DIEREN IN INTENSIEVE VEEHOUDERIJ LEIDEN LEVEN VAN HOTELGASTEN

En weer is de sector de pineut. Nu dankzij Jeroen Dijsselbloem en zijn Onderzoeksraad voor Veiligheid met dat rapport dat beweert dat in 8 jaar tijd 1,3 miljoen landbouwdieren door stalbranden zijn omgekomen. Wel erg toevallig, zo precies aan het begin van het formatieproces voor een nieuwe regering.

De boeren zijn zoals altijd de kop van Jut. Beeldvorming, dat is het, zodat de nieuwe regering onze voedselverstrekkers straks opnieuw een poot kan uitdraaien. Want waar hebben we het nou helemaal over? Jaarlijks gaan er in ons land 600 miljoen kippen, varkens, runderen en nog wat andere dieren naar de slacht. In acht jaar tijd zijn dat 4,8 miljard dieren. In werkelijkheid zijn het nog meer, want dit zijn niet de meest recente cijfers, terwijl de intensieve veehouderij nog altijd groeit. Al deze dieren zijn geen slachtoffers van stalbranden. Het aantal brandslachtoffers is daarbij vergeleken nihil: een kwart procentje. Kortom: waar is de brand?

Waar is de brand?

Intensieve van veehouderij
Meteen heeft minister Carola van Schouten maatregelen aangekondigd. De gebruikelijke goedkope reflex. Ze gaat volkomen voorbij aan het belang en de waarde van onze intensieve veehouderij, die nu al langs het randje van het bestaansminimum scheert. Als die arme boeren nu ook nog in de brandveiligheid van hun stallen moeten investeren kunnen ze het helemaal wel schudden. Beseffen ze in Den Haag wel dat ze een van de meest diervriendelijke veehouderijsystemen ter wereld om zeep helpen? Het fijnste van het fijnste op dierenwelzijnsgebied? Intensieve veehouderij, dat zijn boeren die intensief van vee houden.

Hotel van der Valk

Een grote vakantie
Ga maar na, hoe lekker de fokzeugen er bij liggen in hun stallen, gezellig samen met hun biggetjes in een aparte ruimte, maar toch in open contact met de buurvrouwen, zodat ze tevreden knorrend nieuwtjes kunnen uitwisselen. Elke ochtend ontbijt op bed, elke dag stalverschoning. Zelf hoeven ze geen poot uit te steken. Het lijkt goddomme wel Hotel van der Valk. En die kippen genieten gezellig onderling kakelend van hun leven als was het één grote vakantie in een jeugdherberg (ze blijven eeuwig jong).

Oliedom
Dat die dieren dicht bij elkaar zitten is voor hun eigen bestwil. De veehouders betreden hun leefruimte via hygiëne-sluizen waardoor varkenspest en vogelgriep geen kans krijgen. Deze intensieve beesten lopen daardoor veel minder kans op ziektes dan hun scharrelcollega’s, waar de bioboeren zo prat op gaan. En dan komt die oliedomme Frans Timmermans vanuit Brussel verordonneren dat over tien jaar een kwart van de landbouw biologisch moet zijn. Weet die man wel waar hij over praat?

Jeugdherberg

Oogappeltjes
Al die intensieve dieren hadden sowieso niet geleefd als we ze niet opaten. Daarvan kun je de schuld niet geven aan de boeren, die ze dag in dag uit in de watten leggen en zielsveel van hun beesten houden. Nooit wordt dat zo duidelijk dan wanneer je na een stalbrand een betraande boer ziet die zwaar lijdt onder het noodlot dat zijn oogappeltjes trof.

Buiten is het levensgevaarlijk…

Gevoelig
Dat die dieren bij een brand omkomen is het ergst voor de boer en zijn verzekeringsmaatschappij. Voor de dieren zelf valt het reusachtig mee, die gingen toch al dood om te worden geschroeid, geroosterd, gebakken, gebraden en gekookt. Ze lijden maar kort, meestal stikken ze snel. Natuurlijk kan er even paniek ontstaan, maar dat gebeurt ook als een volle touringcar in een ravijn stort. Geen enkele reden om nooit meer op vakantie te gaan. Zelfs het stomste varken snapt dat het leven niet zonder risico is. Dijsselbloem mag dan gevoelig praten over het dierenleed bij stalbranden, maar daar staat tegenover dat tot in de wijde omgeving de heerlijke bak- en braadlucht de mensen het water in de mond doet lopen. Daar hoor je nou nooit iemand over, er wordt alleen maar geklaagd over de stank van de stallen.

Geen bovengrens
Regering en sector hebben veel te weinig gedaan voor de brandveiligheid, beweren Dijsselbloem c.s. Vooral de elektrische installaties moeten het ontgelden. En de ‘compartimenten’, de afgescheiden ruimtes voor de dieren, waartussen de brand niet kan overspringen, zouden te groot zijn. De boeren mogen die ‘compartimenten’ nu nog zo groot maken als ze willen om de intensieve veehouderij niet in haar ontwikkeling te beperken.

Boer, Burger en Beest: Caroline van der Plas

BBB
Mochten er maatregelen worden uitgevaardigd, best, maar dan mogen de kosten niet worden afgewenteld op de boeren. Gelukkig kan Caroline van der Plas van de BBB daarvoor zorgen nu ze in de tweede kamer is gekozen. Met wat steun van de Farmers Defence Force, nooit te beroerd om ’s avonds laat een lekker biefstukje bij een tweedekamerlid thuis aan de deur te bezorgen, moet het lukken. Caroline kwam meteen na haar verkiezing al aangassen op een tractor om te demonstreren dat zij de nieuwe regering, het parlement en daarmee heel Nederland gaat behoeden voor noodlottige maatregelen ten nadele van Boer, Burger en Beest. Zij zal ons nog menig poepje laten ruiken.

Acceptabel risico
Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid geldt het in Nederland als een acceptabel risico als er 130.000 kippen of 7000 varkens kunnen omkomen bij een stalbrand. Veiligheidsmaatregelen opschroeven wordt de boeren te begrotelijk. Overigens zijn 220.000 vleeskuikens in een kippenloods en 7500 vleesvarkens in een varkensstal tegenwoordig geen uitzondering. Dat lijkt misschien veel, maar het wordt nog veel meer, want het aantal intensieve veehouders zal in Nederland fors afnemen, maar het aantal dieren blijft groeien.

9 reacties

Naar het reactie formulier

  • Ollo Steenhuizen op 30 maart 2021 om 00:36
  • Reageer

  De feiten zijn bekend, de beelden beklijven. Wat is er gevaren in de mens, in deze kwestie de boer, zonder iedere agrariër over een kam te scheren, die de wantoestanden billijkt? Waarom zoveel risico’s nemen met de gezondheid van de dieren, die ontaarding in dierenleed, tot en met de welhaast misdadige omissie varken en kip, de wandelende vleeswaren, mogelijkheid te geven den huid te redden bij brand en andere calamiteiten? De boer wil zijn hoofd boven water houden, sommigen willen het hoofd in de wolken hebben in deze sterk door de overheid aangestuurde markt. Uiteraard is er het winstbejag, de ondernemer heeft niet de veilige bescherming van de overheidsbaan, dat behoort bij het systeem dat zoveel goeds te brengen heeft, de kapitalistische markteconomie. Dit onvolprezen verdienmodel schept met het principe van winstbejag de pecunia om de wetenschap aan te zetten tot de ontwikkeling van volwaardige vleesvervangers, alsmede tot de investering in de productie ervan, ook dank zij het winstprincipe. Er komt de dag dat er feest zal zijn in de stallen, de boer zal goed gemutst zijn, de varkens zullen de tango dansen, de kippen zullen elkaar van vreugde bespringen, onder begeleiding van de c.o.c., afdeling vrouwelijke zaken. De dieren krijgen hun eigen a.o.w., de stallen worden massagesalons met blowservice voor de gepensioneerde boer.

  • Johan Boelman op 28 maart 2021 om 20:32
  • Reageer

  Het wordt steeds duidelijker wat er bedoeld wordt met “Pieter Omtzicht: andere functie”.
  Hij is de beoogde opvolger van Mark Rutte, het wordt tijd voor een integere leider, die problemen niet schuwt en onder het tapijt veegt. Blijft alleen nog de vraag wie tot deze heldere conclusie is gekomen.
  Links heeft na het jammerlijke vertrek van Lodewijk Asscher (die als enige conclusies verbond aan de misstanden bij de Toeslagenaffaire, die overigens al van eerdere datum bleek te zijn) op dit moment nog niet een volwaardige opvolger voor Rutte. Dan als tussenstation maar iemand die zich per abuis aan het CDA heeft verbonden, hetgeen hem te vergeven valt. Een kleine misstap waar heel veel goeds tegenover staat. Ben benieuwd wanneer Rutte z’n verlies zal erkennen.

  • Hans op 27 maart 2021 om 20:03
  • Reageer

  Niet qua afstamming maar wel als zoogdier staat het varken dicht bij de homo sapiens. Niet alleen als alleseter of vraatzucht, maar ook wat betreft de organen. Zij lenen zich volgens de laatste berichten uit de wetenschap uitstekend voor transplantatie van hart, longen, kleppen en nieren. Er schijnt al twee jaar een Baviaan rond te lopen met een varkenshart en hij maakt het goed. Ook zijn er in Amerika vorderingen geboekt door het vrijgeven van genetisch gemanipuleerde varkens. Ligt hier wellicht een nieuw verdienmodel voor onze vergrijzende samenleving ? Het boerenvakblad Nieuwe Oogst Jubelt al over ‘supervarkens’. Maar eerst zal men een vaccin tegen varkenspest moeten ontwikkelen. Ach en dat beetje mest kunnen we in het Noorden nog wel kwijt.

  • Bas Verwey op 26 maart 2021 om 23:57
  • Reageer

  Zo Piter, met dit soort stukjes krijg je nog eens reacties! Flinke en stevige, nu eens zonder enige vorm van humor. Een gevoelige snaar geraakt? Superboeren, arme boeren., huilende boeren. De politiek moet eraan geloven. Het lijkt dat vergeten wordt dat het toch om onszelf moet gaan, wij de carnivoren. Het vlees is zwak.

  • e edelenbosch op 26 maart 2021 om 20:35
  • Reageer

  ach, dat arme Swinootje in de buitenlucht. zo jaloers op zijn intensief verzorgde binnenvetters…

  • Martin Koster op 26 maart 2021 om 16:53
  • Reageer

  Het dier gaat de weg van alle vlees. Die weg is kort, soms zelfs ultra kort.
  Maar ook de mensch wordt constant bedreigd .
  Ik noem een paar daders:
  .Bayer
  .CDA, de voormalige rentmeesters
  .De rentemeesters van de Rabobank
  .LTO
  . Farmers Defence Force.
  . De lelietelers

  Geen vleesch eten is het begin van een oplossing.

  • Dirk Dragstra op 26 maart 2021 om 16:35
  • Reageer

  Een fors deel van onze superboeren is inmiddels straatarm. Daarmee lopen ze niet te koop. Schaamte. En doorpakkers zijn geen klagers. Stille armoede daar in het achterland. Kan nog erger. Als ze straks massaal failliet gaan, kunnen ze ook hun beleende miljoenentrekkers aan de straatstenen niet kwijt! Caroline van der Plas moest er zelfs al eentje lenen om te kunnen voorrijden in Den Haag. De nood is hoog. Kan de Rabobank niet stilletjes voor hun zaak opkomen daar in het achterkamertje van Carola Schouten? Een handtekeningetje is zo gezet!

  • Hillechien, van de boerderij op 26 maart 2021 om 12:50
  • Reageer

  Het is toch wat met die huilende boeren. Als ze zelf gewoon voor veilige behuizing van hun dieren zorgen kan je nog geloven dat ze met hun vee begaan zijn. Maar er is weer eens een extern rapport nodig om ze op de pijnpunten te wijzen. Wakker Dier en de dierenbescherming wijzen hier al jaren op. Boeren bashen is niet nodig, dat kunnen ze dus heel goed zelf. Klaag dan niet over die slechte beeldvorming. De sector weet al meer dan 30 jaar dat het anders moet en blijft doorgaan tot het weer spaak loopt en dan moet de overheid over de brug komen. Nu weer de discussie over de CO2, dat willen ze zelf oplossen! Er is al vaak genoeg bewezen dat dat niet lukt. Maatregelen nemen dus. Of allemaal beter kijken naar de boeren die het wel goed doen. Er zijn al veel voorlopers, waarom zien we die zo weinig. Dat zou pas de beeldvorming van de boeren een dienst bewijzen. Alex Datema is voorzitter van BoerenNatuur en oprichter van de Boerenraad. Zeker 5000 boeren hebben zich al aangesloten en zijn op de goede weg!

  • Annemiek Vos op 26 maart 2021 om 11:08
  • Reageer

  Na een hele lange tijd niet meer in de supermarkt te zijn geweest ( mijn eega doet meestal de boodschappen), stond ik mij te verbazen over het enorme vleesvervangerskoelvak bij de Jumbo. Wat een keus! Van namaak gehaktballetjes, tot stoof- en kip‘vlees’, een waar walhalla voor de consument die toch graag een balletje wil verorberen!
  Hoe kan het zijn dat, met deze behoorlijke groei van nep vlees, in Nederland de vleesconsumptie toch stijgt? De bbq in de steeds langere en warmere zomers? Eten de mensen die vlees eten dan ook steeds meer vlees?
  De politiek heeft een enorm bak boter op zijn hoofd. Hoeveel jaren zijn wetenschappers roepende in de woestijn? Alles gaat kapot, de aarde raakt uitgeput. Men wil het niet horen, het grote geld is belangrijker.
  Soms krijg je gewoon zin om een brandbom in de Tweede Kamer te gooien…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.