DIE MAARTEN, DAT IS ME ER EENTJE

Maarten van Rossem – dagelijks kunnen we weer ongebreideld genieten van zijn fabelachtige feitenkennis, commentaren en analyses die hij als eenmansjury in De Slimste Mens te berde brengt. Alleen in de weekenden krijgen we even rust om bij te komen van de preken van deze opperpriester der cerebrale hoogmis.

Zijn pose als vleesgeworden zitzak draagt in niet geringe mate bij aan zijn imago van onverstoorbare oordeelkundige. Het aplomb waarmee het kenniskanon zijn snijdende, vaak tegendraadse oordelen de wereld in slingert leidt niet zelden tot hilariteit onder de quizkandidaten. Ze verkneukelen zich al voordat hij zijn punt gaat maken. Die Maarten, dat is me er eentje. Het kenniskanon zelf verbaast zich over de onkunde der kandidaten. Ook steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij veel van de quizvragen onnozel vindt, vooral als ze gaan over populaire cultuur of sport. Aan het slot van iedere aflevering klapt hij zonder enig enthousiasme voor de winnaar, als een aap in het circus.


Standwerker
Deze veldheer van de feitenkennis, deze meedogenloze exploitant der diepste kenniskrochten, deze kers op elke kennistaart heeft zich inmiddels ontpopt als standwerker op de nationale geleerdheidsmarkt. Stad en land reist hij af om in tv-programma’s en theatershows lucht te geven aan zijn bulkende superbrein. Zijn broer en zus, die niet in zijn schaduw kunnen staan, mogen meeliften met zijn roem in het tv-programma Hier Zijn De Van Rossums, waarin het trio zijn architectonische, kunsthistorische en andere geschiedkundige oprispingen mag spuien over de steden die het bezoekt.

Manke ezels
Van Rossem heeft één lichte afwijking: hij mag graag neerbuigend over de regio praten. In Drenthe bijvoorbeeld zag hij vanuit de trein gebochelde boeren met grote puisten manke ezels voortdrijven die karren vol stro voortzeulden. Hij dacht dat de trein per ongeluk de afslag naar Siberië had genomen. Nadat hij door Oldenzaal was gereden wilde hij bijna zelfmoord plegen. Enzovoort. Van die dingen vertelt hij graag, maar hij meent er niks van, heb ik hem op Youtube horen zeggen. Waarom hij het toch doet is voer voor psychologen. Ik vat het op als humor; aan deze man is een cabaretier verloren gegaan.

Ziekelijk gedoe
Ooit bezocht hij met zijn broer Leeuwarden. Hun oordeel was mild: ze hadden eigenlijk niet zoveel over de stad op te merken. Wel moest de Friese taal het ontgelden, waar ze op te veel plekken in de stad mee werden geconfronteerd. Kinderachtig gedoe, wie er lol aan beleeft mag het thuis spreken, maar daar moet het bij blijven, aldus het doorgeleerde duo in een vlaag van opperste tolerantie. De in koeienletters op een gebouw geplaatste tekst NEE JONGE JA JUH bestempelden ze ook als gedoe, in dit geval ziekelijk gedoe met de Friese taal. Dat deze tekst geen Fries is en een fikse dosis zelfspot meedraagt ontging ze. Bij het ontcijferen van de zin bûter, brea en griene tsiis was het ze zonneklaar dat brea brij betekent. Nee dus.
Deze licht verifieerbare missers bleven in de uitzending onweersproken. Kennelijk zijn sommige schachten toch te diep voor de koene kompel in de kennismijn. Klein bier wellicht voor een bulkend brein, maar ook een teken dat je je niet moet laten verdoven door elke scheut die wordt getapt uit dit buikig vat vol wetenswaardigheden.

3 reacties

  • Sjoerd van Eerde op 4 augustus 2020 om 12:32
  • Reageer

  Je had journalist moeten worden , prachtig stukje Nederlandse literatuur .
  Inderdaad de moeite waard om op te sturen naar de slimste mens .

  • rienold op 2 augustus 2020 om 08:42
  • Reageer

  Stuur deze column op naar het programma De slimste mens, misschien gaat dit stukje dan heel Nederland over. En krijg jij een uitnodiging voor deelname aan De slimste mens.
  Goed weekend, Rienold.

  • Evert Janse op 2 augustus 2020 om 08:40
  • Reageer

  Inderdaad, als vleesgeworden zitzak is hij goed te verteren, maar in Leeuwarden was hij niet te pruimen. Zoals mijn oude vader al zei: “Jongen, op het gladde pad van de humor zijn veel mensen hard onderuit gegaan.” Opmerkelijk is het wel. Maarten van Rossem is een zeer erudiete man die bij vlagen heel leuk is als hij zichzelf blijft, maar hij moet dus niet proberen om grappig te zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.