LAAT ONS GENIETEN VAN DE ORANJE-GELE GLYFOSAATVELDEN

Het is altijd weer een aardigheid om in het voorjaar het platteland te verkennen vanwege de zich daar ontplooiende kleurenpracht. Rondom fris ontluikend groen, bloeiende bomen en paardenbloembestrooide weilanden. En dan niet te vergeten de in de lentezon opvlammende oranje-gele glyfosaatvelden, ook een lust voor wie het wil zien.

De Nederlandse boer is een energieke spuitgast, tot ergernis van de een en vreugd van de ander. Glyfosaat, ook wel bekend als Round Up, is een fantastisch middel om onkruid, gras of groenbemesters eronder te krijgen. Eerst doodspuiten, dan onderploegen. Vervolgens is de akker klaar om de gewassen in te zaaien.


Uiteraard kan deze werkwijze volgens de landbouwers nauwelijks kwaad. Sterker nog, het dient het milieu, want het alternatief, mechanische onkruidbestrijding, is veel schadelijker. Dat is vanwege vanwege de CO2-uitstoot van hun helse machines op het land, waar de boeren in dit geval bij hoge uitzondering nu ook eens op willen wijzen.

Drentse Aa
GreenPeace is uiteraard fel tegen het gebruik van dit gewasbeschermingsmiddel, dat zij gif noemt. Slecht voor de bodem, het bodemleven, het bodemwater, ons drinkwater en het insectenleven. Het zaait dood en verderf en is tevens kankerverwekkend.
Vewin, de club van drinkwaterbedrijven, is ook niet dol op glyfosaat, maar behoedzaam met zijn kritiek. Inderdaad, het goedje komt in het drinkwater, en daarom moet het worden verboden. Maar dat alleen bij gebruik op verharde oppervlaktes. Gemeenten en burgers mogen het dus niet meer gebruiken op pleinen, in straten en de treurige stadstuintjes. Over het boerengebruik zwijgt Vewin. Is dit politiek?
Zoveel staat wel vast, dat glyfosaat is uitgespoeld in het water van de Drentse Aa, oppervlaktewater waar Waterbedrijf Groningen rechtstreeks drinkwater uit tapt. Dat moet er dus uitgezuiverd worden, uiteraard op kosten van de drinkwaterconsument Ook noemde het Planbureau voor de Leefomgeving glyfosaat als de belangrijkste probleemstof bij de drinkwaterwinning.

Bijen
Voor burgers is het gebruik van glyfosaat al jarenlang verboden. De Europese Commissie moet dit jaar nog een uitspraak doen over de toekomstige toelaatbaarheid van het agrarisch gebruik, omdat de huidige vergunningen verlopen. Vooral de bijenhouders zullen reikhalzend uitkijken naar een verbod, waar ze al 10 jaar over procederen. Zij achten het bewezen dat de bijenstand zelfs bij minimale concentraties zwaar heeft te lijden onder deze spuiterij. Ik geef ze weinig kans tegen de boerenlobby.

Trots
We keken uit over de doodgespoten velden, waarop geen leven te bespeuren was. Geen vogel, geen hommeltje, geen bloem te bekennen, maar wat geeft het? We genoten van het prachtige landschap dat de boeren ons schenken en keken er ‘s avonds nog eens het partijprogramma van de BBB op na. Daar lazen we ‘dat we trots zijn op ons unieke landschap, dat door onze boeren en bloemenmakers al eeuw na eeuw wordt onderhouden en doorgegeven aan de volgende generaties’.

GroenLinks
Uniek is het allang niet meer, maar bijzonder is het wel, zeiden we tegen elkaar, een landbouw die zulke percelen in één keer doodspuit. Geniet er nu maar van, zeiden we ook nog, want naar het zich laat aanzien gaat in verschillende provincies zelfs GroenLinks binnenkort in zee met de BBB. Wat zouden wij dan nog zeuren, zo kort voordat we , onkruid als we zijn, als gevorderde zeventigplussers zelf geroepen worden tot de eeuwige glyfosaatvelden?

PvdA
In verschillende provincies doet ook de PvdA graag mee met de BBB. “Je kunt niet groen doen als je rood staat”, aldus de lijsttrekker in Drenthe. Sorry bijen, nog even geduld dus.

2 reacties

  • Martin Koster op 23 april 2023 om 18:57
  • Reageer

  Dag bloemen, dag bijen, dag allemaal.
  Kippen en varkens mogen blijven.
  En de mens? Daar zorgt god voor!

  • Bas Verwey op 21 april 2023 om 13:00
  • Reageer

  Si sapis sis apis. Ik herinner me dat je af en toe je tuin met wat je zelf produceert bewatert: doorgaan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.