ONVERSCHROKKEN TROK DE LEIDER VAN DE NIEUWE CDA-GENERATIE DE KEUTEL IN

HEN WIE? HEN RI !
Met deze adembenemende woordspeling werd Henri Bontenbal deze week aangekondigd als nieuwe leider van het CDA.

Zulke grapjes zijn leuke dingen voor de mensen, maar ik had het er even moeilijk mee, vanwege dat hen. Dat gaat tegenwoordig door voor het persoonlijk voornaamwoord voor mensen die liever noch het dames-, noch het herentoilet bezoeken. Het zou toch niet dat Bontenbal….? Maar nee, Bontenbal is gelukkig in de beste CDA-traditie een gewone heteroman. Hij komt uit Rotterdam, je weet wel, de stad van niet lullen maar poetsen.

In de hoek gezet
Lullen zal de nieuwe lijsttrekker toch moeten, als Brugman, om het CDA uit het slop te trekken. En poetsen ook, op het roestige, geblutste blazoen van zijn partij. Daar is hij zich terdege van bewust, zo blijkt uit de interviews die hij afscheidde na zijn kroning tot leider. Hij gaat, zo vertelde hij, het klassieke CDA-verhaal vertellen van waarden, normen, fatsoen en gemeenschapszin. Onder zijn voorgangers is dat volgens hem onvoldoende uit de verf gekomen. Zo zette Bontenbal de rechtse ballen Buma en Hoekstra in de hoek.

Blij elan
Bontenbal bespeurt heel veel enthousiasme om zich heen ’om met dat klassieke CDA-verhaal aan de slag te gaan’. Sommige mensen worden al beroerd als ze zo’n tekst horen uitspreken, maar de oprukkende nieuwe generatie CDA’ers die volgens de oude CDA-garde voortaan aan de touwtjes trekt blaakt erbij van blij elan. Toch vraag ik me af: wat zou dat inhouden, die klassieke gemeenschapszin? Terug naar vroeger, toen de pastoor vermanend langskwam bij echtparen die onvoldoende vaart zetten achter de procreatie?

Gemeenschap
Bontenbal komt uit een gereformeerd nest. Ik maak me sterk dat gereformeerde dominees niet eens naar de voortplanting durfden te hinten. Toch zullen ook zij wel een manier hebben gevonden om druk uit te oefenen. Het was de tijd dat in de streek waar ik opgroeide jongens Fokke heetten en meisjes Fokje. Tegenwoordig is het Fuckyou voor en Fuckyou na. Wie verlangt er niet terug naar de goede oude tijd? Allicht Bontenbal, die opgroeide in een gezin met 8 kinderen. De gemeenschapszin van zijn ouders heeft hem vast niet onberoerd gelaten.

Onverschrokken
Wat hij er ook mee mag bedoelen, Bontenbal gaat er helemaal voor. Meer dan dat zelfs, hij gaat ‘dat verhaal onverschrokken en met lef vertellen’. Hij zei het zelf. Lef is een begrip uit de CDA-traditie. Zeventig-plussers kennen het gevleugelde woord van Fons van der Stee, CDA-minister in de jaren 70 en 80: ‘Wat dit land nodig heeft is lef’. Hij zei laf, maar dat kon hij met zijn Brabantse tongval niet helpen. Dus dat lef dat snap ik. Maar vanwaar die onverschrokkenheid? Hij doet alsof hij aan een oorlogsfront staat. Hij raapt zijn moed, z’n geweer en zijn handgranaten bijeen, springt uit de loopgraaf en terwijl de kogels hem om de oren fluiten rent hij de vijand tegemoet. Zoiets.

Fons van der Stee

Keutel
Maar zoiets is in de Nederlandse politiek helemaal niet aan de orde. Een piepklein beetje in de buurt komt misschien de ruzie met de boeren. Over boeren twitterde hij in 2019 richting zijn partij: ’Waarom maken we de ze zo belangrijk? Er zijn er niet zoveel van. Er zijn veel meer verpleegkundigen. Dit is het recept voor onze ondergang. Deze tweet wimpelde hij nu bij Nieuwsuur weg. Toen hij dat tweette zat hij nog niet eens in de Tweede Kamer, zei hij, zoiets zou hij nu nooit meer zeggen. Laten we het er op houden dat hij de keutel onverschrokken introk.

Excuses
Hen wie?
Goede vraag. Ik hoop van harte dat hij de confrontatie met de boeren alsnog ‘onverschrokken’ aangaat. En als het er op aan komt de tanks op de tractoren afstuurt. Wie weet gaan alle verpleegkundigen dan op hem stemmen, zodat hij van de splinter weer een balk maakt. Hij heeft de capaciteiten voor het premierschap. Zo is hij, net als Rutte, een gepassioneerd pianist. Ook is hij net zo’n rakker in het aanbieden van gratuite excuses. Tijden geleden al verkondigde hij dat hij zich bij vrouw en kinderen had geëxcuseerd voor zijn vele afwezigheid vanwege het drukke Kamerwerk. Hij krijgt het nu nog veel drukker. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Betere grappen
De grap met zijn voornaam moet zijn bedacht door Derk Boswijk, Bontenbals tegenkandidaat voor het CDA-leiderschap. Boswijk toonde zich een goede verliezer en verklaarde dat hij volkomen kan instemmen met Bontenbals overwinning. ’Ik vertel betere grappen, maar verder is Henri overal beter in,’ zei hij tegen de Volkskrant. Vermoedelijk was Boswijks sollicitatie een van die betere grappen, omdat hij het CDA en het land uiteraard uitsluitend de beste gunt. Zijn sollicitatie was een staaltje ouderwets gezellige gemeenschapsgein in de geest van de nieuwe CDA-generatie.

1 reactie

    • Menno Samplonius op 18 augustus 2023 om 19:31
    • Reageer

    Bontenbal geeft goeie voorbeeld en trekt keutel in. Nu die koeien, kippen en varkens nog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.