EMANCIPATIE EN DISCRIMINATIE BIJ DE ZELFSCANKASSA

De zelfscankassa in de supermarkt maakt winkeldiefstal ‘voor iedereen bereikbaar’, met name ook voor mensen die eigenlijk te schijterig zijn om in een winkel iets achterover te drukken. Dat las ik in de Volkskrant.

De oorzaak van deze democratisering is de kleine pakkans. Mocht je onverhoopt toch nog tegen de lamp lopen, dan kom je makkelijk weg als je vriendelijk lacht en beweert dat die tros bananen er per ongeluk tussendoor is geglipt. Dit is uitgezocht door een Londense sociologe/criminologe.

er tussendoor geglipt

Zij deed speciaal onderzoek naar diefstal in winkels met zelfscankassa’s. Lach en smoes werken overigens alleen voor de witte medemens, die liefst ook nog een beetje goed opgeleid moet zijn. In die categorie vallen de meeste nieuwe zelfscannerdieven. Ze hadden al veel, maar ‘t kan altijd meer. Zie het als een laatste stukje emancipatie. Jammer voor mensen met een kleurtje dat ze niet op absolutie kunnen rekenen als ze een lach en een smoes inzetten.

Wit privilege
De Volkskrant vindt dat een wrang voorbeeld van ‘wit privilege’. Mag zo zijn, maar ik snap het wel. Dat privilege staat immers in een eeuwenoude traditie waarin wij gekleurde volkeren koloniseerden en plunderden. Daar plukken we zonder al te veel gewetenswroeging nog altijd de vruchten van. Maar dat wil niet zeggen dat gekleurde mensen nu van alles mogen terugpakken. Ze moeten al lang blij zijn dat ze hier überhaupt mogen winkelen – zo lang het duurt.

….wit privilege….

Het lijkt me goed het onderzoek van die Londense sociologe in ons land te herhalen. We kunnen de reacties van de supermarktdirecties al uittekenen als ook hier discriminatie wordt vastgesteld: ’We herkennen ons niet in dat beeld, maar elk geval van discriminatie is er één te veel. We zullen alles in het werk stellen om dit voortaan te voorkomen’.

De oplossing
Tip aan de directies: behang jullie winkels en winkelwagentjes royaal met scanners en camera’s die alle boodschappen meteen registreren. Bij de kassa hoeven detectiepoortjes dan alleen nog maar de klanten zelf en hun tassen te scannen. De rekening springt daarna foutloos tevoorschijn. Weg discriminatie. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat zo’n systeem al in de pijplijn zit. In de directiekamers wordt nog gebroed op de vraag of de detectiepoortjes met Röntgenstraling moeten worden uitgerust. Het alternatief, anale visitatie van elke klant, lijkt nu nog een brug te ver.

1 reactie

    • Johan Boelman op 19 maart 2024 om 20:21
    • Reageer

    Dit probleem was natuurlijk vooraf bekend en in te schatten.
    Blijkbaar was de inschatting niet zo goed en gaan de supermarktboeren nu klagen dat er teveel wordt meegenomen zonder af te rekenen.
    Tja, jammer dan. Misschien toch meer kassa’s?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.