Veeboer Edwin Poots is gekozen tot leider van de Unionistische Partij in Noord-Ierland. Poots, een orthodoxe christen, gelooft dat de aarde 6000 jaar geleden door God is geschapen. In mijn kringen wordt dit soort gelovigen meewarig bekeken. Ten onrechte, want deze mensen zijn al behoorlijk gevorderd op de weg naar het enige ware geloof: het Hesternisme.
Ik werd op het spoor van het Hesternisme gezet na een discussie op tv tussen de evolutionist Ronald Plasterk en creationist Andries Knevel, die toen nog Poots’ geloof aanhing. Plasterk vond dat Knevel maar eens moest uitleggen waarom God bij zijn schepping overal op aarde dinosauruseieren had verstopt. Hier had Knevel niet van terug.
Oerknal
Dit tv-debat speelde zich vele jaren geleden af. Sindsdien heeft zich in mijn hoofd een ware evolutie voltrokken. Het begon er mee dat ik me probeerde te verplaatsen in mensen die in een schepper geloven. Dat viel nog niet mee. Aan de andere kant: je kan wel beweren dat het allemaal begon met de oerknal, ik noem maar wat, maar daar schiet je weinig mee op. Want waar kwam die vandaan? Ieder antwoord op de ontstaansvraag roept die vraag opnieuw op. We zullen dus moeten berusten in een onverklaarbaar begin als oorzaak van alles.
Zoals Hij dat wenst
Noem die onverklaarbare oorzaak de schepper. Het maakt weinig verschil of je hem de oerknal laat scheppen waar de evolutie van hemel en aarde, lees het heelal, al in besloten ligt, of meteen maar een hemel en aarde met alles er erop en eraan. Het een is niet onvoorstelbaarder dan het ander. Knevel had zich door Plasterk niet uit het veld moeten laten slaan, hij had moeten antwoorden: waarom zou God geen dinosauruseieren hebben verstopt? Daar draait een almachtige zijn hand niet voor om. Hij maakt zijn schepping zoals Hij dat wenst in elke door hem gewenste fase van de evolutie, van oerknal tot nu of desgewenst in de toekomst.
Paulus
De voor de hand liggende vraag aan Poots luidt: waarom 6000 jaar geleden? Waarom niet 1000? Of één jaar? En het geschiedde dat ik tijdens een fietstocht als Paulus op de weg naar Damascus werd getroffen door een bliksemend inzicht: de wereld kan DUS net zo goed gisteren zijn geschapen. Met alles erop en eraan, materieel en immaterieel. Stel je de aarde van gisteren voor in bevroren toestand, door de schepper in elkaar geknutseld. Alle ingrediënten zitten er in, ook dinosauruseieren, ook wij mensen met onze geheugens, toekomstverwachtingen en religies. Ja, ook u met uw geluksmomenten en kwalen. Een instantaarde, gecreëerd door een schepper die alles moeiteloos ontwierp en maakte, van nano- tot meganiveau. Voor hem een spelletje, een aardigheidje, zoals wij met lego spelen. Met dat verschil dat hij zijn creatie leven kan inblazen.
Lepe Hester
Hop, daar zijn we dan. Sommigen liggen op dat moment in hun sterfbed hun leven te overdenken, dat ze nooit hebben geleefd maar wel in hun geheugen zit. Anderen breken net door de vliezen. En de hele reutemeteut daartussen werkt, vreet, neukt, zuipt of zit op vakantievluchten of vluchtelingenbootjes, denkt soms heel wat van zichzelf, zonder enig benul nog maar net gelanceerd te zijn.
Hoe meer ik erover nadacht hoe dieper ik ervan overtuigd raakte dat het zo moet zitten. Het Hesternisme was geboren, een nieuw, onweerlegbaar geloof genoemd naar een Latijns woord voor gisteren. Ik timmerde er niet mee aan de weg, want niemand hoeft dit geloof te delen. Je hebt er niets aan, je komt er niet mee in de hemel. Ook niet in de hel, al is Onze Lepe Hester, OLH, zoals ik onze schepper noem, ook schepper van goed en kwaad.
Onnozele vraag
Waarom? Waarom heeft OLH het goede naast het kwade, leed naast geluk, honger naast bevrediging, geloof naast ongeloof geschapen? Dat is net zo’n onnozele vraag als die van Plasterk met z’n dino-eieren. OLH kan het, dus deed het. Hij had het ook anders kunnen doen, zonder verwarring te stichten, maar het is geworden wat het is. Dat dat ellende met zich meebrengt laat OLH koud; OLH is geen Heilige!
Opscheppers
Geloof maar niet dat onze schepping de enige is. Vermoedelijk hebben OLH en soortgenoten oneindig veel werelden geschapen. Allemaal even amoreel en immoreel. Wreedheid of liefderijkheid, liederlijkheid of zedigheid, pijn of lust, bouwen of breken, het is ze om het even. Misschien scheppen ze tegen elkaar op en vegen ze hun scheppingen met één grote haal van hun speelbord als ze er op zijn uitgekeken.
Niet van gisteren
Hoewel ik er niet op uit was kreeg ik volgelingen, want het Hesternisme verklaart alles. Wij noemen ons Hesternieten. In dialoog en samenspraak binnen geïnspireerde praatgroepen kwamen wij Hesternieten eendrachtig tot de overtuiging dat mijn eerste, nog primitieve Hesternisme aan hetzelfde euvel leed als Poots’ creationisme. Poots kan gelijk hebben met zijn 6000 jaar, en ik met mijn gisteren. Maar een (fractie van) een seconde geleden kan ook. En waarom niet elke seconde de schepping opnieuw? Dat is de uiterste consequentie van ons diepe doordenken. Er is geen argument waarom het niet zo zou zijn.
Allermooiste
Wij zijn dus zelfs niet van gisteren. Poots was aardig op weg met zijn 6000 jaar, maar hij moet nog even doorbijten. Ondertussen gunnen we hem zijn Christendom, want dat is een mooi geloof, net als de Islam. Deze geloven hebben wel een nadeel: ze hebben pretenties en zijn opdringerig. Daarom is het Hesternisme het allermooiste geloof. Je hebt er niets aan en je hoeft niets. Dat te weten werkt bevrijdend.
5 reacties
Naar het reactie formulier
Dit leert mij dat jij niet van gister bent: si non è vero, ê ben trovato.
(N.B. Vestdijk schreef in zijn Bericht uit het hiernamaals dat dat laatste eigenlijk een daarnamaals moest zijn) 🙂
Godallemachtig, volgens mij heeft zijzee barensweeën en is hij zeeziek. Een nieuw geloof zonder pretenties, dat klinkt wel heel nederig. We starten binnenkort een inzameling voor de heilige St. Piterskerk (zonder e) om samen te aanbidden.
Hier is een ernstige vermaning op zijn plaats. Piter, ken je plaats. ‘Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blijft op hem. Johannes 3 : 36.’ Ik citeer hier de wekelijkse advertentie van Philip Dijs, geplaatst in het lokale sufferdje. Zelf zou ik er niet op zijn gekomen, maar mij geeft het houvast. Nu nog aan Piter. Piter, je hebt een stuurman nodig! Neem deze handreiking aan en doe er ons voordeel mee.
Fantastisch Pieter,
Wij / Ik geloven in jou en jouw plek in het in het heelal .
Tot in het einde der tijden .
Fantastische. Pieter .
Wij /ik geloven in jou , tot in lengte van seconden .