‘NEDERLAND IS EEN VOGELVRIJE KATTENBAK DIE SCHREEUWT OM EEN KATTENTAX’

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de hondenbelasting af te schaffen. Dat heeft een invloedrijke Bekende Nederlander doen besluiten tot het schrijven van een explosieve brief aan de informateur. BN’er wenst onbekend te blijven uit angst voor wraakacties van kattenliefhebbers. Naam en adres zijn ter redactie bekend. We publiceren de brief integraal. De redactie heeft illustraties en tussenkoppen toegevoegd, anders is er geen doorkomen aan.

Informateur Hamer (foto SER)

Geachte mevrouw Hamer,

Hierbij richt ik me tot u als informateur met een belangrijke kwestie voor iedereen die de natuur in Nederland aan het hart gaat.
U hebt het vast te druk gehad om het debat in de Tweede Kamer over de hondenbelasting te volgen. De kamer moest er over discussiëren omdat iemand 60.000 handtekeningen had opgehaald om die belasting af te schaffen, een zogenaamd burgerinitiatief. De bedenker zei dat die belasting uitsluitend is bedoeld ‘om de gemeenten te spekken’. Onzin, de hondenbelasting is net als de OZB of de precariorechten bedoeld om de gemeente-uitgaven te dekken. Spek kennen ze daar niet, zoals u als informateur beter weet dan wie ook.

Demagogische sluizen
Nu wil het geval dat veel gemeenten de hondenbelasting al hebben afgeschaft. Dat vindt het kamerlid Daan de Kort van de VVD oneerlijk, hij spreekt van rechtsongelijkheid. Daar heeft hij een punt, maar je hoort VVD’ers nou nooit eens over rechtsongelijkheid als miljardairs geen cent belasting betalen maar minimumlijers des te meer. Maar bij burgerinitiatieven zetten kamerleden graag de demagogische sluizen wijd open. Daar weet u als oud-kamerlid alles van. Daarom had De Kort het over ‘de teckeltaks’, want dat is een reuzeleuke vondst die lekker bekt. Misschien heeft hij die ook gebruikt in Veldhoven waar hij vier jaar raadslid en drie jaar wethouder was. Daar is de VVD de grootste partij maar ze heffen er nog steeds hondenbelasting. Dat u dat maar weet.

Vm. wethouder De Kort

Brilpekinees
U denkt misschien, kom ter zake. Dat zal ik doen, maar die De Kort is een veelbelovend politicus. Zijn eigen website heeft als motto: Denken in mogelijkheden. Dat prachtige ideaal verklaart misschien zijn nieuwe kapsel. Zo’n coupechange zou ik zelf nooit voor mogelijk hebben gehouden. Hij lijkt nog het meest op een uit de trimsalon ontsnapte brilpekinees. Ik doe zijn foto’s erbij, dan ziet u welk vlees u in de kuip hebt, want zo’n man is zomaar staatssecretaris of minister, zoals we ook al zagen bij Sander Dekker. In het landsbelang streeft u naar een bekwaam kabinet, dus mijn advies: laat de VVD maar niet meer meedoen.

Tweede kamerlid De Kort denkt in mogelijkheden

Naar goud vissen
Renske Leijten van de SP vloog trouwens ook demagogisch uit de bocht. Ze zei dat huisdieren voor veel mensen van grote waarde zijn en dat je ze daarom niet moet belasten. Zo kennen u en ik er nog wel een paar: geen OZB, geen wegenbelasting en geen btw op voedsel, omdat wonen, autorijden en eten voor veel mensen van grote waarde zijn. Die SP kan je er dus ook niet bij hebben. Leijten voerde verder nog als argument aan dat we ook geen kattenbelasting hebben, evenmin als goudvissenbelasting. Ja, zeg ik dan, waarom eigenlijk niet? ‘Naar goud vissen bij goudvissen’ is een erg leuke woordspeling, die ik dan zomaar uit de mouw schud.

‘van grote waarde’

DNA-bank
Na u aldus voorzien te hebben van de noodzakelijke achtergrondinformatie kom ik tot de kern: vervang de hondenbelasting door kattenbelasting. Niet dat honden dan maar onbekommerd kunnen rondpoepen, want in mijn plan wordt elke in de openbare ruimte onbeheerd achtergelaten hondendrol beboet met 1000 euro. Dat is gemakkelijk te handhaven, want we zetten een DNA-bank voor honden op. Bazen die honden niet aanmelden krijgen meteen al 1000 euro boete per hond, dus die komen wel. Staafje in de drol, hond getraceerd, kassa! Dit levert veel werkgelegenheid op.

Sproeien
De kattenbelasting is een bittere noodzaak omdat loslopende katten een onbeschrijflijke overlast veroorzaken. Volgens schattingen hebben we 3,7 miljoen katten in ons land. Nederland is dus één grote kattenbak. In Trouw schreef columnist en bioloog Koos Dijksterhuis dat katten jaarlijks 100 miljoen vogels doden, met als gevolg ‘vogelvrije wijken’. De merels en koolmezen in de tuin van ons buiten kunnen er niet meer over meepraten. Wij krijgen bezoek van vijf buurkatten, een zwarte, een witte, een rode, een cyperse en een gore. Ze pakken alles wat beweegt en klein genoeg is. Ook kikkers, libellen en van die leuke veldmuisjes. ‘s Nachts worden we vergast op een angstaanjagend krols kattengejank. Verder schijten en pissen ze de tuin vol. Hebt u ooit een kater zien sproeien? Dat alleen al is een torenhoge belastingheffing waard.

Politiebewaking
De kattenbelasting gaat alleen gelden voor katten die buiten komen. Kattenluikjes worden verboden. Handhaafbaarheid? Alweer geen probleem: alle katten krijgen een oormerk met een chip. Katten die zonder rondlopen worden door kattenlokkers met lokdozen gevangen en vastgehouden tot hun baasjes ze komen ophalen mèt oormerk. Ook weer goed voor de werkgelegenheid.

Niet zo…………………………..maar zo!

Bingo
Ik zeg: prima als mensen katten willen, maar zadel ons er niet mee op. Wie wil dat zijn kat zijn jachtinstinct kan botvieren kan altijd nog levende ratten en muizen kopen bij de dierenwinkel om ze thuis los te laten. Als voortaan de helft van de katten binnen blijft kunnen we met de kattenbelasting gemakkelijk nog 100 miljoen euro ophalen. Dat is twee keer zoveel als de opbrengst van de hondenbelasting. Bingo voor de de natuur!

Geweldig scoren
Ik hoop dat u deze brief bespreekt met de toekomstige coalitiepartners. Vertel ze maar dat ze geweldig met een kattenbelasting kunnen scoren bij het electoraat, want er zijn meer kiezers zonder dan met kat. Maar opgepast: kattenliefhebbers zijn soms agressief. Zo hebben een ecoloog genaamd Chris Smit en een jurist genaamd Arie Touwborst politiebewaking nodig omdat ze ijverden voor een proefproces tegen eigenaars van loslopende huiskatten. Gelukkig wijkt een gezonde democratie nimmer voor terreur!

Kopjes
Ik hoop dat u niet denkt dat ik iets tegen katten heb. In tegendeel, mijn beste vrienden hebben katten die mij kopjes geven. Ik reken op u en hoop dat ik deze brief niet heb geschreven voor de kat z’n viool. Dit is weer zo’n leuke woordspeling al zeg ik het zelf. U mag haar tijdens de formatiebespreking vrijelijk gebruiken.
Ik wens u veel succes toe bij de vorming van een nieuwe regeerprogramma.

Hoogachtend, met vriendelijk groet,

etc.

2 reacties

  • Jos op 27 juni 2021 om 20:30
  • Reageer

  Met betrekking tot de kattenbelasting is het absoluut nodig om te verhinderen dat mensen in buurten vier katten houden, ZONDER KATTENBAK, en het maar vanzelfsprekend vinden dat de kleine stadstuinen van buren tot kattenbak gepromoveerd zijn. Als je onenigheid wenst met buren, moet je zo handelen.
  Genoeg kansen voor de rijdende rechter,

  • Hans op 21 juni 2021 om 12:00
  • Reageer

  Ik wil niet katten, maar laat de huiskat met rust. Die werd al duizenden jaren geleden gedomesticeerd als muizen- en rattenvanger of knuffel. Maar wees streng doch rechtvaardig voor de zwerfkatten ! Vang ze en steriliseer ze, want ze houden zich niet aan onze ongeschreven wetten van fatsoen en gedrag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.