NA BAARMOEDERTRANSPLANTATIE: BELG BAART ALS EERSTE MAN TER WERELD EEN KIND

Voor het eerst heeft een man een kind ter wereld gebracht dat hij zelf heeft gedragen. Prof. dr. Nathalie Simenon staat aan de wieg van deze opzienbarende biologisch-medische Umwertung aller Werte na succesvol een baarmoeder te hebben getransplanteerd naar een man. Naar haar stellige overtuiging maakt haar wereldprimeur een einde aan de achterstelling van de vrouw.

Terwijl geneeskundigen wereldwijd tobben met de corona, realiseerde de Belgische top-gynaecologe van het Universitair Medisch Centrum Ukkel in stilte een ongeëvenaarde medische doorbraak. Met trots presenteert ze op haar werkkamer de eerste vader die tevens de moeder is van een blakende baby. Gastonneke kwam een maand geleden in het diepste geheim ter wereld en zet als we binnenkomen subiet een keel op alsof hij wil bewijzen dat hij in niets verschilt van andere baby’s. “Ik leef in een roze wolk”, aldus Peer van Beckem (33), die de geschiedenisboeken in gaat als de eerste man ter wereld die met succes een zwangerschap volbracht.

Furore in Nederland
Moeder en vader tegelijk, het is een opzienbarende nieuwe ontwikkeling: het implanteren van baarmoeders bij mannen en binnenkort waarschijnlijk zelfs eierstokken. Volgens Simenon gaat haar behandeling als eerste in Nederland furore maken. “Jullie nieuwe Donorwet zal het aantal beschikbare organen énormément doen toenemen”.
(Doorlezen onder de foto)

Peer, op zijn verzoek onherkenbaar, tijdens zijn zwangerschap.
(foto: bingcom)

Dorre schoten
In Zweden zijn baarmoedertransplantaties van vrouw op vrouw al gangbaar. In Gent pionierde prof. Dick Schoot met de techniek. Simenon, toen nog zijn assistent, dacht out of the box en transplanteerde vijf jaar later een baarmoeder naar een man.
“Severino Antinori bracht me 25 jaar geleden al op het idee toen hij in Italië 60-plusvrouwen zwanger maakte. Ik dacht: dan weet ik nog wel een paar andere dorre schoten.”

Fervent feminisme
Haar fervente feminisme motiveerde haar. “We weten allemaal dat vrouwen op achterstand staan omdat zij de kinderen dragen. Terwijl de mannen fluitend naar hun werk gaan en promotie maken kunnen de vrouwen ook fluiten. Jawel, naar een carrière omdat ze thuis zitten met zwangerschapsverlof. Zwangerschap laat diepe emotionele sporen na, vaak voelen vrouwen zich na een dracht van negen maanden zo met het kindeke verbonden dat ze part time of zelfs helemaal niet meer gaan werken. Loopbaan, adieu!” Licht spottend: “Ik dacht meteen: dit voorrecht moeten we onze mannen ook gunnen.”

Baarmoedernijd
Er zijn genoeg mannen die willen, voorspelt ze. “We kennen allemaal de zogenaamde penisnijd bij vrouwen. Freudiaanse onzin, geen vrouw die zo’n klokkenspelleke begeert. Maar uw eigen Hollandse psychiater prof. H.C. Rümke schreef zeventig jaar geleden al heel overtuigend over baarmoedernijd. Dieptepsychologische tests die op mijn verzoek zijn afgenomen hebben uitgewezen dat driekwart van alle mannen dolgraag zwanger zou willen zijn. Ze weten het alleen zelf niet. We komen hier binnenkort mee naar buiten.”

Loodgieterswerkje
De hele operatie is een fluitje van een cent, als we Simenon mogen geloven. Als een geschikte uterus is gevonden – afkomstig van een overleden of levende donor, bijvoorbeeld de eigen vrouw – volgen de transplantatie en een hormoonbehandeling. Daarna komt de kijkoperatie waarbij een via de beproefde ivf-methode bevruchte eicel wordt ingebracht.
De voldragen foetus wordt gehaald met een keizersnede. “Dat gebeurt nu al bij 20 procent van de baby’s wereldwijd. Het gaat er heel netjes aan toe, de partner kan het zonder bezwaar filmen.”
Het is nog niet mogelijk ook eierstokken te implanteren die blijven functioneren, maar dat is volgens Simenon een kwestie van tijd. Vervolgens is het een koud kunstje om de zaadleiders van de ontvanger kort te sluiten met zijn eileiders. Met een knipoogje: “Dit loodgieterswerkje laten we te zijner tijd graag over aan onze gewaardeerde collega ‘s van de urologie. Stelt u zich eens voor, een man die zichzelf bevrucht tijdens de liefdesdaad met zijn vrouw. Hoe mooi is dat, zulle?”

(Doorlezen onder de foto)

afbeeding
Tegelijk zwanger kan ook
(Can Stock Photo)

De WIP-vraag
Simenon heeft ook aan de kosten gedacht. “Geen probleem, in tegendeel. Wie is de WIP? wordt binnenkort de standaardvraag vooraf bij de vervulling van iedere kinderwens. WIP: Who Is Pregnant? Het WIP-moment draagt bij aan verantwoord ouderschap. Gravida of Gravidus, that ‘s the question. Vaak zullen ouders uit economische motieven kiezen voor de man omdat vrouwen doorgaans ‘t hoogst zijn opgeleid. De verdiencapaciteit van jullie familie Doorsnee zal fors stijgen, het maatschappelijk rendement wordt fabuleus. Maar we willen vanzelfsprekend ook alleenstaanden helpen. Of pappa en mamma tegelijk zwanger maken. Ge weet niet half hoe veelzijdig dit couteauke snijdt.”

Voor gek
Gastonneke is gaan slapen; Peer van Beckem wil ook wat zeggen. “Ik zou Gastonneke geern zogen, maar da kennie. We haoln de babymelk nou uit China, die is coronavrij. En min wijveke Marieken had geern bij de geboorte west, maar zit in coronaquarantaine op Ibiza, daor is ze mit d’n dirkteur op congres. Maor jao, wa doe d’r an?”
Wat vindt zijn familie ervan? “Ze zien het niet geern, ik as moeder. Maar professor zegt dat dat gauw keert, niewaar professor?”
Prof. Simenon: “Geduld, Peerke m’n jong. Wat gij hebt gepresteerd gaat de historiën in als een kleine stap voor één man, maar een reuzensprong voor heel de mensheid: die naar de definitieve gelijkstelling van man en vrouw. Je wordt aanstonds op handen gedragen en je nageslacht zal fier op je zijn. Onze behandeling wacht een wereldwijde triomftocht.”
(Doorlezen onder de foto)

Man zoekt Vrouw.
Kunstwerk Stan Broeckemans,
(foto Hollandse Gronden)

Korte metten
Gastonneke mag gefotografeerd, maar Peer wil alleen in de krant met een onherkenbare foto als gravidus. Simenon wil evenmin: “Maak liever hier een kiek van”, zegt de professor en wijst naar een beeld van de beroemde Belgische kunstenaar Stan Broeckemans in een hoek van haar werkkamer. Een vrouwelijke pop, staande op een spiegel, vagina en borsten beschilderd als schietschijven, behangen met huishoudborstels, een leiband om de hals, een baby schuilgaand achter haar rug. “Dit was lang het beeld waar mannen bij wegdroomden: de vrouw als seksobject, huishoudster en moeder. Onderhuids leeft dit nog, maar wij maken er korte metten mee. Dit kunstwerk was voor mij zeer motiverend.”

Lees hieronder ook ons commentaar

LUXE@LIBERTAS
PREGNANTE VRAGEN
De mogelijkheid om mannen via baarmoedertransplantatie een kind te laten dragen is zonder meer een medische doorbraak die zijn weerga niet kent. De Belgische gynaecologe die dit mogelijk maakte verdient uit wetenschappelijk oogpunt lof. Niettemin roept deze ontwikkeling tal van vragen op die beantwoord moeten worden vooraleer deze ingreep dagelijkse praktijk kan worden. De vrouwenemancipatie waarop prof. Simenon zich beroept mag dan wenselijk zijn, dit doel heiligt niet alle middelen.
De eenvoudigste vraag is nog wel of de nieuwe Donorwet hier wel voor is bedoeld. Ethische en praktische vragen zijn evenwel prangender. Mogen we op deze manier ingrijpen in onze biologie? Zijn er geen betere methoden om het doel te bereiken?
De WIP-methode staat niet op zichzelf. Al jaren wordt gespeculeerd over het rechtstreeks overbrengen van ivf-vruchten naar couveuses, zodat een kinderwens de carrières van moeders niet in de weg hoeft te staan. Visioenen van klinieken met duizenden couveuses schrikken nu nog menigeen af. De term fabrieksbaby’s is al gevallen, maar uit medisch oogpunt wordt deze optie niettemin steeds realistischer.

Het is duidelijk dat er een brede maatschappelijke discussie moet komen over de toekomst van onze voortplanting, waarbij mogelijkheden en wenselijkheden tegen elkaar worden afgewogen. Moet elke zwangerschap in de toekomst ontdaan van spontaniteit en/of medisch gestuurd zijn? Waarom moeten we mannen opschepen met de nadelen van een zwangerschap? Wat zijn de risico’s van baarmoedertransplantatie en de hormoonbehandeling voor donor, ontvanger en foetus? Klopt prof. Simenons stelling dat driekwart van de mannen graag een kind zou dragen? Vooralsnog ontbreekt hiervoor het bewijs, evenals voor haar stelling dat het maatschappelijk rendement ‘fabuleus’ zal zijn.
Maar vooraf aan dit alles gaat de vraag of we in een wereld met honderden miljoenen mensen die honger lijden niet beter onze energie kunnen steken in geboortebeperking dan in nieuwe geboortetechnieken. Die kwestie is elke dag relevant, niet alleen vandaag 16 oktober, Wereldvoedseldag.

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Dirk Dragstra op 16 oktober 2020 om 22:15
  • Reageer

  Een breed uitgesponnen Belgenmop? Mijn – veel te vroeg overleden – vriend Marc van Impe hield mij voor dat de dingen in Belgie altijd een paar jaar eerder gebeuren dan in Nederland. Knoop dat in uw oren beste medelezers en doe uw voordeel met dit inzicht.

  • Menno Samplonius op 16 oktober 2020 om 18:20
  • Reageer

  Man baart kind, niet uniek. Adam baarde een volwassen vrouw en dat nog wel zonder baarmoeder. Een rib uit zijn lijf was genoeg. Misschien wel met enige hulp van de Heer, geloof ik. Een slang gooide later roet in het eten, but that’s another story.

  1. Inderdaad, dom van me dat ik dit over het hoofd heb gezien. De Heer was misschien geen groot gynaecoloog, maar beslist een eminent verloskundige, gezien het feit dat hij duizenden jaren nadien ook nog onze Verlosser schiep.

  • willemien op 16 oktober 2020 om 11:13
  • Reageer

  Na Trump, Poetin, Erdogan, Bolsenaro en Aliyev zijn we wel wat gewend aan nepnieuws, maar dit slaat alles.
  Laat dit ons bespaard blijven en ons richten op de laatste zin van het commentaar. Aandacht voor wereldvoedseldag. Beter voor de wetenschap, beter voor de wereld en beter voor de mens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.