DOODSTRAF, DA’S PAS RECHTSBESCHERMING

‘Lik op stuk. Geen geldboete, geen taakstraf, maar de bak in’, twitterde minister Sander Dekker dinsdagmiddag. Dekker is een onderknuppel op het ministerie van justitie en een onderknuppel wil ook wel eens meppen. Vandaar deze overbodige uiting met woorden als ‘de bak in’. Met zulke onministeriële taal profileert hij zich als kampioen van law and order.

Dekker is minister zonder portefeuille, maar mag zich minister van rechtsbescherming noemen. Hij is van de VVD, zoals bekend de partij van grote leiders als Opstelten, Van der Steur en Teeven, die op Justitie wel eens orde op zaken zouden stellen in misdadig Nederland. Dat was de tijd dat rechts Nederland zich de vingers aflikte. Helaas struikelden ze over hun eigen leugens, ook al liegen ze dat dat niet waar is.

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming: kraaien van plezier (foto: ministerie van Justitie)

Glorierijke zege
Dekker twitterde zijn vreugde de wereld in nadat de tweede kamer zijn wetsvoorstel had aangenomen dat rechters verbiedt taakstraffen op te leggen aan raddraaiers die geweld gebruiken of zich verzetten tegen ambulancepersoneel, brandweermensen, boa’s en politie. Het was een glorierijke zege, die Dekker deed kraaien van plezier. Rechts kon opnieuw zijn vingers aflikken.

Verfrissend
Deze verfrissende wet moet er toe leiden dat het relschoppende schorriemorrie voortaan wel drie keer nadenkt alvorens met stenen naar hulpverleners te gooien of politieauto’s om te kieperen. Al hebben talrijke deskundigen beweerd dat de preventieve werking die van de celstraf uitgaat verwaarloosbaar is, al helemaal bij deze doelgroep, daarom hoeft dat nog niet waar te zijn. Iedereen noemt zich tegenwoordig immers maar deskundig. Voorts hebben tweede-kamerleden het volste recht om het ondeskundig beter te weten.

Wraak
Mochten die zogenaamde deskundigen onverhoopt toch gelijk hebben, dan is er altijd nog de roep om wraak van de samenleving die bevredigd moet worden. Dat lukt niet met halfzachte maatregelen als taakstraffen. Daarom hebben Dekker en de law-and-order-falanxen in de tweede kamer de adviezen van de raad van state, de raad voor de rechtspraak en van de reclassering genegeerd. Deze clubs betreuren het dat de rechters als gevolg van de nieuwe wet geen rekening kunnen houden met de persoonlijke omstandigheden van de individuele wetsschenders.

Nazaat
Je kunt je daar wat bij voorstellen. Verplaats je eens in de positie van een nazaat van ooit in Suriname als slaven te werk gestelden (ik hoop dat ik me zo correct uitdruk). Hij heeft in Amsterdam-Zuid een bloeiende tandartsenpraktijk en wordt met zijn fraaie voiture staande gehouden omdat de politie een instinctief wantrouwen koestert jegens nazaten etc. die in Nederland in dure auto’s rijden. Zulke dingen komen voor, heb ik me laten vertellen.

Fysiek geweld
Stel die dentist, tot het uiterste getergd omdat dit al de derde keer is dat dit hem dit jaar overkomt, zet een grote bek op tegen de politie. Stel dat een van de agenten hem dan onzacht bij de arm pakt, en hij een duw terug geeft. Waarna de agent struikelt over de stoeprand en onzacht op zijn achterhoofd valt. Waarop vervolgens de dentist wordt opgebracht onder beschuldiging van fysiek geweld jegens een politieambtenaar in functie. Ook zulke dingen kunnen gebeuren. Wat moet de rechter daarmee? De bak in met die vent, zeggen Dekker en de tweede kamer. Ik zou zeggen: vrijspraak of een lichte boete (want je mag een politieman niet wegduwen), geen strafblad. Een taakstraf is te zwaar.

Volle verstand
Het is maar een voorbeeld. Je kunt gemakkelijk andere bedenken. De meeste kamerleden kunnen dat niet. Die zien alleen relschoppers voor zich die bij hun volle verstand, of dat nou vol is bij een IQ-stand van 150 of 50, met voorbedachten rade hulpverleners en politiemensen molesteren. Het gaat om VVD-, PVV-, CDA-, 50Plus-, SGP- en FvD-kamerleden. En het dwaallicht Henk Krol. Sommigen van dit gezelschap, te weten de PVV, FvD en dwaallicht Krol, ging dit wetsvoorstel nog niet ver genoeg: ze steunden een PVV-motie voor een minimumstraf van 5 jaar.

De uil van Minerva kan het je zo vertellen…

Doodstraf
Vijf jaar! Waarom dit gekwakkel? Waarom niet meteen de doodstraf weer invoeren? Dat is pas afschrikwekkend. Helemaal als je hem laat voltrekken in het openbaar, op marktpleinen en zo. Gun je het volk ook eens een verzetje. Lik op stuk uiteraard, dus vandaag opgepakt, morgen berecht, overmorgen hangen. Doodstraf heeft alleen maar voordelen. Geen dure bajesklanten en een recidivekans van nul. Dat moet ook de reclassering aanspreken. Voor twijfelaars onder de rechtse aanhang: doodstraf is veel humaner dan gevangenisstraf, want je laat mensen niet vijf jaar in een cel wegrotten. De uil van Minerva kan je zo vertellen dat alle beschaafde landen vroeger de doodstraf kenden. Waarom hebben we die in hemelsnaam afgeschaft? Doodstraf, dat is pas rechtsbescherming! Waar wacht Dekker nog op?

Een humaan verzetje.

Rechts-bescherming
Rechtsbescherming is er onder meer om de burger te beschermen tegen te gretige wetsdienaren. Geen overbodige luxe, zo blijkt uit de kinderopvangtoeslagenaffaire. In het strafrecht zijn maximumstraffen uit oogpunt van rechtsbescherming essentieel en minimumstraffen fout. Ook een goed toegeruste sociale advocatuur hoort bij rechtsbescherming. Sander Dekker heeft als minister vergeefs geprobeerd daar het mes in te zetten. Hij beschermt liever rechts dan recht.

1 reactie

    • Dirk Dragstra op 5 februari 2021 om 20:37
    • Reageer

    In de moderne rechtsstaat gaat het om vrijheid in het publieke domein. Op straat, op plein. Neem modelstaat Frankrijk, bakermat van de trias politica. Gevormd in de schaduw van de guillotine. Die maakte voor eens en altijd duidelijk dat er een uitruil moet zijn: de staat krijgt het geweldsmonopolie, het volk straten en pleinen zonder wraakzuchtig bloedvergieten, zonder eigenrichting, gevrijwaard van straffeloze moordpartijen. En zie twee eeuwen later: je suis Charlie. Het volk ging massaal straat en plein op, in alle grote steden – niet vanwege de vrijheid van meningsuiting (wie las er nou helemaal Charlie Hebdo en vond het leuk?), maar om duidelijk te maken dat het publieke domein van ons is, van iedereen. En dat dat domein veilig moet zijn.

    Dan nu de Hollandse praktijk anno 2021 (een praktijk die ook een voorgeschiedenis kent). Sluipenderwijs, stapje voor stapje, en sinds vorig jaar razendsnel, hebben we het zeggen over ons publieke domein overgedragen aan boa’s (in opleiding, dat is ook wel nodig) en allen die hoger zijn geplaatst in dat vak van toezicht houden, handhaven, opsporen, voorgeleiden en bestraffen. Kafka-eske escalaties loeren om de hoek van de straat. Ga maar eens met een on-aangelijnde hond lopen waar het niet mag en ervaar aan den lijve hoe e.e.a. kan escaleren door handtastelijk ingrijpen van de heilige Hermandad. Celstraf is uw deel. Ik spreek uit ervaring. Het is (nog net niet) op de doodstraf uitgelopen, getuige dit stukje. Maar we ondermijnen – met gretige steun van Dekker – wel het plaveisel waarop we (nog net wel) mogen lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.