‘LUX ET LIBERTAS’ MET EEN HOOFDDOEKJE

Mogen boa’s hoofddoekjes, keppeltjes, kruisjes en tulbands dragen tijdens hun dienstuitoefening? Krijgen we voortaan gepluriformeerde i.p.v. geüniformeerde boa’s?

Politieagenten mogen het niet, maar boa’s zijn gemeenteambtenaren, dus elke gemeente mag dat voor zichzelf beslissen. De gemeenteraad van Groningen besloot op 6 maart hoofddoekjes toe te laten, sommige gemeenten deden dat al. Jammer. Als ik zo nodig gefouilleerd, geboeid of met pepperspray besproeid moet worden: beste moslima’s, be my guest, maar alleen als jullie je loyaliteit jegens de overheid tonen en niet ook nog eens jegens jullie geloof. Doe dat maar in je vrije tijd.

Inclusief
Amsterdams burgemeester Femke Halsema betoogde dat ze ‘een inclusieve de Amsterdamse boa-corps’ wil. Daar horen volgens haar hoofddoekjes bij. Mij lijkt het juist inclusief als moslima’s als boa hun hoofddoekjes af doen. Laat ze maar eens uitleggen waarom dat niet zou kunnen. Dan blijkt als je doorvraagt dat bij hen uitsluitend de mannen hun hoofdhaar buiten de familiekring mogen laten zien. Inclusief kun je dat niet noemen, wel vrouwendiscriminatie. Dit verbieden gaat te ver, daarvoor is het te veel een privé-aangelegenheid. Maar onze regels veranderen om zo hun exclusie te faciliteren met onze inclusie ook.

Die moslima’s wordt niets gevraagd. In hun cultuur maken mannen die de dienst uit. Hun imams, vaders en broers vinden dat je niet kunt instaan voor (uiteraard andere) mannen als hun oog valt op dameskapsels. Er zijn moslima’s die beweren dat ze vrijwillig hoofddoekjes dragen. Resultaat van indoctrinatie, ben ik geneigd te denken. Of willen ze geen ruzie thuis? Dat is loffelijk en loyaal, maar als publieke ordehandhaver ligt je loyaliteit niet bij je familie.

De Khomeini’s en Khameneis kunnen hun lol niet op


NRC
NRC is de krant die de leus Lux et Libertas voert, Licht en Vrijheid. Hun journaliste Lamyae Aharouay zag ik meermalen met haar hoofddoekje in het tv-programma Buitenhof optreden om de Haagse politiek te duiden. Op hetzelfde moment zaten in Iran vrouwen achter de tralies omdat ze die hoofddoekjes willen afwerpen. Daarbij is tenminste één vrouw voor om het leven gebracht. Het is een heel verkeerd signaal dat Lamyae Aharouay afgeeft. De ayatollahs kunnen hun lol niet op: ‘Wat zeuren die vrouwen nou over onderdrukking, zelfs in de satanslanden staan hoofddoekjes voor vrijheid en verlichting’.

Voorhoede
Plotseling bekruipt mij een alarmerende gedachte: misschien vormen moslima’s als Lamyae Aharouay wel een voorhoede en zijn straks alle mediavrouwen in ons land gehoofddoekt en gehuld in kledij van gewapend beton. Grensoverschrijdend gedrag is immers schering en inslag in onze mediawereld? Mannen daar zien een vrouw in de eerste plaats als een kut op pootjes en kunnen zich niet beheersen als ze ook maar een glimp vrouwelijkheid opvangen. In andere organisaties zal het niet beter zijn. Hebben die ayatollahs dan toch gelijk? Die gedachte laat ik vandaag, internationale vrouwendag, maar eens bezinken.

2 reacties

  • Henriëtte op 11 maart 2024 om 10:36
  • Reageer

  Beste Zijzee. In eerste plaats mijn compliment dat je aan de Internationale Vrouwendag hebt gedacht en weer een daarbij passend onderwerp hebt gevonden. Een goede discussie die nog lang niet is uitgewoed. Maar ik wil me in dit geval even niet over wel of niet een hoofddoek uitlaten. Wat zo duidelijk naar voren komt is de wispelturige leider van de VVD. Ondanks dat in de wet is vastgelegd dat de BOA’s van de gemeente zijn en dat de gemeente daarom gaat over hun verschijnen, heeft de beste Dilan aangekondigd met een ministeriele regeling de gemeenten te overrulen. Zij wil niet hebben dat er verschillen in verschijnen zijn. Dat mag, maar waarom mocht dat niet bij de spreidingswet? Het argument van de VVD om tegen te zijn was dat de gemeente daarover gaat. Notabene een wet van hun eigen minister Van der Burg. Hun Eerste Kamerfractie snapte het gelukkig wel. Het is maar net hoe het de tante in haar kraam te pas komt.

  • Martin Koster op 10 maart 2024 om 12:21
  • Reageer

  Over het algemeen voel ik mij liberaal. Iedereen mag van mij doen wat hij/zij/ hen wil, maar klederdracht in de vorm van een hoofddoek werp ik verre van mij. Ben ik nu conservatief en is dat erger dan het dragen van een hoofddoek?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.