BABY BOERTJE DOEN? NEE! BOERTJE BABY DOEN

Wat is het verschil tussen een baby en een varken? Als kind had ik veel schik om dit raadsel dat mijn oudere broer mij voorlegde. Antwoord: een baby poept in de luier, een varken luiert in de poep. Waarschijnlijk kende u het al.

Helaas zijn er relatief weinig varkens die ‘luieren in de poep’. Doorgaans liggen ze op roosters waar hun excretie doorheen sijpelt. Toch zijn er varkensboeren die veel van hun varkens houden. Voor de tv-camera pakken ze een biggetje op om het te knuffelen. Mij springen de tranen in de ogen bij zoveel liefde. Zo’n big is dan toch net een baby.

Biggen
Wat me op de gedachte brengt dat je andersom baby’s als biggen kunt zien. Ze hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Baby of big, je kunt alleen maar zuigen, poepen en piesen. Waarom worden baby’s dan in zachte wiegjes gehuisvest en vertroeteld, maar varkens opgehokt, mishandeld en geslacht? Waarom hokken we eigenlijk geen baby’s op voor de slacht? Dus voor de verandering niet ‘baby boertje doen’, maar ‘boertje baby doen’?

Lang niet dom
Nogal wiedes, zult u zeggen, baby’s zijn mensen en biggen zijn varkens. Maar denk niet te licht over varkens. Het zijn intelligente, sociale, gevoelige en nieuwsgierige dieren. Een volwassen varken is net zo intelligent als een kind van vier of vijf jaar. Wie zou dat dom durven noemen? En dan te bedenken dat een varken al na zes maanden volwassen is. En rijp voor de slacht. Iets wat in ons land jaarlijks veertien tot twintig miljoen varkens overkomt (de aantallen die ik vond lopen uiteen, maar ‘t lijkt me genoeg).

Allermalst
Biggen zijn dus sneller slim dan baby’s. Toch doen we ze dit aan. Vandaar mijn voorstel om voortaan ook baby’s te fokken voor de slacht. Weg met die luiers, we leggen ze op een warm roostertje en mesten ze vet. De uitwerking van dit idee moet uiteraard in alle zorgvuldigheid plaatsvinden, maar ik stel me alvast voor dat iedere tweede baby in aanmerking komt. Om het humaan te houden hoeven ze maar een jaar te leven; dan is hun bewustzijn nog veel geringer dan dat van varkens en wegen ze dankzij een uitgekiend menu zo’n 12 kilo. Tegen die tijd zijn ze lekker mollig en zijn de babykarbonaadjes en -speklapjes op hun allermalst en -sappigst. Ideaal voor de barbecue of aan het spit op door de BBB georganiseerde dorpsfeesten.

Lekker
Tv-koks zullen ons binnen de kortste keren de fijnste babyrecepten voorschotelen. Ze kunnen hun licht opsteken in Donker Afrika, waar ervaren kannibalen zich overigens niet beperken tot baby’s. Dat weet ik toevallig van mijn oma, die mij vertelde over ontdekkingsreizigers die verdwaald waren in een Afrikaans oerwoud. ‘s Avonds laat stuitten ze op een kannibalendorp. Toen ze om eten vroegen zei het dorpshoofd dat er nog wel wat koude zendeling overschoot. Ja ja, die kannibalen weten wat lekker is.

….. eerst warm, dan koud …..

Rustig slapen
Bijkomend voordeel van de babyfokkerij is dat we de overbevolking terugdringen. Dat is beter voor klimaat en milieu en maakt een einde aan de woningnood, zodat er weer plaats is voor asielzoekers. Op de langere termijn zijn er weer voldoende handjes aan het bed. Dat kan natuurlijk sneller als we ook onze zorgverslindende demente bejaarden slachten, maar die zijn helaas te taai voor consumptie. Mijn lezers kunnen dus rustig slapen.

Zorgvuldig
Het is belangrijk de nieuwe aanpak zorgvuldig te reguleren en de humanitaire grenzen niet te overschrijden. In lang niet alle culturen is men zich daarvan bewust. Zo las ik in Villa des Roses van Willem Elsschot:
Louise legde de innerlijke belofte af vijf frank te zullen offeren ten bate van de missie voor het vrijkopen van Chinese kindertjes die anders door hun moeder tot voedsel aan de varkens worden voorgeworpen.
Kijk, dat is nou net een brug te ver. Die Chinezen konden weer eens geen maat houden. Gelukkig hebben wij onze westerse beschaving.

Wateren
Mijn broer vertelde ook nog wat het verschil is tussen een koe en een watervliegtuig. Een watervliegtuig landt op het water en een koe watert op het land. Ook toen kwam ik niet meer bij van het lachen, maar omdat koeien tegenwoordig als regel op stal lopen heeft hij veel aan betekenis verloren.

3 reacties

    • Martin Köster op 30 december 2024 om 12:19
    • Reageer

    Soms is het fijn vegetariër te zijn. Baby noch big staan bij ons op den dis.

    • Janneke Harmsma op 29 december 2024 om 10:53
    • Reageer

    Je bent wel in topvorm zo aan het eind van het jaar

    • Ineke op 28 december 2024 om 23:51
    • Reageer

    Heerlijk dat ik (82)
    nu gerust kan gaan slapen, Piter.
    Dankjewel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.