ONZE REGERING WERKT KEIHARD AAN DRAAGVLAK ONDER ASIELBELEID

Het is algemeen bekend dat ons land er een rechtvaardig asielbeleid op na houdt. Dat beleid is streng, maar dat moet, want anders is het snel gedaan met het draagvlak. Daarom laten we zo weinig mogelijk vreemdelingen toe om zoveel mogelijk vreemdelingen toe te kunnen laten.

Echte vluchtelingen zijn hier welkom. Ze moeten wel kunnen aantonen dat ze echt zijn. Anders wordt het een zootje. Neem het geval van de 33-jarige Chun Yan. Hij is een Chinees, als we hem moeten geloven. Dat zouden we kunnen doen, want hij hij spreekt Chinees, maar dat doet Ruben Terlou ook. Chun Yan ziet er ook uit als een Chinees, maar om daar conclusies aan te verbinden is te gemakkelijk, op het racistische af.

Mensensmokkelaars
Volgens Chun Yan zelf werd hij als 15-jarige jongen in China gekidnapt door mensensmokkelaars die hem meelokten door hem medicijnen voor zijn zieke vader te beloven. Een moeder had hij niet. Zegt hij. Na een voor hem verwarrende reis belandde hij in Nederland, waar hij moest werken in een Chinees restaurant. Na een periode van dwangarbeid in de keuken, zonder loon of bewegingsvrijheid, wist hij weg te komen. Via via belandde hij bij de IND. Uiteraard zonder papieren.

Dagblad van het Noorden 4 januari 2020

Warrig
De IND vond zijn verhaal te warrig en geloofde hem niet. Daar hebben we de IND voor. Die mensen doen hun plicht, je moet niet alles geloven. Chun Yan zei dat hij terug wil naar China. Helaas komt hij zonder paspoort China niet in en de Chinese ambassade weigert hem daaraan te helpen.
Chun Yan werd naar een opvangcentrum in Leek gebracht en woont nu in Groningen. Hij mag niks, wie hem werk aanbiedt is strafbaar. Dat is volkomen terecht, want anders krijgt iedereen zonder paspoort werk. Je moet er niet aan denken.

Gelul
Er zijn mensen die zeggen: wat is dat voor gelul, dat je een paspoort moet hebben. Alsof je zonder paspoort geen volwaardig mens bent. Je wordt immers in alle onschuld geboren, loopt wat rond op de aardbol en dan blijk je je plotseling te moeten kunnen identificeren. Dat was een dikke eeuw geleden nog niet nodig; toen kon kon je zonder paspoort of ID-kaart nog de wereld rondreizen. Maar die mensen snappen niet dat we toevallig in de moderne tijd leven. Wie zich niet kan identificeren heeft geen ID-entiteit, maar is een non-entiteit. Chun Yan is dus eigenlijk niks.

Non-entiteit zonder ID-entiteit

Jammer
Het is jammer dat het Dagblad van het Noorden aandacht aan deze kwestie heeft besteed. Meteen daarna kwam de Leeuwarder Courant met precies zo’n verhaal, over een andere vreemdeling, met wie ik u niet zal vermoeien. Zo haalt het een het ander uit en ga je denken dat de kwestie-Chun Yan geen incident is. Als de kranten nou eens snapten dat niemand last heeft van deze problemen als zij er niet over schrijven, dan waren we al een stuk verder met z’n allen.

Stille diplomatie
Chun Yan woont nu moederziel alleen in Groningen, geholpen door INLIA en enkele vrijwilligers die zich om zijn lot bekommeren, onder wie een advocaat die hem al jaren gratis helpt en een gepensioneerde maatschappelijk werkster. De vorige burgemeester van Groningen heeft om hem te helpen alle betrokken instanties om tafel geroepen, inclusief de IND en het ministerie van Justitie. Het haalde niets uit. Het schijnt dat de nieuwe burgemeester met stille diplomatie probeert Chun Yan aan een status te helpen.

Psychiatrisch onderzoek
Een groep sympathisanten heeft een crowdfunding voor Chun Yan georganiseerd. Met de opbrengst hebben ze Chun Yan door een psychiater laten onderzoeken. Die schreef een zg. expertiserapport. Daar staat in dat Chuns verhaal warrig mag zijn geweest, maar dat er geen reden is hem niet te geloven. IND en Justitie bleven ook hierna onvermurwbaar. Sommige mensen beweren dat die psychiater beter de ambtenaren van het IND had kunnen onderzoeken, alsmede hun bazen, de staatssecretarissen Broekers-Knol en haar voorganger Harbers. Wat mankeert er aan die mensen dat ze zo halsstarrig hardvochtig blijven?

Door het ijs
Maar dan moet ik toch even een lans breken voor deze bewindslieden en op het draagvlak wijzen. Misschien ook een nuttige tip voor Chun Yan: zonder draagvlak kunnen buitenlanders hier nooit meer met succes aankloppen. Dat zou Chun Yan toch ook niet willen. Of wel dan?

Staatssecretaris Broekers-Knol: psychiatrisch onderzoek…
foto: Rijksoverheid

Warm kloppend hart
Ik wil hier ter verdediging van onze bewindslieden ook even wijzen op de vijftig ouderloze kinderen uit het kamp Moria die Nederland gaat opnemen. En nog eens vijftig andere mensen uit dat vluchtelingenkamp op Lesbos. Daarvoor heeft Broekers-Knol royaal haar hand over haar hart gestreken, waarmee ze bewees hoe warm dat klopt.
De toestand in dat kamp is ten hemel schreiend, daar is iedereen het over eens. Maar kunnen wij het helpen? Het is de schuld van Europa en Griekenland. Het is pure goedertierenheid dat ons land die honderd vluchtelingen te hulp schiet. Om die reden mochten honderd andere vluchtelingen hier niet komen. Die uitruil heeft niets met onze toelatingscriteria te maken, maar alles met behoud van draagvlak.

Hoe lang?
Chun Yan zit inmiddels achttien jaar in ons land, zonder uitzicht op enige erkenning. Zijn advocaat stapt nu naar de rechter om zich te beroepen op het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat wordt een gebed zonder end. Hoe lang moet dit nog duren? Daar is maar één antwoord op: Hoe Lang is een Chinees.

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Hans op 7 maart 2021 om 17:23
  • Reageer

  Wanneer een overheid een asielbeleid wil opzetten en uitvoeren dan zal deze, in mijn optiek, eerst een ambtelijk
  plan uitwerken en dat vervolgens voorleggen aan de tweede en eerste kamer. Het mag geen bureaucratisch dictaat zijn, maar moet meebewegen met de maatschappelijke nood en de mensenrechtelijke situatie van het thuisland. En net zoals in de rechtspraak, moet in het plan ook ruimte zijn voor jurisprudentie. Individuele gevallen kunnen een belangrijke rol vervullen als katalysator in de publieke opinie.

  • Janneke Bergstra op 7 maart 2021 om 14:42
  • Reageer

  Dankjewel Piter voor je lichtvoetige maar o zo serieuze stemadvies, knap hoe je ons zelfs bij dit onderwerp aan het lachen krijgt…. Daar kan ik wat van leren 🤢

  Zolang de BREDE WUNWDUGDDOEAN-P nog niet bestaat (Wat-u-niet-wilt-dat-u-geschiedt……-Partij, wie helpt een naam te verzinnen die wat lekkerder bekt?) met oog voor mens, dier en natuur, wereldwijd, nu en in de toekomst, kunnen we ook in het huidige politieke landschap heel wel onderscheid maken tussen meer en minder WUNWDUGDDOEAN-denkende partijen en politici met meer en minder lef.

  En hoezo draagvlak een probleem als je een bestel ontmaskert en ontmantelt dat wel beschouwd de belangen van slechts een fractie van de (huidige) wereldbevolking dient…?*

  Was Oeki Hoekema niet ook weer om te zoenen? (vanochtend in OVT)

  * en zelfs boeren een oor aannaait, ook al lijkt FDF dat nog niet zo tot zich te laten doordringen

  • eke op 7 maart 2021 om 12:41
  • Reageer

  Lieve lezers,

  En wie van ons kent een asielzoeker?
  Bezoekt hem regelmatig?
  Heeft hem af en toe als gast aan tafel?
  Of verleent hem/haar een tijdje onderdak?

  Hoe legitiem zijn onze reacties?
  Veilig op een afstand?

  Een hartelijke groet,
  Eke

  • janneke op 5 maart 2021 om 11:47
  • Reageer

  Zucht,zucht.
  Ik dacht trouwens dat deze column zou gaan over de kosten van het asielbeleid zoals ze enkele dagen geleden in de pers kwamen.
  Zeer tendentieus overigens, want er stond niet bij dat alle beleid ons geld kost.
  Ga zo door en schrijf nog veel. Groetjes

 1. Je schaamt je dood bij dit soort verhalen.
  Waar is de menselijke maat gebleven….?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.