HUGO VERDIENT EEN FELICITATIE

De ene krant zegt dat hij het helemaal zelf heeft besloten, de andere dat hij over het randje is geduwd door de partijtop. Het kan natuurlijk ook met vereende krachten zijn gebeurd. Zelf hou ik het er op dat hij het slachtoffer is van de corona.

Toegegeven, ik weet er natuurlijk niks van, maar mocht ik gelijk hebben dan zou ik de eerste zijn om Kuifje Op Mooie Schoenen geluk te wensen. Dat lijsttrekkerschap is een verschrikkelijke hondenbaan, het ministerschap is een gewone hondenbaan en de combinatie van beide is alleen te hanteren voor Mark Rutte, onze onverwoestbare, altijd vrolijke, aalgladde premier met een feilloos gevoel voor PR die op zijn fietsje in spijkerbroek en hoodie komt aanfietsen bij het Catshuis. Daar kan geen in dienstauto arriverende lijsttrekker tegenop, al zijn zijn schoenen nog zo mooi en is zijn kapsel nog zo Lubachs.

Geforceerde opgewektheid
Het CDA stoomde onder Kuifje af op een verschrikkelijke verkiezingsnederlaag, maar ik voorzie dat dat niet anders wordt met Wopke, Pieter of om mijn part de door niemand genoemde Mona. Het CDA-bestuur zit met de handen in het haar, het digitale partijcongres waar de lijst zou worden vastgesteld is uitgesteld. Het worden koortsachtige dagen van ritselen en gladstrijken en van geforceerde opgewektheid richting buitenwacht. Wopke moet gesmeekt worden, ook niet leuk. Ach, was Siebrand maar gebleven, hij had zijn bumor vanuit de Tweede Kamer tegen de premier kunnen inzetten, ongehinderd door coronagedoe en stoelpootzagende partijgenoten. Maar Siebrand is al lang blij dat hij hoog en droog in Ljouwert zit, want ook hij had Rutte niet kunnen verslaan.

Door zijn enkels
De eerste tijd wordt het even flink slikken voor Kuifje. Ik zie het tafereel in de kabinetsvergadering vandaag al voor me. De collega’s die op hem afkomen en hem hun medeleven betuigen. “Moedig hoor, dat je dit besluit hebt genomen”, zullen de meesten zeggen. En een paar, vals: “Ik denk dat dit heel verstandig van je is”. Wopke en Mona zeggen natuurlijk niks, die zijn druk bezig met hun telefoons, er moet veel geregeld worden. Dan begint de vergadering en gaan we over tot de orde van de dag. Een gewoon mens zou van minder al door z’n enkels zakken, maar Kuifje houdt zich groot.

Mooie toekomst
Maar als het stof over een paar weken is neergedaald en de aandacht weer volop gericht is op de nieuwe lijsttrekker kan hij zijn zegeningen tellen. Ik voorzie een mooie toekomst voor Kuifje. Even rustig de rit uitzitten, dan lang met vakantie, en daarna een mooie baan buiten de politiek. Wat mij betreft wordt hij weer onderwijzer; ook op de scholen in zijn Rotterdam staan ze om onderwijzers te springen. Maar hij zal wel baas worden van een of andere koepel. Vooruit dan maar.

Bruno Bruins

Intensive Care
Als ik hem was meldde ik me vandaag ziek. Lekker een weekend lang onder de wol, onder de intensive care van zijn vrouw. Ook maandag nog even thuisblijven, of de hele volgende week zelfs, anders krijgen we straks ook nog de Bruins-variant en moet Van Rijn weer aantreden. De corona zal er niet wakker van liggen. Hij moet maar zo denken: Kuifje is aan het slot van elk album glorieus winnaar.2 reacties

  • Johan Boelman op 11 december 2020 om 15:59
  • Reageer

  Soms zit het mee en soms zit het tegen.
  Dat laatste is zeker van toepassing op Hugo de Jonge. Misschien wel iets te ambitieus geweest in de aanloop naar de verkiezingen binnen het CDA. Zo van, dat fixen we wel even.
  En dan wil het ook nog maar niet lukken om met de aanpak van corona het ene na het andere succes binnen te halen. Sterker nog, steeds weer moeten bijstellen en proberen het gevoel weg te nemen dat Nederland bepaald niet voorop loopt met een succesvolle aanpak.
  En nu werkt het ambtenarenapparaat ook nog niet mee: een maand na bekendmaking de minister bijpraten dat het aantal te leveren vaccins gehalveerd is.
  Tja en dan staat nu opeens Wopke weer in de schijnwerpers. Maar hij kent ook z’n eigen ijdelheid en houdt de boot nog even af: ik moet wel eerst gevraagd worden hoor!
  Het is kort dag voor het CDA om nog enigszins ongeschonden aan de verkiezingen van maart te beginnen. Enige pluspunt is, dat ze nu al kunnen beginnen met het opstellen van ‘verzachtende omstandigheden voor een teleurstellende uitslag’.

  • Egbert Huiting op 11 december 2020 om 14:08
  • Reageer

  Hugo de Jonge, redder in de nood.  Ik vermoed dat Hugo voor zijn gezin heeft gekozen.  Hij heeft in deze crisistijd de ellende van het vak voor meer dan 100% over zich heen gekregen.  Misschien was het beter geweest als hij, toen hem werd gevraagd het stokje over te nemen van Bruno Bruins, zich niet had opgewerpen als lijsttrekker voor de CDA.  Op dat moment was het natuurlijk slecht te overzien hoe lang de Corona zou duren.  Het was naar mijn idee helemaal niet ondenkbaar geweest dat hij  indien het CDA  na de aanstaande verkiezingsuitslag een minister zou moeten leveren De Jonge met al zijn ervaring hoge ogen scoorde.  Als je je sporen al hebt verdiend dan lijkt het mij niet verstandig om zo’n kundig man over te slaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.