ALS RUTTE REGEERT, REGEERT DE LEUGEN MEE

De leugen regeert, zei koningin Beatrix in 1999. Ze bedoelde dat de pers larie verspreidde over het koningshuis. Ze was Donald Trump ver vooruit, die sprak van fake news als hij weer eens het nieuws had gehaald dat hem niet beviel.

Beatrix’ uitspraak was meteen omstreden. Als ze fake news had gezegd en er voorbeelden bij had gegeven had ze vast en zeker gescoord, maar ze overdreef met haar beeldspraak. Trump daarentegen had zonder overdrijving kunnen zeggen dat de leugen regeert. Dan had hij dichter bij de waarheid gezeten dan met zijn fake news, want dat nieuws klopte meestal wel, terwijl zijn presidentschap dreef op leugens.

Donald Trump ver vooruit

Salonfähig
Leugens regeren niet, maar liegende regeerders zoals Rutte wel. Over anderhalve week staat deze leugenaar zelfs dankzij zijn leugen over ‘functie elders’ opnieuw naast de koning op het bordes. Elk op hun eigen wijze hebben Trump en Rutte de leugen salonfähig gemaakt. Liegen is zo erg niet meer, liegen hoort erbij, je doet het terwijl iedereen het weet, maar dat geeft niet. Vroeger werd er ook wel gelogen in de politiek, maar je moest niet betrapt worden. Nu is de leugen een gewaardeerd politiek instrument. In een interview bestreed Rutte niet eens meer dat hij had gelogen. En waar kranten vroeger van jokken spraken als ze liegen bedoelden noemen ze het liegbeestje nu bij de naam.

Binnenkort Rutte 4: De leugen regeert opnieuw

Zadel
De leugens van Trump en Rutte verschillen van karakter, maar dienen hetzelfde doel: ze moeten het liegbeest in het zadel houden. Bij Trump is dat nu even niet gelukt, maar bij Rutte wel. Waarom wil hij zo graag aanblijven?
In de Volkskrant legt Hans Wiegel ons graag uit hoe dat zit. “Ik heb vaak genoeg tegen Mark gezegd: Hou er nu toch eens mee op man,” aldus Wiegel volgens hemzelf. Waarop Rutte: “Maar wat moet ik dan?” Wiegel: “Naar Brussel”. Maar daar had Rutte geen zin in. “Commissaris van de koningin dan”, opperde het orakel van Fryslân. Maar dat wil Rutte ook niet: “Die lui doen helemaal niks”.
VVD-coryfeeën onder elkaar over de baantjescarrousel.

Held
Stok-oudgediende Wiegel is nooit te beroerd voor een aardige quote, want hij houdt van publiciteit. Daarom bellen journalisten hem graag. Zo ook hier. Wiegel is altijd de held van zijn eigen verhalen. Impliciet mogen we uit zijn mond vernemen dat hij nog steeds een belangrijk man is. Hij spreekt Rutte ‘vaak genoeg’ en geeft hem dan steeds dat advies om ermee te kappen. Helaas is Rutte eigenwijs en luistert niet naar de zoveel verstandiger Wiegel. Dat alles brengt Wiegel graag in de openbaarheid, want je kunt veel van hem zeggen, maar niet dat hij discreet is.

…held….

Tragisch
Stel gemakshalve dat in Wiegels weergave van het gesprek de leugen niet regeert en Rutte meende wat hij zei, dan hebben we dus te maken met een premier die aan zijn stoel kleeft omdat hij niet weet wat hij anders zou moeten doen. Dat is een motivatie, zij het een flinterdunne. Landsbelang komt er bijvoorbeeld niet in voor. Vroeger, toen zoals bekend alles beter was, hadden we wel andere premiers. Zo herinner ik me Joop den Uyl, die minister-president was van 1973 tot 1977. Hij won in 1977 de verkiezingen maar verloor de formatie en ging meteen fel in de oppositie. Dat kabinet den Uyl-2 komt er toch, zei hij vaak, want zijn vooruitziende blik was ernstig vertroebeld door zijn onstuitbare verlangen om zijn belangrijke werk tot heil der natie voort te zetten. Den Uyl refereerde terugblikkend dan ook steeds aan ‘het kabinet-Den Uyl–1’. Het was om te lachen als het niet zo tragisch was.

…tragisch…

Zinvol baantje
Den Uyl werd verfoeid en geadoreerd, want hij wilde wat met het land. Rutte heeft daar geen last van, die wil alleen zichzelf. Die wens lijkt me ook realiseerbaar met een functie elders. Was hij niet nog steeds part-time leraar maatschappijleer op een vmbo-school? Dat is beslist nuttig werk. Wie weet komt hij in aanmerking voor een voltijdscontract. Ook kan hij in de voetsporen treden van ons wereldberoemde fotomodel Doutzen Kroes, maar dan niet voor lingerie of parfums, maar voor Gazelle, Elstar of tandpasta. Zijn immer stralende lach zal hem daarbij beslist van pas komen. In het onwaarschijnlijke geval dat zelfs die carrières niet lukken zijn er altijd nog de Arbeidsvoorziening en het UWV om hem naar een zinvol baantje te bemiddelen.

…voetsporen…

De afgrond
Regerende politici hebben behoefte aan een prettige en veilige aftocht, zodat ze niet in een peilloos diepe afgrond verdwijnen. Vooral voor dictators is het perspectief zorgelijk. Een gore leugenaar als Loekasjenko kan om die reden helemaal niet weg en daarom verandert hij de grondwet zo dat hij tot 2035 kan blijven zitten. Dan is hij 81 en 41 jaar president geweest van Wit Rusland. Zijn nieuwe grondwet moet hem ook immuniteit verlenen voor strafvervolging wegens corruptie, machtsmisbruik en geweld tegen tegenstanders. Het is voor hem te hopen dat hij voor 2035 een natuurlijke dood sterft, want wie garandeert hem dat zijn opvolgers zich aan de grondwet houden? Zelf trok hij zich er ook nooit wat van aan.

Harnas
Poetin zit in hetzelfde schip. Ik heb gelezen dat hij zijn post slechts kan verlaten met gevaar voor het eigen hachje. Met de misdaden die hij heeft gepleegd en het fortuin dat hij achterover heeft gedrukt heeft hij vijanden gemaakt die graag toeslaan zodra hij de macht kwijt is. Poetin trekt al meer dan twintig jaar aan de Russische touwtjes, maar ooit komt ook zijn tijd. Vrijwillig vertrek kan alleen onder een waterdichte garantie van zijn opvolgers dat hij niet de bak in draait. Helaas zijn beloften in die kringen niets waard. Het verstandigste is dat hij sterft in het harnas. Ik adviseer dagelijks twee liter wodka.

… in hetzelfde schuitje….

Waardig
Als Rutte opstapt is alleen zijn gemoedsrust in het geding. Volgens de Franse filosoof Montaigne is het laatste uur van een mensenleven bepalend voor hoe die mens achteraf beoordeeld wordt. Ik citeer: ‘Scipio deed door een moedige dood de negatieve mening die men over hem had ten goede omslaan’. Waardig sterven, daar gaat het dan om. Anders dan Montaigne vind ik dat je schurkenstreken niet wegwist met een waardige dood. Wel kun je politici mede beoordelen op hoe ze vertrekken. Merkel deed dat voorbeeldig, Rutte kan daar een voorbeeld aan nemen. Het zal hem lof opleveren en zijn leugens regeren niet meer. Ons niet en hemzelf misschien ook niet.

Fietsen, appels en tandpasta, maar druiven kunnen natuurlijk ook.

3 reacties

    • Hans op 2 januari 2022 om 12:59
    • Reageer

    Zonder liegen, geen politiek.

    • Janneke Bergstra op 1 januari 2022 om 16:14
    • Reageer

    Mooie klap op de vuurpijl Piter. En helaas weer pijnlijk relevant.
    Zo lust ik wel (meer) vuurwerk.
    Ik verheug me op een nieuw Zijzee-jaar!

    • Menno Samplonius op 31 december 2021 om 15:25
    • Reageer

    Volgens mij zijn het pitloze blauwe druiven in Rutte’s kistje. Past perfect bij een premier, wiens politieke gereedschap grotendeels bestaat uit glijmiddel, mondmeel, slijmballen en jokkebrokken. Mijn gramschap is helaas nog niet geweken, maar we plukken in dit o zo gave land vandaag de laatste regenachtige dag van het jaar. Daarna wordt alles heel anders en veel beter volgens onze herboren premier van een hagel- nagel- spinternieuw kabinet. Oude wijn uit nieuwe zakken heeft zelden zo wrang gesmaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.