DRENTHE IS NIET MEER VAN NIMBY EN WIL EEN KERNCENTRALE

Fulminerend tegen de VVD noemde ik Yesilgöz in mijn vorige stukje Yeuzelköt. Een lezer noemde dit ‘een seksistisch frame voor een vrouwelijke lijsttrekker’. Hij heeft gelijk. Het geeft geen pas, ik zal het nooit meer doen. En dan te bedenken dat ik helemaal geen seksist ben. Mijn beste vriendinnen zijn stuk voor stuk vrouwen. Als dat geen bewijs is.

Het was ook zo onnodig. Ik hoef me helemaal niet te vergrijpen aan een rechtse Haagse lijsttrekker op stiletto’s. Dichtbij huis kan ik ook te kust en te keur gaan. In Drenthe bijvoorbeeld, de provincie waar ik woon. Daar bedelt de rechtse meerderheid van provinciale staten om een kerncentrale. Kerncentrales zijn weer in de mode. Daarom wil Drenthe ook graag zo’n ding. Een motie van die strekking is aangenomen.

NIMBY
Wij zijn hier niet van ‘Not In My Back Yard’, was het nobel klinkende argument. Een beetje dom, NIMBY gaat immers over onaangename zaken die je liever bij een ander in de achtertuin ziet. Maar wat is er nou onaangenaam aan een kernreactor die honderd procent veilig is, zoals ze ook beweren? Het is ook een gelegenheidsargument, want NIMBY is in Drenthe wel degelijk van toepassing, namelijk op de wolf. Drenthe wil de wolf ‘beheren’, omdat hij Drentse schapen opeet. Beheren is een jagerseufemisme voor afknallen. De wolf is in Europa wettelijk beschermd en de provincie claimt bij Brussel een uitzonderingspositie.

Ellert en Brammert
Drenthe staat bekend als een provincie met veel bos, hei en schapen. In oude tijden schuimden Ellert en Brammert er rond, forsgebouwde types met een niet al te hoog voorhoofd zoals je ze ook wel eens in de Staten van Drenthe tegenkomt. Ze kwamen aan de kost door argeloze passanten de kop in te slaan, te ontdoen van hun kostbaarheden en te roosterden aan het spit. Dat laatste hoort niet bij de overlevering, maar kunt u op mijn gezag aannemen.

Bartje
Drenthe is ook de provincie van Bartje. Dit oer-sympathieke knulletje, ontsproten aan het brein van schrijver Anne de Vries, vergaarde nationale roem toen de NCRV een televisiedramaserie aan hem wijdde. Dat was in de jaren zeventig. Bartje ‘s jeugd speelde zich af voor de oorlog, toen kinderen nog niet continue met hun vingertjes zaten om te vegen op tabletjes en telefoontjes. Ze leerden lezen van leesplankjes en schrijven en rekenen met griffels op leien. En verdomd als het niet waar is, na de lagere school beheersten ze die kunstjes. Kom daar nog maar eens om. In Drenthe struikel je over popperige beeldjes van Bartje, alle VVV’s en snuisterijenwinkels verkopen replica’s.

Kerncentrales ipv bruine bonen

Juichverhalen
Allemaal leuk en aardig, maar met natuur, schapen, Ellert, Brammert en Bartje schiet het niet op als je mee wilt in de vaart der volkeren. En dan heb je ook nog de hunebedden, onverzettelijke symbolen van zinloze krachtsinspanning en eeuwigdurende stilstand. Nee, dan kerncentrales. Vooral sinds de juichverhalen over kleine kernreactoren de ronde doen, die overigens helemaal zo klein niet zijn, zijn ze mateloos populair. Ze bestaan nog niet, ze zullen er niet eerder zijn dan in 2040, maar regeren is vooruitzien, dus vraagt rechts Drenthe geld van het rijk voor een studie naar zo’n reactor op eigen bodem. Beetje goedkoop, dat gebedel, het komt overtuigender over als ze zelf die studie betalen.

Zandpol
Ze vragen een paar ton, maar het kan voor een fractie. Ik doe het zelfs voor niks. Waar moet de atoomstroom komen? De Hondsrug zal het niet worden en het Drents Plateau met zijn bossen en heidevelden al evenmin. Ook de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold komen niet in aanmerking. De stroomdalen van de Drentse Aa en de Reest: geen sprake van. Resteren de Veenkoloniën. De atoomstroom moet dichtbij zijn afnemers worden opgewekt. Er moet genoeg koelwater beschikbaar zijn. Kortom: de aangewezen plek is het dorp Zandpol aan het machtige Stieltjeskanaal, temidden van de agglomeratie Emmen-Coevorden. Kat in ‘t bakkie, studie klaar.

Goedmakertje voor Yesilgöz
Ook mevrouw Yesilgöz wil graag kerncentrales. Ik hoop dat ze als powervrouw en partijleider mijn studie omarmt. Als ze slim is, en dat is ze, heeft ze in één moeite door de oplossing voor het kernafvalprobleem. Tot nu toe slaan ze de radioactieve rommel op bij de centrale in Borssele. Dat mag honderd jaar duren. ‘Daarna zien we wel verder’, is de formule. Het is de beroerdst denkbare oplossing, die is gekozen nadat berging in ondergrondse zoutkoepels in Drenthe op heftige protesten stuitte. Die zijn nu van de baan. Als je wat kernenergie betreft niet meer van NIMBY bent, ben je dat ook niet voor het bijbehorende afval. Dan is het zelfs je morele plicht de rommel ook op te bergen. Zelfs als je geen kernreactor krijgt. Dus Yesilgöz, grijp uw kans en maak u onsterfelijk als politica die een onoplosbaar probleem in een handomdraai oploste. Gasselte ligt boven zo’n zoutkoepel en is derhalve een mooie locatie.
Ik hoef geen bedankje, zie het als een goedmakertje.

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Erik Edelenbosch op 8 december 2023 om 17:48
  • Reageer

  Ik hoor het al, nog maar net bijgekomen van de horizon vervuilende windmolens meteen door naar de grote wolken van de koeltorens van een kerncentrale. maar gelukkig geen opslag in het zicht, dat mag onder de grond.

  • Jenneke op 8 december 2023 om 12:03
  • Reageer

  Geachte Zijzee, wat een prima analyse.
  Ik zal hem niet direct wetenschappelijk noemen, maar goed beargumenteerd is het toch zeker. Het blijkt maar weer dat de politiek een korte termijn geheugen heeft. In de jaren ’70 hebben duizenden mensen in Drenthe geprotesteerd tegen opslag van radioactief afval in de zoutkoepels. Niet als NIMBY- effect, maar gewoon omdat er ongelukken gebeurden in de zoutkoepels van Gorleben en elders in de wereld. Lees alle rapporten van Herman Damveld! Het was en is gewoon niet veilig. Dus niet in de bodem, vandaar naar Borssele, bovengronds. Eén van de allerbekendste milieustrijders was Cobie Ensink, jazeker uit Zandpol. En Wietske Jonker uit Vries. Ik zou zeggen: Drentse statenleden ken uw geschiedenis.
  Door nu te vragen om een kernreactor, groot of klein maakt niet uit, biedt je ook de ruimte voor opslag in de ondergrond aan, want geen NIMBY nietwaar? Leuke lui, daar in Assen.

  • jan willem op 8 december 2023 om 11:23
  • Reageer

  Na ons de zondvloed in Gasselte, Zandpol en omgeving!! Goeie analyse, Piter, daar kunnen de statenleden van Drenthe van profiteren en zich populair meemaken.

  • Janneke op 8 december 2023 om 10:19
  • Reageer

  Coby Ensink zal zich in haar graf omdraaien en de grond zal openscheuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.