HAN DE WIT GING OPNIEUW IN ONTWIKKELINGSHULP

Je kon die arme Afghanen niet aan hun lot overlaten.’ Hartverwarmend hoe oud-defensieminister Henk Kamp ons fiasco in Afghanistan rechtvaardigde.

Kamp zat samen met Jaap de Hoop Scheffer in Nieuwsuur om als verantwoordelijke oud-bewindslieden hun paadje schoon te vegen. Buitenland-expert, -minister en oud-Navobaas De Hoop Scheffer besprak de internationale orde die wij verdedigden, Kamp gooide het vooral over de boeg van de menslievendheid.

Henk Kamp

Sufferds van links
Over het algemeen hebben liberalen het niet zo op ontwikkelingssamenwerking. Het geloof in de maakbaarheid van samenlevingen laten VVD’ers als Kamp graag over aan de goedgelovige sufferds van links. De paar procentjes voor arme landen op onze begroting besteden ze bij voorkeur aan handelsmissies.

Joop de Schaapheffer

Menswaardig
Maar in het geval van Afghanistan was het maakbaarheidsgeloof enorm. “We waren als Nederland heel erg gemotiveerd het land te helpen menswaardige omstandigheden te creëren”, aldus Kamp. Terwijl de achtereenvolgende liberale kabinetten onze verzorgingsstaat probeerden te ontmantelen waren ze aan de andere kant van de wereld met verve bezig een nieuwe rechtsstaat op te tuigen.

Jurk
De oud-minister van defensie draagt tegenwoordig een modieuze baard. Geef hem een jurk en een muts en hij kan zich ongemerkt mengen onder de Taliban. Had hij dat twintig jaar geleden maar gedaan. Dan had hij kunnen checken wat iedereen hier al lang wist, omdat de deskundigen er in alle kranten uitgebreid voor waarschuwden: een guerilla-oorlog kun je van die jongens niet winnen.

Gidsland
Heere Heeresma schreef in 1972 het prachtboek Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp over een jonge nietsnut. Ten einde raad besluiten zijn ouders dat hij dan maar ‘in de ontwikkelingshulp’ moet. De perfecte allegorie voor Nederland: van toeten noch blazen weten, maar toch er op af. Jammer maar helaas voor de gesneuvelde, vechtende en een nieuwe samenleving opbouwende soldaten. Alles voor niks, al ziet huidige defensieminister Ank Bijleveld nog steeds een lichtpuntje: we hebben de Afghanen toch maar mooi laten zien hoe het óók kan, zei ze. Ach ja, het zijn net kinderen, die primitieve volkeren, je moet ze het goede voorbeeld geven, dan komt het goed. Holland Gidsland.

Hearts and Minds
Ook Henk Kamp en Jaap de Hoop Scheffer zijn nog steeds overtuigd van de juistheid van hun politiek. Ze willen ons wijsmaken dat Nederland bij de bondgenoten groot respect heeft afgedwongen met de manier waarop we de Hearts and Minds van de Afghanen hebben veroverd. Internationaal is de Dutch Approach alom geprezen, zo moeten wij geloven. Dat dit kolossale succes op zo’n drama zou uitdraaien had niemand kunnen voorzien, aldus de oud-bewindslieden.

De echte Dutch Approach
De leugenachtigheid droop van de mannen af. Er lag geen enkel humaan motief ten grondslag aan onze inzet in Afghanistan. Als we humane motieven hadden, dan deden we nu niet zo moeilijk over het opnemen van die Afghaanse tolken en andere Afghanen die ons leger hielpen. Het weren van asielzoekers is de enige echte Dutch Approach, zo blijkt maar weer.

Afgaan
Beide heren hebben niets geleerd van deze afloop. Welnee, ze zouden er meteen weer op af gaan. Het zijn en blijven jongens van Han de Wit. Gelukkig maar dat we nauwelijks nog een leger over hebben. Dat is de beste garantie tegen een nieuw Afgaan-istan.

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Hans op 22 augustus 2021 om 11:20
  • Reageer

  Ontwikkelingshulp ? Een oefenterrein voor de NAVO !

  • Menno Samplonius op 21 augustus 2021 om 08:13
  • Reageer

  Veel mensen, waaronder ikzelf, kunnen zich mateloos opwinden over de goedpraterij van met name politici. Maar kijk in de spiegel en ontdek je eigen hypocrisie. Je stelt jezelf al een beetje gerust met, pak hem of haar beet, een tevreden en vooral dankbare Afrikaanse schoonmaakster bij de omroep. Die heeft overigens nog wel een paar stadia te gaan naar de top van de piramide van Maslow om de nieuwe zwarte Eva Jinek te worden. Voorlopig moet ze haar plaats weten achter emmer en dweil.

  • Evert Janse op 20 augustus 2021 om 10:14
  • Reageer

  Bij onze omroep hebben we een schoonmaakster die ver weg in een Afrikaans land is geboren. Ik vroeg haar onlangs wat ze van Nederland vindt. Ze vertelde me met een prachtige glimlach dat ze heel tevreden is met hoe dingen in ons land zijn geregeld. Die opmerking biedt nog enig houvast voor ons als Nederlanders. Afghanistan is het zoveelste dieptepunt in onze geschiedenis. De arrogantie en leugenachtigheid van de meeste politici in Den Haag is zo schaamteloos dat je er ziek van wordt. Helaas helpt daar geen enkel vaccin tegen.

  • Martin Koster op 20 augustus 2021 om 10:02
  • Reageer

  Waarschuwing , of warning, zoals dat in modern Nederlands heet;

  Word nooit tolk voor de Nederlanders!
  (Srebrenica, Afghanistan)

  • Jos Riemersma-Tonnaer op 20 augustus 2021 om 09:40
  • Reageer

  Beste Piter,

  Dank je wel voor de analyse over de bijdrage die De Hoop Scheffer en
  Henk Kamp gaven in Nieuwsuur. Ik ben beschaamd als ik de heren hoor
  over onze bijdrage.
  Wat kan ik doen op mijn plek om te werken aan een betere wereld?
  Deze vraag kan me erg bezig houden, ik hield de kinderen en mezelf altijd voor:
  Doe wat je kunt, niet meer maar ook niet minder. Aldus dominee Martin Luther King.
  Nu ga ik maar weer gewoon aan mijn werk.

  Hartelijke gegroet ,
  Jos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.