MET GORE FILMPJES LOKT WILDERS KIEZERS, MET VIJFSTERRENDINERS ASIELZOEKERS

Op tv zag ik een verkiezingsspot. Frontaal in beeld een sloep die door een zee ploegde, vol angstige zwarte mensen. Daaroverheen de tekst: IMPORTEER DIT. Daarna zag je een reusachtige moskee met biddende mannen, vervolgens fanatiek demonstrerende moslims en tenslotte rellen, brandstichtingen en plunderingen in steden. Een vrouw met een hoofddoekje ging er met een doos vandoor. Over dat alles heen de tekst: KRIJG DIT.

Tegen een achtergrond van brandende gebouwen tot besluit de tekst: Asielstop nu, Nederland weer van ons, Stem PVV. Nu weten we al lang dat de PVV geen asielzoekers wil, moslims haat en vindt dat we op Wilders moeten stemmen. Toch trof het filmpje me pijnlijk, wat vooral kwam door de woorden Importeer dit. De mensen in die boot waren geen mensen meer, maar dingen. Geen angstige mensen op een ruwe zee, maar artikelen die je kennelijk kunt importeren. Nooit eerder zag ik zo’n insinuerend, haatzaaiend, smerig filmpje op de door de Nederlandse regering betaalde zendtijd voor politieke partijen.

Glansrol
Ik dacht onwillekeurig aan de propagandafilms van de nazi’s waarin ze de joden opvoerden als de bron van alle kwaad dat Duitsland kapot maakte. Uitroeien dus. Dat soort termen zal Wilders niet gebruiken; ik geloof trouwens ook niet dat hij daar op uit is. Maar er is een duidelijke parallel met de beschuldiging dat asielzoekers Nederland te gronde richten. Bijna alle narigheid in ons land is volgens de PVV te wijten aan de asielzoekers. Met daarbij een hoofdrol voor de moslims als relmakers, brandstichters, plunderaars en opvreters. In Wilders’ jargon pakken zíj Nederland af van de Nederlanders en gaat híj ons ons land teruggeven.

Aanzuigende werking
In het verkiezingsprogramma van de PVV kun je lezen dat bij ons de autochtone Nederlanders worden gediscrimineerd en de asielzoekers worden voorgetrokken. Ze pikken onze huizen en ons geld. Ze worden ondergebracht op luxe cruiseschepen waar ze zich tegoed doen aan luxe buffetten, terwijl Nederlanders de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Bij de algemene beschouwingen herhaalde Wilders dat nog maar eens, al had hij het toen niet over luxe buffetten, maar over vijfsterrendiners. Wie wil er onder zulke condities geen asielzoeker zijn? Over aanzuigende werking gesproken, in Afrika gaan filmpjes met Wilders opmerkingen vast al viraal. Domme Geert.

Nood breekt wet
Wilders wil dat de marechaussee aan onze grenzen de asielzoekers tegen houdt. Geen mens komt er meer in. Wat wil hij? Ze afknallen? Hij stelde ons in zijn algemene beschouwing België ten voorbeeld. Daar weren ze asielzoekers ook, vertelde hij, zelfs al gaat dat in tegen de wet en gerechtelijke uitspraken. Dat moeten wij ook doen, vindt hij: ‘Want nood breekt wet’. Maar ook zei hij: ‘Als er één partij in Nederland rechtsstatelijk is, dan is het de PVV wel.’ Dankzij deze frisse kijk op de rechtsstaat weten we nu wat we krijgen als de PVV hier de baas wordt: de wet geldt tot Wilders de nood hoog genoeg vindt.

Lijfwachten
Ach die Wilders. De samenleving radicaliseert (niet in het minst dankzij hemzelf) en hij moet mee om de aandacht vast te houden en de rechtse concurrentie de pas af te snijden. Steeds moet hij met wat nieuws komen, steeds opnieuw wordt hij voortgestuwd door zijn eigen retoriek. Maar ondanks zijn gore propagandafilmpje en zijn staatsrechtelijke enormiteiten heb ik met hem te doen. Al 25 jaar zit hij gevangen in een ‘nepparlement’ (zijn woord) waar hij nooit meer uit kan omdat hij dan misschien zijn lijfwachten kwijtraakt.

Kopvodden
Wat een leven moet dat zijn, waarin je verdienmodel bestaat uit het beschimpen van moslims, asielzoekers en collega-politici. Ik zag hem op tv na de troonrede voor de Haagse schouwburg de pers te woord staan. Slierten van zijn geblondeerde haren wapperden als kopvodden in de wind. Uiteraard deugde het allemaal weer niet. Hij heeft zich zijn leven vast wel eens anders voorgesteld. Misschien is dat de reden dat hij nu wel eens wil meeregeren. Met de VVD, ook al wordt die aangevoerd door een voormalige Turkse vluchtelinge met zo’n dubbele nationaliteit die hij wil verbieden. Nood breek tenslotte wet.

Noodwetje Wilders
Ik stel voor dat de nieuwe Tweede Kamer zo snel mogelijk wettelijk regelt dat heer Wilders op onze kosten zijn lijfwachten mag houden als hij de politiek verlaat. Een Noodwetje Wilders kan dat regelen, om hem te bevrijden van zijn juk en ons van hem.

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Menno Samplonius op 22 september 2023 om 20:56
  • Reageer

  Het belangrijkste verkiezingsthema van rechts politiek Nederland is duidelijk: we willen liefst geen enkele asielzoeker meer binnen onze (lands)grenzen. Het smerigste middel, niet alleen door blonde Geert, wordt uit de kast getrokken en het zal succesvol blijken. Stemmen is anoniem en de keurige rechtgeaarde burger doet in deze barre tijden uiteraard zijn democratische plicht (geen asielzoeker in mijn achtertuin). Maar als politiek rechts de verkiezingen wint, zal het vluchtelingenprobleem weerbarstiger blijken dan kretologie en demagogie beloofden. Of we moeten uit de EU, verdragen opzeggen en een hek om Nederland plaatsen. Zijn we meteen van die wolven af. Miljoenen mensen uit Afrika en Middenoosten op drift, het blijft echter voor de inwoners van het meest welvarende continent beangstigend. Het smerige frame van Wilders, gebaseerd op het aanwakkeren van angst, is duister en onmenselijk.

  De politieke partijen ter linkerzijde prediken nu nog steeds mededogen: ‘er moet altijd plaats zijn voor echte vluchtelingen’. Mooi gesproken, maar wat nu als er door aanhoudend oorlogsgeweld en klimaatrampen miljoenen vluchtelingen aan de Nederlandse (lees Europese) poort rammelen, wat is dan een menselijke oplossing? Wie het weet mag het zeggen, maar het stemt behoorlijk somber. Een beetje Wilders zit in ons allemaal, vrees ik. Und wir schaffen das überhaupt nicht.

  • Max op 22 september 2023 om 13:40
  • Reageer

  Op gevaar af voor een Wilders-aanhanger uitgemaakt te worden, wil ik toch een kanttekening maken bij deze zijzee. Kritiek op Wilders is voor mijn gevoel een privilege van de welvarende, goed opgeleide, goed verdienende, goed gehuisveste witte Nederlander. Mensen die wonen in goede wijken, die hun kinderen naar goed basisonderwijs kunnen sturen. Kortom Nederlanders die niks te klagen hebben over hun eigen situatie, afgezien van de fictieve dreiging dat ze in de toekomst wellicht een moslim als buurman zouden kunnen krijgen en een teveel aan asielzoekers een eventueel einde aan hun welstand zou kunnen maken.
  Er is meer aan de hand dan alleen maar moslimgevaar.
  Praat eens met mensen die nauwelijks kunnen rondkomen, van de voedselbank afhankelijk zijn, in slechte tochtige huizen wonen met torenhoge energierekeningen, in wijken waar ze zich niet meer thuisvoelen, waar Nederlands niet meer de voertaal is. En dat gaat steeds verder. Praat eens met deze mensen, ik heb geen weerwoord als mensen zeggen dat ze zich door niemand gehoord voelen. Wilders legt (terecht of onterecht) de link tussen hun situatie en de aanwezigheid van zoveel buitenlandse mensen (asielzoeker of vluchteling). Wilders werd de spreekbuis van deze mensen die zich niet meer in de huidige politieke partijen thuisvoelen. Vaak voelen ze zich tweederangsburgers en achter uitgesteld door nieuwkomers in ons land.
  Daar is Wilders niet de schuld van, maar de schuld ligt bij de overheid, bij ons, witte welvarende Nederlanders. Stop alle nieuwkomers bij elkaar en je krijgt getto’s waar te weinig aandacht is voor de problemen die er al waren in die wijken en teveel aandacht voor de nieuwkomers.
  De manier waarop Wilders te keer gaat tegen allochtonen is beschamend en beneden alle peil, maar om het in een kleiner perspectief te plaatsen, het zijn zijn uitingen van een zwaar getraumatiseerde man, die door zijn gedrag zichzelf tot een paria in onze maatschappij heeft gemaakt. 25 jaar leven op een manier die voor normale mensen niet te bevatten is. Ja hij heeft deze situatie voor een groot deel aan zich zelf te danken, maar de straf is erg zwaar: levenslange opsluiting met tbr. Zou hij elke nacht gaan slapen met gedachte van spijt over zijn uitlatingen en gedrag, of zou rancune de boventoon voeren? Ik heb medelijden met deze man, maar ook medelijden met de vluchtelingen die door zinloze oorlogen van huis en haard verdreven zijn en in Nederland op een goede opvang zouden mogen rekenen.

  • Bas Verwey op 22 september 2023 om 12:40
  • Reageer

  Nee, nee, Egbert, negeren betekent dat je jezelf monddood laat maken. Dank Zijzee, dat je deze schokkende propaganda van het langstzittende kamerlid – door zichzelf eeuwig vastgelijmd aan het pluche – onder onze aandacht hebt gebracht.

  • egbert huiting op 22 september 2023 om 11:30
  • Reageer

  Hoe kun je Wilders en zijn kornuiten monddood maken. Naar mijn idee door hem te negeren, links te laten liggen en vooral geen podium verschaffen. Je merkt dat hij zichzelf telkens een podium verschaft door daar te verschijnen waar onvrede en onrust heersen. Natuurlijk heeft hij daar alle recht toe maar benoem het niet telkens en verschaf hem geen mogelijkheid om telkens weer breeduit in de schijnwerpers te verschijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.