‘HIJ ZIT EERDER BIJ MIJ AAN EEN TOUWTJE DAN IK BIJ HEM’

De secretaris-generaal zit achter zijn bureau en belt zijn vriendin.

‘…..’
‘Met mij. Groot nieuws, hou je vast: ze willen mij als premier.’
‘……………..!?’
‘Nee, echt waar. Ik stond zelf ook paf. Maar …’
‘………………………………………?’
‘Eerst Van Zwol en toen alle vier de partijleiders. Wilders voorop. Ze smeekten me bijna’.
‘………………………………….’
‘Ik heb gezegd dat ik er over zou nadenken. En natuurlijk ook eerst overleggen met het thuisfront’.
‘………………..………..!’
‘Nee, dat betekent helemaal niet impliciet dat ik in principe al ja heb gezegd maar eerst jullie permissie nodig heb. Het hoort er tegenwoordig bij, dat je zegt dat je met thuis overlegt. Dat ga ik ook tegen de pers zeggen. Wopke zei ook dat hij met Liselot had overlegd toe hij leider van het CDA werd.’
………………………………………………………………………….’
‘Inderdaad, maar zo slecht is hij nou ook weer niet terechtgekomen in Brussel’.
‘………..………………………………………..!’
‘Laten we ophouden over Wopke en Liselot. Ik ga er van uit dat jij en de meiden het prima vinden. Het is een kans die maar één keer voorbij komt. Een hele eer en een groot groot avontuur. Dat straalt ook op jullie af. Het land roept, dan mag je geen nee zeggen.’
‘……………………….’
‘Wat maakt dat nou uit, eerste, tweede of derde keus. Daar lult straks niemand meer over.’
‘………………………………………………………..’
‘Trekpaard van Bruin? Heel geestig.’
‘………………………………………………………………………………….’
‘Niks speelbal van Wilders. Waar zie je me voor aan? Hij zit straks eerder bij mij aan een touwtje dan ik bij hem. Ik ben de baas van de regering, hij niet. Ik ga dat coalitieakkoord uitvoeren, we gaan gewoon aan de slag en zien wel hoe ver we komen. Niemand is gehouden tot het onmogelijke. Het laatste wat Geert wil is mij wegsturen. Voor hem is het superbelangrijk dat het een succes wordt en het enige wat daarbij telt is dat zijn regering zo lang mogelijk zit’.

‘……………………..………………………………………………..’
‘Neenee, neeneenee, hij heeft al die kiezers niet achter zich gekregen vanwege zijn standpunten, maar omdat de rest van de politiek ze de strot uitkomt. Kijk maar hoe ze reageren op het coalitieakkoord. Zijn hele verkiezingsprogramma zit in de ijskast, maar toch loopt hij in de peilingen weer ver uit. En niemand heeft het over kiezersbedrog.’
‘………………………………..’
‘Ach, Meloni wordt toch ook geaccepteerd? Extreem rechts, extreem rechts, waar hebben we het over. Van het coalitieakkoord kun je veel zeggen, maar niet dat het extreem rechts is. Ja, het asielbeleid moet beter, maar dat lukt wel, we hebben het tij mee. Heel Europa denkt er zo over. Onze grenzen gaan heus niet dicht.’
‘………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………’
‘Wat kan mij het schelen wat de mensen denken. Ik hoef niet herkozen te worden. Wij gaan de wereld veranderen. We gaan niet lullen maar poetsen.’
‘………………………………………………………………….’
‘Ik ben zo flexibel als wat. Als ambtenaar moest ik al dienstbaar zijn aan elk beleid, of het nou links was of rechts. Nu ga ik het zelfde doen in een vooruitgeschoven positie. Ik zie het helemaal zitten. Vergeet niet dat ik precies weet hoe de hazen lopen.’
‘……………………..……………………..’
‘Waarom zou ik met die baard niet bij Trump of Biden kunnen aankomen. Heb je Timmermans’ baard wel eens gezien? Nou dan. Die baard van mij mankeert niks aan. De meiden vinden het ook mooi. Baarden zijn in de mode, zelfs Wopke liet hem staan. Dat was helemáál geen porem.’
,…………………………………………………………..’
‘Je hebt gelijk, we zouden over hem ophouden. Sorry.”
‘……………………..…………………………………………?………………………..?
‘Ach schatje, dat valt reusachtig mee. Mark slaapt bijna elke nacht thuis. De rest van ons leven kunnen we elkaar nog genoeg zien. Elke dag de hele dag’.
‘………………………………………………………………………?’
‘Dat weet ik natuurlijk niet. Ik ga er van uit dat jullie honderd procent veilig zijn. Mocht dat veranderen, dan weet ik dat als eerste, je weet hoe goed ik mijn contacten onderhoud. Wat dat betreft doe ik niet onder voor Poetin, haha, allebei groot geworden in de veiligheidsdienst. Ik lust hem rauw, haha. Maar alle gekheid op een stokje, ik leg overal mijn oor te luisteren en sta honderd procent in voor jullie veiligheid’.


‘…………………………………?……………………………!!……………..…………………………………!!!!!!’
‘Ho nou maar, ik moet ophangen, de minister staat voor de deur. Vanavond praten we verder. Trommel jij de meiden op?
‘…………………………!’
—————————————————————————–
Hallo Dylan. Sorry dat ik je liet wachten, maar dat was Poekie en ze vindt het fantastisch. Het komt helemaal goed’.

2 reacties

  • Jos Riemersma-Tonnaer op 31 mei 2024 om 20:45
  • Reageer

  Piter, wat een fantasie om zo duidelijk te schetsen hoe Dick Schoof, die misschien wel blij verrast was door deze
  uitverkiezing, zijn familie inlichtte om op natuurlijke wijze instemming te krijgen.
  Ik ben benieuwd hoe hij Wilders tegemoet gaat treden.
  Misschien kan hij hem dan bevrijden van zijn bewakingscordon, dat handen vol geld kost.
  We moeten het maar afwachten.
  Al met al een hele vertoning.
  Goed weekend gewenst.

  • Ida van der Boom op 31 mei 2024 om 12:03
  • Reageer

  Poekie appt haar vriend:
  Lieve Dick, via de telefoon kwam ik er niet door. Dus maar even per app.
  Je bent een lieve man, was bijna aan je pensioen toe en wilde met mij samen gaan genieten van een rustiger bestaan. Ik gun je van harte deze baan, ik wil je ambitie niet in de weg staan. Ondanks dat jij een paar jaar geleden bedankt hebt voor de PvdA (ik begrijp nog steeds niet waarom? Een vooruitziende blik?) ben ik kort geleden lid geworden. Dat kan ik nog wel voor me houden. Maar ik heb je ook verteld dat ik actief deelneem aan Extinction Rebellion. Ik strijd actief voor klimaat en natuur. En ga dan misschien ook wel op de A12 zitten. Ik geloof, dat je qua inborst niet bent veranderd en ik zeg dit met pijn in mijn hart. Maar het lijkt me voor ons allebei goed dat onze wegen zich voorlopig scheiden. Ik kan het in ieder geval voor mijzelf en naar mijn omgeving niet uitleggen. Het ga je goed en ik wens je oprecht succes.
  Liefs, Poekie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.