er ook nog wel bij,” zei ze, “er is toch geen redden meer aan”.

Het Eemien
De redenering is, dat in het Eemien (de periode tussen 115.000 – en 130.000 jaar geleden) de zeespiegel zes tot negen meter hoger stond dan nu, hoewel de aarde toen slechts 1 graad warmer was. In 2050 is de temperatuur in het gunstigste geval 2,5 graad hoger, mits iedereen zich aan de internationale afspraken houdt om de broeikas in toom te houden. Dat is niet waarschijnlijk, dus kun je nagaan wat ons te wachten staat.

Airco
Het probleem ligt bij de Zuidpool, waar zoveel ijs ligt dat de zeespiegel 60 meter stijgt als het smelt. Daar is die 17,5 meter niks bij. Maar ‘t kan ook meevallen, erkennen ze in De Bilt. Maar hoe dan ook wordt het pompen of verzuipen. En we krijgen hoge temperaturen, van 40 graden boven nul kijkt straks niemand meer op. Dat worden plakkerige nachten. U begrijpt waar dat op uitdraait: iedereen een airco. Goed voor de nachtrust, tenminste als je niet wakker ligt van de extra opwarming die je veroorzaakt.

Braaksel
Ook krijgen we sowieso te kampen met extreme droogte, laaiende natuurbranden, zware regens, woest hoge stormvloeden en overstromingen. Dit alles al eind deze eeuw, zelfs als we ons CO2-braaksel binnenhouden. Maar niets wijst erop dat dat gaat gebeuren. In tegendeel, de OPEC wil tot 2045 meer olie oppompen. China blijft maar kolencentrales bouwen. Het Amazonegebied blijft gekapt worden. Natuurbranden wereldwijd produceren nu al evenveel CO2 als heel Europa. Dit wordt alleen maar erger. Evenveel broeikasgassen laat de smeltende permafrost los. Microplastics komen via de oceaan in onze atmosfeer en gaan daar een nieuwe barrière vormen voor de afvoer van de warmte.

Op de dag dat het KNMI-rapport verscheen
stond dit ook in de krant

Massamoord
Het zijn maar een paar dingetjes die ik noem, maar er zijn veel meer verontrustende ontwikkelingen die er op duiden dat we de lang geleden voorspelde grenzen aan de groei nu wel hebben bereikt. De biodiversiteit krijgt op z’n donder als gevolg van onze opdringerige leefstijl. Ik hoef alleen maar te wijzen op de sluipende massamoord op onze insecten, met zijn noodlottige gevolgen voor de van bestuiving afhankelijke vegetatie. Dan heb ik het nog niet gehad over de door de landbouw geplunderde en geplette bodem, die steeds minder CO2 kan vasthouden. Al deze ontwikkelingen grijpen in elkaar en tellen op.

Rare wezens
En wat doen wij mensen? We wensen niet te tornen aan onze leefstijl, schelden degenen die tegen het onheil in het geweer willen komen uit voor klimaatdrammers en vinden het ‘verschrikkelijk’ dat we op de snelweg niet harder dan honderd mogen rijden. Verder blijven we elkaar doodschieten en dwarszitten waar we maar kunnen. Wat me doet denken aan de anekdote over de buitenaardse wezens die de aarde wilden veroveren. De leiding vroeg aan verkenners of de mensen zich zouden verdedigen. Welnee, antwoordden ze, dat zijn heel rare wezens, die hebben het veel te druk met schieten op elkaar.
Dit alles staat natuurlijk niet in dat KNMI-rapport, ik put ook uit andere betrouwbare bronnen.

Warme golfstroom
Maar gelukkig is er een lichtpuntje. Dat heeft te maken met de warme golfstroom, die de warmte van zuidelijke zeeën naar ons toebrengt. Daarna reist hij terug naar het zuiden. Het is een kringloop die zijn noordelijkste punt pal ten zuiden van Groenland bereikt. Juist daar komt een massa zoet smeltwater in de zoute zee terecht. Daar raakt de golfstroom zo van in de war dat hij er mee stopt. Dat is wat ik ervan snap. Het is een serieuze mogelijkheid, die bovendien al snel bewaarheid kan worden. Er zijn al voortekenen zichtbaar. Dan krijgen we hier een ijstijd, terwijl de aarde als geheel blijft opwarmen. Aan dit scenario besteedt het KNMI geen aandacht, al weten ze er daar alles van.

Positief blijven
“Wedden dat we dan toch nog een Elfstedentocht krijgen? Is dat fijn of fijn?”, vraag ik de vrouw.
“Zeker weten”, zegt ze, “maar waarschijnlijk is dat dan wel het allerlaatste lolletje dat de mensen beleven.”
“Ho ho”, zeg ik, “niet zo somber.” Want ik zie al helemaal voor me hoe hier straks weer gletsjers over het land schuiven, reusachtige keien meeslepend. Dan hebben we de cirkel met de hunebedbouwers rond en opnieuw weer van die prachtige grafstenen om onder te gaan liggen. Zeg nou zelf, dat heeft wel wat, dus laten we positief blijven.

De cirkel is rond

3 reacties

  • Martin Koster op 16 oktober 2023 om 15:40
  • Reageer

  Mijn leven begon met Woodstock, de film, met Stieneke (zou ze nog in leven zijn?) en dit is wat ik er nog van weet : ‘There is always a little bit of heaven in a disaster area.’
  Goed om te onthouden.

  • Dirk Dragstra op 13 oktober 2023 om 13:31
  • Reageer

  Even uit eigen werk (Dorp op een blauwe planeet, 2016): … als zulke tussentijdse opwarming leidt tot versnelde verbrokkeling van de Groenlandse ijskap – mogelijk zelfs tot exponentieel smelten – de warme golfstroom niet langer doordringt tot in de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. (…) Het is verwarrend tegenstrijdig: de temperaturen stijgen en het ijs smelt, maar Europa zal in de ijzige greep van een kleine ijstijd geraken (…) Die afkoeling zou zich in het bijzonder in Noordwest Europa in de 21e eeuw al kunnen doen gevoelen.

  • Aty Jansen op 13 oktober 2023 om 10:43
  • Reageer

  Mooi, Piter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.