GENIAAL IDEE VAN DRENTSE SCHAPENBOER TACKELT WERELDWIJD HET WILDPROBLEEM

Er zijn altijd journalisten die hun vrijheid van meningsuiting op waarde weten te schatten. Neem de journalist die de naam Billie de Killerwolf bedacht. Hij wilde ons laten huiveren van enge wolven die loerend op een prooi geniepig door ons land sluipen. Breng daarna als ecoloog die de wolf hier graag ziet komen je genuanceerde verhaal maar eens aan de man.

Deze informatie ontleen ik aan de tv-uitzending Medialogica van afgelopen zondag. Billie had een paar schapen te grazen genomen. Hij is inmiddels afgeschoten, maar hoeveel Billies cirkelen er nog likkebaardend rond om onze argeloze schaapskuddes?

…te grazen…

Presenteerblaadje
Schapenboeren spelen een belangrijke rol in de tragikomedie die zich rond de wolven afspeelt. Een Brabantse boer beweerde dat ze veertig van zijn schapen hebben opgevreten. Heel vervelend voor hem, maar toch sta ik vierkant achter de wolf. Het dier is uit zichzelf naar ons land gereisd en kan zich hier ook zonder schapen prima redden. Je moet ze alleen niet op een presenteerblaadje aanbieden. Elk jaar worden in Nederland duizenden reeën en zwijnen afgeschoten. Gun daar een paar duizend van aan de wolf, dan kijkt alleen de jager op zijn neus.

In maart 2015 is de eerste Drentse wolf bij Zweeloo gespot. Een monumentje herinnert daaraan. Maker is Bernard Winkel.

Oeroude traditie
Het enige wat de schapenboeren kan helpen is hun kuddes afschermen met wolvenhekken, maar dat vinden ze te te duur. De andere optie is stoppen. Minister Staghouwer biedt ze vast een riante uitkoopregeling aan. Het is het een of het ander, want het is hoog tijd dat we breken met de traditie dat de natuur het altijd verliest van de economie.

Het monumentje bestaat uit twee stalen platen. Als je er precies goed voor staat zie je het silhouet van een wolf. Maar je hoeft maar even te bewegen of hij is weg. Net echt dus.

Asociaal
Maar taraa taraa! In Friesland hebben de schapenboeren toch nog een andere oplossing: een hek om de hele provincie. Het asociale van deze Alleingang zien ze niet of vinden ze geen punt. Het is asociaal tegenover de collega’s in de rest van het land, maar vooral tegenover alle dieren die door het hek worden gehinderd, ook als ze geen wolven zijn. Het Natuurnetwerk Nederland (vroeger Ecologische Hoofdstructuur geheten) lappen ze aan hun laars, de Habitatrichtlijn ook. Aan dieren hebben deze Friese boeren geen boodschap, behalve aan de schaapjes die hen op het droge moeten helpen.

Karl Marx
De schapenhouders rekenen op steun uit onverdachte hoek, namelijk van de wolf zelf. Hoe meer slachtoffers hij maakt, hoe harder de mensen er van doordrongen raken dat dat hek een goede zaak is, zegt een van hun voorlieden in de Leeuwarder Courant geheel in lijn met de Verelendungstheorie van Karl Marx.

Varkens en zwijnen
De schapenhouders gingen onlangs op excursie naar de Duits-Deense grens, waar een bijna zeventig kilometer lang hek de wilde zwijnen moet weren. Denemarken is bang dat de zwijnen de varkenspest overbrengen naar zijn 13,5 miljoen slachtvarkens. Nederland telt 12 miljoen varkens, dus wij moeten hier eigenlijk ook zo’n hek hebben. Als dat behalve zwijnen ook wolven tegenhoudt slaan we twee vliegen in één klap. Misschien kunnen de Friese schapenboeren één front vormen met de varkensfokkers om dat idee te realiseren. Ideetje?

Chips
Maar er is een nog betere oplossing, aangedragen door de grootste schapenboer van Drenthe, de heer Jantienus de Groote uit Tiendeveen. Dagblad van het Noorden citeert hem: “Waarom de wolf niet verdoven om een chip bij hem in te brengen die ervoor zorgt dat hij een schok krijgt zodra hij in de buurt van een stroomdraad komt?” Eureka! Een enkele stroomdraad kost immers haast niks. En wat kost nou helemaal een chip? Geniaal in zijn eenvoud, dit plan. Nu alleen nog alle wolven vangen.

Patronen
Ik neem de vrijheid De Grootes plan te amenderen zodat het nog genialer wordt: laat jagers met hun geweren chippatronen in de wolven schieten. Dat is makkelijker dan vangen. De jagers doen het graag want dan kunnen ze het hele jaar door op jacht. En laten we geen half werk doen: laat ze ook wolf-afstotende chips schieten in reeën en zwijnen zodat ze acuut op de vlucht slaan als er een wolvenchip in de buurt komt. Dan is er voor de wolf geen aardigheid meer aan in Nederland en keert hij vanzelf terug naar Duitsland.

ChipsbuksBlij blij blij
Dit is nog maar het begin, want het kan nòg beter: al het wild aan de chip! Dan sturen we de wolven, zwijnen, herten, marters, otters, muskusratten, hazen en konijnen met gps een schok zodra ze buiten het hun toegewezen territorium komen. En ook de beren, olifanten, tijgers en leeuwen, giraffen en gorilla’s, want dit geweldige model voor een nieuw natuurbeheer zal wereldwijd navolging vinden. De jagers komen volledig aan hun trekken, ASML levert de chipsmachines, boeren blij, iedereen blij, zelfs het wild blij. Waar wachten we op?

Patronen met chips: v.l.n.r. voor wolf, ree, edelhert en zwijn. (illustraties Hollandse Gronden)

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Hans op 11 januari 2022 om 11:47
  • Reageer

  Het Natuurbeleid en de Ecologische Hoofdstructuur zijn in de afgelopen decennia in ons dichtbevolkte landje mislukt. Een aantal ecologen zoeken nu hun heil in de wolf als predator in een verwilderd en verstedelijkt cultuurlandschap. Succes verzekerd ! Zie de vele afschotvergunningen van de bever en het wilde zwijn.

  • Alie Smidstra op 9 januari 2022 om 22:18
  • Reageer

  Leuke blog. Herdershonden kunnen een geweldige rol vervullen bij het beschermen van schapen.

  • Max op 7 januari 2022 om 19:25
  • Reageer

  Ook het bouwen van de Hollandse Waterlinie in de vorige eeuw heeft de komst van de Duitse zwijnen niet kunnen keren.

  • Martin Koster op 7 januari 2022 om 19:02
  • Reageer

  Waarom moeten schapen in vredesnaam beschermd worden? Het zijn irritante zeurbeesten die de weilanden verpesten met hun stinkende keutels. En er zijn er veel en veel te veel van.
  De wolf moet beschermd. Hij ruimt het overschot aan schaap en ree en zwijn lekker op. En maakt, hoop ik van harte, op den duur de jagers overbodig. Daar zijn er ook veel en veel teveel van.

  • Annemiek Vos op 7 januari 2022 om 17:53
  • Reageer

  Ik heb eens een docu gezien waar de honden die de kudde drijven, ook de schapen beschermen tegen de wolven. Nog gemakkelijker!

  • Menno Samplonius op 7 januari 2022 om 14:55
  • Reageer

  Om ze gemakkelijk te chippen kun je wolven het beste lokken met grootmoeders en kleine meisjes met rode mutsjes. Bor de wolf vindt het allemaal niet eerlijk en denkt er het zijne van. “Aoeoeoe! Ik ga wel weer naar het enge bos, verstoten en alleen. Aoeoeoe!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.