AARDBEVINGEN EN BOMENCREMATORIUM: VIA CASTRICUM NAAR PIETERZIJL EN DIEMEN

Tijdens de vorige verkiezingscampagne werd premier Rutte op tv geconfronteerd met een groep Groningers die ondanks allerlei beloftes nog steeds met lege handen stonden in hun aardbevingsellende. Rutte gaf het falen van zijn kabinetten toe en beloofde beterschap in de nieuwe kabinetsperiode. Vier jaar later is er van zijn belofte nagenoeg niks terecht gekomen; de afwikkeling van de schade is nog één grote puinhoop.

Wel is aangekondigd dat de gaswinning in het Slochterenveld wordt afgebouwd. Maar verdomd, ter compensatie moeten de laatste restjes gas uit de kleine velden rondom Slochteren worden geperst. Gisteravond (18/2) nog namen de gemeenteraden van Assen en Noordenveld (Roden/Norg) moties aan om daarmee te stoppen. Bij Pieterzijl/Warfstermolen/Munnekezijl bijvoorbeeld wordt gas gewonnen door middel van fracken (spreek uit verrekken), omdat het anders niet lukt. Deze week konden we in het tv-programma De Hofbar zien hoe dat uitpakt voor de bewoners ter plekke.

Afbouwen in Slochteren, verrekken in Pieterzijl (links),

Geneukt?
De Hofbar is een tv-progamma van Rutger Castricum. Hij begon zijn tv-leven als een onuitstaanbare verslaggever, die politici vragen stelde in de trant van “En, heeft u nog geneukt vannacht?” Heel informatief, maar voor mij reden om van zender te switchen zodra ik zijn smoelwerk in beeld kreeg. Dat is veranderd sinds hij kris-kras door het land gaat op zoek naar mensen die vergeefs protesteren tegen misstanden in hun omgeving. Hij focust op windmolens, biomassacentrales, afgravingen en andere milieuhinder. Steeds confronteert hij de verantwoordelijke politici met de klachten en het is een kostelijk gezicht hoe de betreffende ministers, gedeputeerden en wethouders zich in de meest onmogelijke bochten wringen omdat ze geen verweer hebben tegen zijn vragen. Die zijn nog immer ongepolijst, maar hij volgt netjes de journalistieke wetten van hoor en wederhoor en haalt er deskundigen bij. Wel kiest hij steeds onomwonden de kant van de burgers. Ik weet niet wat Powned als rechtse omroep verder uitspookt, maar ik heb hier geen bezwaar tegen.

Pieterzijl (© Hofbar)

Ongehoord risico
Afgelopen dinsdag was hij in Pieterzijl. De NAM schat de kans op aardbevingen door de gaswinning daar op 19%. Dat is een kans van één op vijf, een ongehoord risico. Maar de NAM en de regering vinden dat veilig genoeg. Boven deze ondergrondse activiteit wonen mensen. We zagen een eeuwenoude boerderij die nu al één en al scheur is. De bewoners staan opnieuw met lege handen.

Niets geleerd
De gemeente is tegen, de provincie is tegen, maar EZ heeft de vergunning afgegeven. Het is alsof de regering niets heeft geleerd. EZ-minister Bas van ‘t Wout verdedigde zich tegenover Castricum met het argument dat we niet zonder gas kunnen. Dat koude-voeten-argument hebben de NAM en het rijk altijd gebruikt als ze gaswinning of gasopslag wilde doordrukken. Ik wens vurig dat alle Nederlanders de poten bevriezen. Alles beter dan warm blijven over de ruggen van de Groningers.

Laat ze niet verrekken

Op zijn bek
Ministers en andere bestuurders zeggen altijd dat veiligheid hun voor alles gaat. Van ’t Wout verschool zich achter Staatstoezicht op de Mijnen, die daarvoor garant zou staan. Dat hebben ze in Groningen vaker gehoord. Voorts vond hij dat de bewoners het volste recht hebben om tegen zijn vergunning in beroep te gaan. Heel grootmoedig, maar wat zou het fijn zijn als de bewoners die vermoeiende, slopende en bijna altijd vergeefse exercitie naar de Raad van State nu eens niet hoefden te maken. Want mensen zijn niet op aarde om te procederen. “En we blijven natuurlijk in gesprek met de mensen”, zo besloot de minister. Ik voelde een sterke neiging hem op zijn bek te slaan toen ik hem dat hoorde zeggen. Gelukkig zat het beeldscherm er tussen.

Ellendig
Castricum ging ook naar Diemen, waar Vattenvall met toestemming van de gemeente en de provincie een biomassacentrale wil bouwen. “Een bomencrematorium zul je bedoelen”, zei Johan Vollenbroek. Volgens hem krijgen de bewoners en het Naardermeer de volle laag stikstof en fijnstof over zich heen. Vollenbroek is de man die vorig jaar de geruchtmakende stikstofzaak won waarna de bouw stil kwam te liggen, de boeren in de gordijnen klommen en de regering voor paal stond. Samen met de bewoners stapt hij nu opnieuw naar de rechter. Het zal me benieuwen hoe dat deze keer afloopt. Volgens de Noord-Hollandse Groenlinks-gedeputeerde, hierover door Castricum aan de tand gevoeld, is aan alle vereisten voldaan: “Ik zie de rechtszaak met vertrouwen tegemoet”. Daar moeten de protesterende bewoners, onder wie veel van zijn Groenlinkse achterban, het mee doen. ‘t Is mooi iemand op tv zo door het ijs te zien zakken, maar het blijft ellendig door zulke bureaucraten te worden bestuurd.

Castricum interviewt Vollenbroek

Crisismanager Rutte
Rutte mag blij zijn met de corona, want het verbod op samenscholingen verhindert nieuwe confrontaties met Groningers en andere boze burgers. Komt bij dat de pandemie hem zelfs als niet al te trefzekere crisismanager veel stemmen lijkt te gaan opleveren. Ook in Groningen – kan iemand mij uitleggen hoe dat kan?

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Jos op 22 februari 2021 om 23:09
  • Reageer

  Als bewoner van de Veluwe ben ik uitermate teleurgesteld in
  de plannen om vliegveld Lelystad toch te openen.
  De ZOVEELSTE leugen om kost wat kost door te drukken
  wat door METINGEN absoluut niet zou mogen.
  Berekeningen op papier geven geen juiste weergave
  van wat er echt aan de hand is.
  De actiegroep : RED DE VELUWE moet naar de rechter.
  De overheid is zeer onbetrouwbaar Geen wonder dat de
  burger doodmoe wordt en regelmatig ernstig teleurgesteld
  wordt.
  Welke partij zal verandering kunnen brengen bij de verkiezing?
  Laten we maar eindigen met de kreet:
  Hoop doet leven.

  • Hans op 20 februari 2021 om 13:54
  • Reageer

  Fracken Rutten 4, stem lijst had-je-me-maar. En Klaas heeft gelijk.

  • Martin Koster op 19 februari 2021 om 18:15
  • Reageer

  In een ver verleden liep ik mee in de grote demonstratie in GASselte. Wat zou ik graag meegelopen hebben in (als ik het goed lees) Warfstermolen op zaterdag 14 april. Maar 14 april is dit jaar op een woensdag. Maar wat maakt de dag uit? Laten we hoe &waar&wanneer dan ook in het geweer komen.

  • Jochem op 19 februari 2021 om 11:51
  • Reageer

  Blijkt maar weer, dat oude begrippen in de politiek niet meer de lading dekken.
  Links of rechts?
  Het is meer de vraag: doet de burger er nog toe of drukt de burocratische elite door wat ze wil?
  Wie draait er dan aan de machtsknoppen. Het groot kapitaal??
  Want in Groningen is niets geleerd, men heeft niets geleerd van het verzet tegen grote windmolenparke op land, niets geleerd van de toeslagenaffaire, niets geleerd van het verzet in Amelisweerd?
  Je zou menen, dat het met een linkse(re) regering al gauw( iets) beter kan gaan.

  • Klaas op 19 februari 2021 om 09:52
  • Reageer

  Ik denk dat het een foto van Niehove is. Verder weer een goed verhaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.